Передплата 2024 «Добрий господар»

Березовий сік – потужний засіб детоксикації

Напій покращує стан імунної системи і очищає організм від шлаків

Навесні через надріз, під дією кореневого тиску, з берез витікає прозора рідина — корисний і поживний сік. Сезон збирання березового соку починається з першим теплом — в українських широтах з березня і по квітень, і триває до появи на дереві повноцінних листочків.

Березовий сік — це віта­мінна бомба, так необхід­на організму у період вес­няного авітамінозу. Це джерело натурального вітаміну С і віта­мінів групи В. Сік містить міне­ральні солі, яблучну і лимонну кислоту і ще 17 необхідних для організму амінокислот, а також фітонциди, полісахариди, фрук­тозу, дубильні речовини і смо­ляні сполуки. Березовий сік має тонізуючі і дієтичні властивості.

Сік — ще й потужний засіб де­токсикації організму. Він допо­магає вивести з печінки і нирок солі, сечову кислоту, ліки, пісок й інші шлаки та токсини, покра­щує і регулює обмінні процеси, підвищує імунітет. Завдяки чому можна позбутися зайвих кіло­грамів і… целюліту. Сік норма­лізує перистальтику кишківника, знімає подразнення у травній системі, сприяє загоєнню га­стритів і виразки шлунка. Бере­зовий сік дуже корисний тим, хто взимку хворів на бронхіт чи запалення легенів — він має від­харкувальні властивості і допо­магає очистити бронхи і легені від слизу. Крім того, сік можна вживати як сечогінний, протиза­пальний, антиалергічний і реге­неруючий засіб. Сік сприяє по­ліпшенню кровообігу.

Березовим соком варто вми­ватися — він допомагає очистити пори від надлишку жиру в саль­них залозах, сприяє лікуванню прищів, акне, ран, а також до­помагає відбілити веснянки. По­кращує загальний стан шкіри. Можна заморозити березовий сік кубиками і вмиватися влітку.

Та зловживати соком не вар­то. Дорослим можна пити до одного літра соку на день, літ­нім не більш як пів літра, дітям до 12 років — не більше склянки. Березовий сік протипоказаний людям з сечокам’яною хворо­бою, а також з алергією на бе­резовий пилок.

Березовий сік зараз можна купити на базарі, а можна заго­товити самостійно. Одна береза може дати на добу до трьох лі­трів соку. Сік можна брати у де­рев, діаметр стовбура яких пе­ревищує 25−30 см. Забір соку з молодих дерев може призвес­ти до їх загибелі. Крім того, не беріть сік у дерев, що ростуть у великих містах, поблизу ав­томобільних трас, промисло­вих підприємств і навіть полів, які обробляли пестицидами. В такому випадку ви ризикуєте швидше отруїти, ніж оздорови­ти свій організм.

Добути березовий сік і не за­вдати шкоди березі можна че­рез невеликий отвір, який під кутом 30−450 просвердлити, прорізати або вирубати на ви­соті пів метра від землі з півден­ного боку дерева. Найзручні­ший інструмент для забору соку — це трубочка від медичної кра­пельниці. Найбільш інтенсивно сік тече з 10 до 18 години. Після збирання соку отвір необхідно забити кілком або закрити мо­хом і, бажано, замазати садо­вим варом, щоб уникнути зара­ження дерева.

Звичайно ж, вживати бере­зовий сік найкраще сирим і сві­жим. Свіжий сік зберігає свої корисні властивості у прохолод­ному місці не більше чотирьох днів.

З березового соку готують також квас, сироп, медовуху, вино і навіть самогон.

Схожі новини