Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дреди: стиль життя чи чергова модна тенденція?

  • 29.03.2020, 15:46
  • 7 510

Ідея написати про дреди виникла не випадково, адже я живу з ними вже близько чотирьох місяців. 

Традиція носити дреди не нова, проте не так давно вона знову набула популярності, особливо серед молоді. Дреди — це яскраво, стильно і оригінально. Дехто вважає їх вираженням якоїсь субкультури, комусь вони здаються шкідливими, а хтось взагалі вважає це дурною витратою грошей. Отже, у цьому матеріалі я спробую розвіяти міфи про цю нестандартну зачіску і надати правдиву інформацію.

Слово «дреди» пішло від англійського «dreadlocks», що означає «страшні локони». Саме слово набуло поширення на Ямайці в 50-ті роки ХХ століття, коли ця зачіска стала популярною серед представників руху растафарі. Растафаріанці взагалі вважають, що носіння дредлоків є прямим наслідуванням однієї із заповідей назорейства зі Старого Завіту. Взагалі, довге волосся — це ознака сили, воно зберігає магічну енергію. Побутує думка, що дреди нагадують лев’ячу гриву, а в Біблії лев вважається символом божественної сили. Але наразі все простіше: дреди — це можливість експериментувати з волоссям, не відрізаючи його і не фарбуючи різними кольорами, що, безперечно, шкодить волоссю.

Дреди можна виплітати як із штучних матеріалів — канекалону — так і з власного волосся. Головна різниця полягає в тому, що штучний комплект можна в будь-який момент зняти і волосся залишиться мінімально ушкодженим, а з дредами із власного волосся складніше: потрібно чекати, доки воно відросте хоча б на 5−7 сантиметрів і зістригти їх або поголитися наголо. Якщо ви вирішили заплітати штучні, то необхідно обрати вид дредів. До основних відносять: спіральні дреди, биті гачком, в’язані гачком, синегальські джгути, а також мікс-дреди та дредокоси різних видів. Відповідно від цього залежить і цінова політика. У вартість дредів входить робота майстра над створенням вашого комплекту, витрати на матеріали, вплетення і зняття (після носіння). Ще ви можете додатково обрати собі прикраси для волосся — різні бусинки, спіральки чи стрічки. Отже, усе разом вам обійдеться, залежно від виду дредів, який ви оберете, від 3000 грн.

Знайти майстра, який допоможе вам створити новий імідж, наразі не проблема. Найшвидше шукати через соцмережі, — Facebook та Instagram.

У суспільстві побутує думка, що дреди заплітають лише представники якихось субкультур, але це не так. Я, наприклад, не належу до жодної з субкультур, проте обрала для себе таку зачіску. По-перше, це дуже зручно, — у тебе завжди заплетене волосся і не треба кожного дня переживати за укладку чи миття голови. Тим більше, є такі види дредів, які не можна мити, бо вони стають занадто важкі і можуть пошкодити волосся. У такому випадку раз на тиждень-два необхідно протирати коріння волосся і шкіру голови антисептичним засобом, який можна купити в будь-якій аптеці. Якщо ж все-таки хочете помити голову, то обирайте шампунь без кондиціонерів та бальзамів, — вони лише розпушать волосся і воно матиме неакуратний вигляд.

Багатьох турбує питання, чи не заводяться в голові воші від такого догляду. Відповідь — ні, якщо дотримуватись описаного вище догляду, і тоді з вашим волоссям все буде в порядку. Єдине, про що варто попередити, що при розплетенні і знятті дредів треба добре вичесати волосся, бо воно зіб’ється в основі через потрапляння пилу. При цьому не лякайтесь, що випаде досить багато вашого волосся, ­- це волосинки, що випадають природним шляхом час від часу, але оскільки ви певний час не розчісувалися, вони залишалися на голові.

Ще один міф про дреди, що їх не можна заплести на коротке і негусте волосся. Насправді, мінімальна довжина має бути не менше 7−10 см, а густина волосся взагалі не має значення. Дреди не є занадто важкі і не пошкоджують навіть тоненькі волоски.

Вирішивши заплести дреди, пам’ятайте, що їх краще носити не довше двох місяців, потім необхідно зняти і переплести наново.

Гарна зачіска — це не завжди локони чи дороговартісна укладка. Із давніх-давен дівчата знають, що волосся — це прикраса, і багато хто хоче мати довгі коси, але не кожному це під силу. Дреди у такому випадку — саме те, що вам потрібно .І це, до речі, стосується не лише прекрасної половини нашого суспільства, — для хлопців дреди актуальні, як ніколи. Створіть зачіску, яка відображатиме ваш настрій, стан душі і не бійтесь експериментувати з кольорами. Це допоможе подивитися на себе з іншого боку і сприйняти себе по-новому!

Анжела Бутенко

Фото з приватної колекції авторки і відкритих джерел

Схожі новини