Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не панікуйте, але готуйтесь!»

У ВООЗ попередили: найімовірніше, пандемії коронавірусу не уникнути

За інформацією Центру системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США), випадки інфікування Covid-19 зафіксовано вже у 118 країнах світу. Захворіли понад 119,3 тисячі осіб. Померли — майже 4300. Після Китаю найбільша кількість заражених — в Італії (понад 10 тисяч) та Ірані (близько 8 тисяч). Небезпечний вірус продовжує атакувати Європу. Понад тисячу випадків інфікування Covid-19 зафіксовано в Іспанії, Франції та Німеччині. У державах, які мають спільний з Україною кордон, — загалом більш як 100 випадків. Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що «загроза пандемії коронавірусу Covid-2019 є реальною. Але це буде перша пандемія, яку можна буде контролювати».

Італія стала першою країною у світі, де обмежувальні заходи були запроваджені на терито­рії всієї держави. Таке рішення італійський уряд ухвалив мину­лої неділі, коли за добу смер­тельний вірус забрав майже 100 життів. Виїхати за межі своїх на­селених пунктів можуть лише ті люди, які мають на це поважні причини. Такі ж пояснення му­сять надавати особи, які вилі­тають з країни, і ті, які у неї при­бувають. Як повідомляє ВВС, школи та університети в Італії будуть закриті до 3 квітня.

Зараз у лікарнях Італії пере­бувають понад 3,5 тисячі хво­рих, з них 650 — у реанімації. Як пише LB.ua з посиланням на журналістку Ольгу Пригорову, яка зараз навчається в Універ­ситеті Бергамо у місті Крема, у Ломбардії (найбільш уражено­му «китайським» коронавірусом регіоні), до порятунку інфікова­них залучили 50 великих ліка­рень, де відділення інтенсив­ної терапії розгортають навіть у коридорах та кімнатах для від­починку персоналу. Доводить­ся розформовувати цілі відділи, щоб звільнити місце для важко­хворих. Місцеві медики б’ють на сполох: якщо люди не зрозумі­ють, що вони повинні залиша­тися вдома, ситуація стане ка­тастрофічною. За прогнозами лікарів, до 26 березня хворих в Італії буде вже 18 тисяч. З них 2700−3200 доведеться підклю­чити до апаратів штучного ди­хання. Якщо раніше «швидка» приїздила на виклик за 8 хви­лин, тепер може добиратися до пацієнта цілу годину…

Італія стала лідером за тем­пами поширення смертонос­ного вірусу передусім через спосіб життя італійців. Вони не уявляють, як навіть у віці 80 ро­ків можна провести вечір удома, а не в ресторані чи на промена­ді з друзями-однолітками… І ще один важливий факт: 21 млн іта­лійців — старші за 65 років. Усі вони автоматично потрапляють у групу ризику.

Зі середи, 11 березня, за­криваються всі навчальні за­клади у Греції. До аналогічних заходів планують найближчим часом вдатися в Іспанії і Норве­гії. Прем’єр-міністр Ізраїлю Бен­джамін Нетаньягу розпорядив­ся, аби всіх, хто прибуває до цієї країни, відправляли на 14 днів у карантин.

В Україні зафіксовано один випадок, підтверджений лабо­раторно (у 38-річного чолові­ка з Чернівців, який повернувся з подорожі Італією). Але, теоре­тично, таких випадків може бути більше — перебіг захворюван­ня може нагадувати легку засту­ду, і тоді людина не обов’язково звернеться по допомогу. Та й пацієнтів із пневмонією на інфі­кування коронавірусом не пе­ревіряють. Якщо у вас є родичі чи знайомі, які нещодавно пе­ренесли пневмонію, запитайте, чи цікавилися лікарі їхнім пере­міщенням упродовж останнього місяця, який передував хворо­бі, бо, наприклад, їхні італійські колеги публічно зізнаються, що цього (навіть коли вже фіксува­лися перші зараження) не роби­ли. Недооцінили загрози…

«Цього року був пік пневмонії у молодих людей. У січні бачив молодого пацієнта (водія гро­мадського транспорту) із дво­сторонньою пневмонією. Тепер уже «заднім числом» я думаю, що це міг бути коронавірус. Хто знає, скільки хворих ми відпра­вили додому, поплескавши їх по плечі і заспокоївши слова­ми: «У тебе — звичайний грип. Йди додому відсипляйся, ба­гато пий і відпочивай», — поді­лився в інтерв’ю італійській га­зеті il Fatto Quotidiano Аттіліо Гальмоцці, лікар з лікарні у міс­ті Крема, яку між собою місцеві жителі називають «італійським центром лікування коронаві­русної інфекції».

На тлі світової істерії, коли американці та іспанці публіку­ють у соцмережах фото порожніх прилавків у місцевих супермар­кетах, спокою українців могли би позаздрити навіть буддійські мо­нахи. «У нас із чоловіком квит­ки на літак в Італію на травень. Наразі вирішили не здавати — може, до того часу все «втря­сеться», — поділилася знайома. Наприкінці травня також запла­нувала поїздку на конференцію у Польщу. Проте днями отрима­ла від організаторів лист, в яко­му вони попросили не поспішати із придбанням квитків, адже за­хід, ймовірно, доведеться скасу­вати. І це — у країні, де наразі за­фіксовано 25 випадків (зокрема захворів командувач збройних сил) та жодного — смертельного! Як розповідають знайомі поляки, придбати антисептик в аптеках тепер — проблематично, але по телебаченню людям розповіда­ють, як приготувати його власно­руч у домашніх умовах. Польські медики закликають свій уряд ак­тивніше поширювати інформа­цію, що лікування коронавірусної інфекції є безкоштовним навіть для іноземців. За інформацією Gazeta Wyborcza, офіційно до­звіл на працю у Польщі має 600 тисяч іноземців, але реально їх є 1,5−2 млн (приїздять до країни на сезонні роботи). Українців — 1,2 млн (з них відрахування у На­ціональний фонд здоров’я спла­чують лише 400 тисяч). Ті, які не мають приватної медичної стра­ховки, бояться звертатися до лі­карів і задавнюють свої хвороби, хоча знають, що у разі, напри­клад, важкої пневмонії перебу­вання в реанімації обійдеться їм у кількадесят тисяч злотих. Але у разі зараження коронавірусом платити не доведеться — видатки на діагностику і лікування покриє міністерство здоров’я Польщі.

Як розповіла «ВЗ» львів’янка Вікторія Яковчик, яка живе у Норвегії, у цій країні температу­ру в аеропорту пасажирам на­віть не перевіряли, бо норвежці вважають, що це — неефектив­но: хвороба, спровокована Covid-19, має тривалий інкуба­ційний період і на час прильо­ту жодних ознак у людини може не бути. Багато офісів готуєть­ся переводити своїх працівників на дистанційну роботу. Закри­вають школи і дитсадки (наразі вибірково). Скасовуються масо­ві заходи.

«Норвежці усе спочатку сприймають не надто серйоз­но і люблять багато подорожу­вати. У Норвегії відпочивати дорого, а за її межами люди мо­жуть дозволити собі багато. Піс­ля традиційних зимових кані­кул, які припадають на останній тиждень лютого, масово поїха­ли на відпочинок в Італію. Коли повернулися з відпусток, тоді й почалися проблеми», — каже Ві­кторія. Зараз у Норвегії зафік­совано понад 400 випадків інфі­кування. Паніки немає, але ЗМІ, під тиском громадян, заклика­ють владу не чекати повторення італійського сценарію і вдава­тися до більш активних дій у бо­ротьбі зі смертельним вірусом.

Німецькі ЗМІ публікують по­ради федерального відомства захисту цивільного населення і допомоги під час катастроф, які запаси найкраще зроби­ти на випадок вимушеного ка­рантину: 20 л води, хліб, карто­пля, макаронні вироби, печиво, сухарики, бульйони швидкого приготування — все те, що довго зберігається. Закликають не за­пасатися харчами довше, як на 10−14 днів. Нагадують, чим тре­ба наповнити домашню аптеч­ку і радять придбати достатньо засобів особистої гігієни та ту­алетного паперу, аби вистачило на два тижні вимушеної ізоляції для всіх членів сім’ї, а також ре­комендують зняти достатньо го­тівки із банкомата.

Дітей вірус не «помічає»…

Найменша захворюваність на Covid-19 зафіксована серед ді­тей. «З майже 81 тисячі хворих у Китаї дітей — лише 2,4% (у ста­тистичних підрахунках всі екс­перти орієнтуються на Китай, адже у цій країні — найбільше хворих, померлих, а саме за­хворювання характеризується найбільш агресивним перебі­гом. — Авт.). Серед пацієнтів, які перебували у критичному ста­ні, частка дітей становить 0,2%. Жодна дитина у Китаї не по­мерла», — такі дані наводить The Washington Post.

А от чим старша людина, тим більші ризики. У віці понад 80 років ймовірність, що організму не вдасться впоратися із пато­геном, — майже 22%. Цим коро­навірус відрізняється від вірусу грипу, бо не уражає дітей, імун­на система яких ще до кінця не сформована, а «полює» тіль­ки за тими, у кого вона осла­блена (що логічно). За однією із гіпотез учених, з віком леге­ні «забруднюються», а тому їхня тканина стає беззахисною пе­ред збудником. За іншим при­пущенням, свою роль відіграють супутні хронічні захворювання, як-от цукровий діабет чи артері­альна гіпертензія.

Озвучувалася і така версія: діти легко «підхоплюють» чо­тири інші коронавіруси, що по­стійно циркулюють, провокуючи легкі застуди, а тому їхня імун­на система більше «натрено­вана» давати відсіч такого типу патогенам. Що цікаво: під час попередніх епідемій, спровоко­ваних коронавірусами (SARS і MERS), віруси також «щадили» дітей і молодь. Чому ж тоді у різ­них країнах світу масово закри­вають школи та університети? «Діти можуть хворіти, але при цьому не мати жодних симпто­мів і заражати батьків, інших ро­дичів, вчителів», — пояснюють епідеміологи.

А тим часом…

Кабінет Міністрів запровадив в Україні карантин на три тиж­ні — з 12 березня по 3 квітня. Ка­рантин передбачає закриття навчальних закладів та заборо­ну масових зібрань (понад 200 осіб). Це стосується і спортив­них заходів (вони можуть відбу­ватися і без глядачів), і культур­них. Засідання Верховної Ради відбуватимуться у звичному ре­жимі. Також закриють авіасполу­чення з деякими країнами. Крім того, закриють більшість КПП на кордонах (із 219 залишиться 49). Уряд виділив 100 млн гри­вень на закупівлю товарів інди­відуального захисту у приватних внутрішніх компаній.

Схожі новини