Передплата 2024 «Добра кухня»

Володимир Зуб: «Я проти послаблення карантину!»

  • 28.05.2020, 21:11
  • 2 066

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради, головний медик Львова Володимир Зуб стверджує, що в місті є плато у захворюваності – 25-30 щодня нових хворих на коронавірус.

Лікарні завантажені вщент: хтось виписується, і тут же на його місце лягає новий хворий. Епідемія у Львові має тягучий стабільний характер: кількість хворих збільшується, але поступово і плавно.

— Володимире Івановичу, на Львівщині найбільше хворих сконцентровані саме у Львові. Чи варто послаблювати карантин за такої, не вельми оптимістичної статистики?

— Особисто я проти послаблення карантину. Уряд запровадив поняття адаптивного карантину і надав право обласним комісіям та місцевим адміністраціям приймати рішення щодо послаблення карантинних заходів. Таке право ми мали 22 травня, але у м. Львові вирішили пролонгувати обмежувальні заходи до 29 травня, зокрема, у дитячих садочках, у спортивних залах. Упродовж тижня спостерігаємо таку динаміку захворюваності на коронавірус, яка не дає підстав для пом’якшення карантину. На території Львова надають допомогу пацієнтам з підозрою на коронавірусну інфекцію, з пневмоніями, які можуть бути викликані коронавірусною інфекцією: обласна клінічна інфекційна лікарня, госпіталь ветеранів війни у Винниках, Центр легеневого здоров’я, — це обласні установи. З міських: 8-ма міська лікарня та 1-ша міська лікарня. Ці лікарні не приймають нікого, окрім пацієнтів з пневмонією, з підозрою на пневмонію, там, де є підозра на коронавірусну інфекцію. Упродовж останнього тижня лікарні, як міські, так і обласні, заповнені повністю. З одного боку, це зумовлено тим, що затримуються результати ПЛР, з іншого — спостерігаємо, що кількість хворих на пневмонію не зменшується. Якщо би у нас були кращі можливості діагностики, тобто більше лабораторій, які роблять ПЛР-тести, показник був би вищим. У п’ятницю засідатиме штаб і прийматимуть відповідні рішення з урахуванням усіх показників.

— Скільки лабораторій у Львові проводять ПЛР-тестування?

— Дві в обласному лабораторному центрі, задіяно лабораторію військового госпіталю і лабораторію інституту епідеміології Львівського національного медичного університету. Цього тижня почали робити ПЛР-тести у лабораторії Центру легеневого здоров’я. Інших лабораторій, які б могли робити ПЛР-дослідження, немає. Тому результатів треба чекати як мінімум тиждень (до десяти днівАвт.), бо є черги. Усі розуміють, що кількість хворих набагато більша, аніж встигаємо робити ПЛР-досліджень. У Чернівцях — до двох тижнів люди чекають. Тому МОЗ видало наказ, у якому дозволено використовувати для діагностики коронавірусної інфекції, для контактних осіб та медичних працівників, працівників комунальних служб імуноферментний аналіз. У декількох міських та обласних установах є лабораторії, які мають імуноферментні аналізатори і можуть проводити такі аналізи. Але є нюанс: імуноферментний аналіз не є остаточним методом діагностики на коронавірусну інфекцію, тобто хворим з підозрою потрібно все одно робити ПЛР. Але якщо ми застосовуватимемо імуноферментний аналіз, то вдасться якусь частину пацієнтів, яких зараз скеровуємо на ПЛР, туди на обстеження не скеровувати. Наприклад, якщо в осіб, які були у контакті з хворим, раніше обов’язково брали аналіз ПЛР (а це з кожної медичної установи дуже багато аналізів, тому черги дуже великі), то сьогодні дозволено таким контактним особам провести імуноферментний аналіз на імуноглобулін М. Якщо буде негативний, то людина йде на самоізоляцію і за станом її здоров’я спостерігає сімейний лікар. Якщо імуноглобулін М позитивний, обов’язково треба взяти аналіз на ПЛР-дослідження, щоб уточнити діагноз. Таким чином можна суттєво зменшити кількість осіб, яким проводять аналіз на ПЛР-дослідження. Медичні працівники — зона ризику: постійно контактують з хворими. МОЗ України видало норму про те, що один раз на два тижні медичні працівники, які працюють з людьми, у яких є ГРВІ, повинні обстежуватися імуноферментним аналізом на імуноглобулін М. Якщо аналіз виявиться позитивним, такого працівника слід відсторонити від роботи, ізолювати, додатково провести йому аналіз ПЛР. Працівник до результатів ПЛР повинен перебувати на самоізоляції. Якщо імуноглобулін М негативний, продовжує працювати.

— Львівська лікарня швидкої медичної допомоги, яка не є опорною у лікуванні хворих на коронавірусну інфекцію, б’є рекорди за кількістю хворих медичних працівників. Епідеміологи та інфекціоністи вважають, що значною мірою це провина керівництва лікарні. Як прокоментуєте цю ситуацію?

— На Львівщині захворіло близько 300 медичних працівників. У Львові — 147 медпрацівників. Лікарі з них — 55 осіб, медсестер 50, 17 молодших медичних сестер-санітарок, 13 лаборантів, також 5 працівників, які працюють у медустановах, але не є медиками. Зі 147 хворих медичних працівників 89 — у лікарні швидкої медичної допомоги. Ця лікарня замкнула на собі усі невідкладні випадки, ургенцію, бо 8-ма лікарня не приймає ургентних хворих. Гостра хірургічна патологія, кардіологічна, травматологічна, нейрохірургічна, — всі хворі поступають у лікарню швидкої медичної допомоги. Навантаження збільшилося. Серед пацієнтів, які поступають з гострими захворюваннями, були такі, у яких пізніше діагностувалася коронавірусна інфекція. Наприклад, поступив пацієнт з переломом стегна. Його прооперували, а потім у нього виникла пневмонія, зробили ПЛР і підтвердили коронавірусну інфекцію. Таких випадків у лікарні швидкої медичної допомоги за весь період від початку епідемії було лише вісім, але орієнтовно з 15 травня інфекція у цій лікарні поширилася стрімко і відбувся спалах майже у всіх відділеннях. Майже у кожному відділенні є хворі, але найбільше у двох терапевтичних відділеннях, неврологічному та нейрохірургічному. Причин для такого спалаху було кілька. Це і великий потік хворих, і недопрацювання адміністрації лікарні та самих медичних працівників. Як на мене, медики не дуже дисципліновано ставилися до використання засобів індивідуального захисту, до проведення дезінфікуючих та антисептичних заходів у лікарні. Не зніматиму вини з адміністрації лікарні, з середньої ланки управління, із завідуючих відділень. Контроль, відповідальність і покарання за невиконання правил санепідрежиму має здійснювати адміністрація лікарні, а не хтось інший.

— Говорила з одним лікарем з цієї лікарні, він вважає, що перехворіти мають усі, лише питання часу — коли це станеться…

— Не погоджуюся з думкою, що всі мають перехворіти: якщо я не хочу хворіти, чому маю хворіти? Потрібно зробити все для того, щоб не захворіти самому і не наражати на небезпеку інших. Статистично у молодих хвороба протікає легко, зазвичай безсимптомно. Але на початку епідемії молодим людям рекомендували не наражати небезпеку своїх дідусів та бабусь, менше контактувати, щоб зберегти їх здоров’я. Цієї рекомендації ніхто не скасовував.

— Кілька днів тому померла лікар-анестезіолог з Львівської обласної клінічної лікарні, яка екстубувала хворого, переведеного з лікарні швидкої медичної допомоги…

— Анестезіологи — у найбільшому ризику серед усіх медпрацівників, бо виконують відповідні процедури. Апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ) — генерують аерозоль, через які поширюється інфекція. Тому анестезіологи повинні бути особливо уважними та обережними, особливо захищеними, мусять виконувати особливі правила безпеки. До честі лікарні швидкої медичної допомоги зауважу, що на початку епідемії були у них випадки захворювання серед анестезіологів. В середині березня захворів лікар-анестезіолог, його швидко ізолювали і у реанімації серед працівників інфекція майже не поширилася.

— У 1-ій міській лікарні померла молодша медична сестра-санітарка…

— Так, померла сестра-господиня, яка розносила їжу хворим. Вона безпосереднього контакту з ними не мала. Але ця жінка доїжджала на роботу з села, тобто користувалася маршрутками, попутним транспортом. Тому де вона інфікувалася, важко сказати. На роботі використовувала усі засоби індивідуального захисту і прямого контакту з коронавірусними хворими у неї не було.

— Медикам вистачає індивідуальних засобів захисту?

— Однозначно, так. Маємо запас на три-чотири тижні. Але щомісяця все підкуповуємо. На початках епідемії нам допомогали спонсори. Вдячні усім цим людям. Костюми індивідуального захисту не можливо було на початках купити, бо їх не було. Нам пошили підприємці. Ми їх дивилися, приміряли, вибирали матеріали. Підприємці пошили костюми різних розмірів, інший бізнес все це оплатив. Ми вдячні за цю допомогу, досі їх використовуємо у роботі. На ринку вже появилися маски і респіратори, є достатньо костюмів індивідуального захисту. Ми виділяємо гроші з бюджету, щоб закупити усі засоби індивідуального захисту, антисептичні розчини десятками і сотнями літрів, рукавички, окуляри, захисні щитки… Головне, щоб люди цим правильно і відповідально користувалися.

— Сімейні лікарі зараз приходять на виклики чи працюють по телефону?

— Спочатку ми обмежували візити до хворих, але з 18 травня повністю відновили амбулаторний прийом у поліклініках. Єдине, що на вході вимірюється температура і потоки хворих розводимо: з температурою в один бік, без температури в інший бік. У маленьких амбулаторіях вимагаємо, щоб черга була на вулиці зі збереженням соціальної дистанції між людьми. Не допускаємо на прийом людей без масок. Ніхто не скасовував виклики до новонароджених та маленьких дітей. Є виклики до лежачих хворих і тих, хто не може самостійно себе обслуговувати. Застосовуємо практику попередніх обдзвонів для того, щоб з’ясувати, з якою метою пацієнт записався на прийом. Це для того, щоб розвести потоки пацієнтів з епідеміологічним анамнезом, симптомами ГРВІ.

— Якщо з 1 червня послабити карантин, ситуація може погіршитися?

— Ризик є, тому прописані жорсткі правила щодо дитячих садочків, наприклад. Є чітко прописано, що мають робити вихователі, прибиральники, які іграшки можна давати дітям, які ні, з якою частотою провітрювати приміщення, обробляти поверхні… Введено жорсткі правила, серед яких заборонено вести у садочок дітей з ознаками ГРВІ. Вихователі повинні носити маски. Мають організовувати дозвілля дітей так, щоб менше було групових занять.

— А щодо школярів?

— До 1 вересня точно до школи не підуть, так само, як і студенти у вищі навчальні заклади. Зважаючи на ситуацію, що склалася, я би пропонував штабу не відкривати у Львові спортзали, садочки хоча б ще тиждень, щоб подивитися за динамікою захворюваності. Якщо зважити на критерії МОЗ і Кабміну щодо послаблення карантину, то у нас немає підстав його послаблювати. Цифри високі, стаціонари завантажені.

— Як думаєте, скільки часу ця ситуація триватиме?

— Ця історія затягнеться до грудня, я вам гарантую. Це стосується усіх країн світу, де вже є понад п’ять мільйонів інфікованих. Відновлять авіасполучення, відкриють кордони, інфекція довго мігруватиме світом. Маємо навчитися в умовах вірусу: маски, часто мити руки, обробляти поверхні, дотримуватися дистанції. Маємо звикнути до нових умов життя. Проте життя триває. Побажаю львів’янам терпіння, бути уважними і дисциплінованими, берегти себе і людей навколо!

Схожі новини