Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Та хіба тим всім запасешся?»

З магазинів вигрібають туалетний папір і мило

«Ми це вже проходили. Через місяць ці всі запаси будуть на смітнику». Жіночка у фермерському молочному магазинчику нагрібає повні сумки сиру й молока: «Кажу свекрусі, куплю собі сира на базарі трохи в запас. А вона: купи мені теж кіля сиру. То мушу купити… Мені одна сусідка каже: я маю крупи ще з 2014 року…». «Певно тими крупами вже хробачня отако ходить, — підхоплює тему продавчиня. — Я би вже про таке людям не казала… Та хіба тим всім запасешся?».

Отакі розмови на одному з невеличких базарчиків Сихова. Наші, вже навчені бідою люди, звичайно, розуміють, що не треба піддаватися паніці й скуповувати все підряд. Але все ж потихеньку вигрібають продукти, хоча черг і немає. На багатьох ятках продавці прибираються. Видно, що продуктів стало трохи менше. Однак на запитання, чи закриватимуть базар, ніхто не може дати чіткої відповіді. «Наше керівництво зараз поїхало мерію на нараду, там будуть вирішувати…», — кажуть продавці.

Покупчині активно розбирають тверді сири у магазинчику «Твій сир». Ця мережа славиться якісними сирами, які привозять із Польщі. Але що буде тепер, коли через кордон не прорвешся? Продавчиня тільки руками розводить, не знаючи, що буде завтра. Сирів у холодильнику у неї значно поменшало…

З чим немає проблем, так це з шуварівськими фруктами-овочами
З чим немає проблем, так це з шуварівськими фруктами-овочами

Бабусь зі села із сиром-зеленню на базарі днем з вогнем не знайдеш. А от з чим немає проблем на базарі, так це з «шуварівськими» фруктами-овочами. Ятки від них буквально ломляться. Як «засіб дезінфекції» у ятках розкривають навстіж двері. «Нас попередили, щоб покупці не скупчувалися в магазині», — каже продавчиня Оксана. У багатьох магазинчиках висять оголошення — дотримуватися безпечної відстані одне від одного, принаймні метр.

У пані Ані в магазинчику промтоварів розкупили увесь туалетний папір і дешеве мило. Викуповують залишки господарського мила, беруть по три шматки. Дороге мило ще залишилося, хоча на прилавку вже видні «залисини» поміж товарів. «Туалетний папір мають привезти завтра», — заспокоює пані Аня.

Мило активно розкуповують
Мило активно розкуповують

«Напряг» із туалетним папером у супермаркеті «Близенько». Тут розкупили весь «Обухівський». Та ось персонал підвозить цілу коробку «Кохавинки». Тут, до речі, почали запаковувати усю власну випічку, і навіть заводський батон «Сихівський» у харчову плівку. За це їм респект. Касирки працюють у гумових рукавичках, але без масок.

У супермаркеті розкупили весь туалетний папір
У супермаркеті розкупили весь туалетний папір

В аптеку стоїть черга з десятка покупців на вулиці — сюди пускають лише по дві особи. Бачу у черзі лише одну жіночку в масці. А от в іншій аптеці, метрів через сто звідси, покупців немає зовсім. Провізор пані Ліда торгує у масці, яку зробила власноруч із марлі. «Масок у продажу немає» — попереджає пані Ліда.

Масок в аптеці немає. Доводиться шити їх з марлі
Масок в аптеці немає. Доводиться шити їх з марлі

Середня школа у цьому мікрорайончику (як і у всьому місті) закрита на карантин. Про це нагадує оголошення. На дверях поштового відділення висить оголошення, де просять клієнтів не заходити в приміщення більш ніж по двоє одночасно. Щоправда, всередині тут зовсім порожньо, сидять лише два оператори. Але важко навіть уявити, що тут творитиметься, коли ближче до 20-го числа усі «ламануться» платити за комунальні послуги…

Фото авторки

Схожі новини