Передплата 2024 «Добра кухня»

Вогнем пече

Зменшать хронічне запалення в організмі і біль, що його супроводжує, зелений чай та… гострий стручковий перець!

Запалення — це відповідь організму на подразнення, інфекцію чи ушкодження. Короткотермінове спрацьовує як захисна реакція, яка «дає наказ» організму кинути всі сили на ліквідацію небезпеки, у той час як хронічне може призвести до стійкого довготривалого больового синдрому і руйнівних наслідків, таких, як артрит. «Протизапальні лікарські засоби полегшують біль і зменшують хронічне запалення. Проте якщо довго їх застосовувати, це може призвести до появи небажаних побічних реакцій і розвитку ускладнень, — застерігають експерти порталу MedicalNewsToday. Альтернативою у таких випадках можуть стати натуральні харчові добавки».

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти

Ефективно борються із різними вида­ми запалення, зокрема запаленням су­дин (васкулітами), які є одним із факто­рів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Дослідження, проведене за участі 250 пацієнтів, які хворіли на дегенера­тивно-дистрофічні недуги хребта, по­казало, що 59% хворих могли взагалі відмовитися від прийому нестероїдних протизапальних лікарських засобів, за­мінивши їх… риб’ячим жиром!

У великих кількостях омега-3 поліне­насичені жирні кислоти містяться у жир­ній рибі (наприклад, трісці). Поповни­ти їх запаси в організмі можна також за допомогою харчових добавок у фор­мі таблеток та олійок. Але не забувайте дотримуватися інструкції та/або реко­мендацій лікаря!

Увага! Омега-3 поліненасичені жирні кислоти можуть підвищувати ризик кро­вотечі. Тож якщо ви належите до групи ризику (приміром, хворієте на виразко­ву хворобу шлунка і/або дванадцятипа­лої кишки) чи застосовуєте у лікуванні препарати, які розріджують кров, при­ймати цю харчову добавку вам протипо­казано.

Куркумін

Це — активний складник куркуми (рос­лини з родини імбирних). Вчені ствер­джують, що він може пришвидшувати загоювання ран і (крім того) знижувати ризик розвитку раку. А ще — зменшува­ти запалення, спричинене метаболічни­ми станами, які пов’язують із ожирін­ням, знижувати інсулінорезистентність, рівень глюкози та аномально завищених ліпідів у крові.

Стандартна доза куркуміну — 400−600 мг тричі на день. Його можна поєднува­ти з невеликими дозами нестероїдних протизапальних лікарських засобів (ве­ликі можуть призвести до кровотечі).

Увага! Куркумін, як і омега-3 поліне­насичені жирні кислоти, підвищує ри­зик кровотечі у пацієнтів, які приймають препарати для розрідження крові, а та­кож в осіб, які страждають від захворю­вання крові.

Цинк

Цинк є потужним протизапаль­ним засобом, який підтримує належ­ну роботу імунної системи та змен­шує ознаки запалення. Відповідно до результатів дослідження, проведено­го у 2014 році, цинк ефективно зни­жує оксидативний стрес в осіб стар­шого і похилого віку. Оксидативний стрес є тригером запалення, яке під­вищує ризик розвитку багатьох захво­рювань, у тому числі раку. Крім того, цинк знижує ризик інфекційних захво­рювань на 66%!

Люди із дефіцитом цинку частіше хворіють на артрит. Вчені вже давно простежили зв’язок між браком цинку, розвитком запального процесу і появою болю у суглобах. Звична денна доза до­бавок із вмістом цинку — 11 мг для чо­ловіків і 8 мг для жінок. Прийом понад 40 мг на добу може становити небезпе­ку для здоров’я.

Цинк може «вступати у конфлікт» із кальцієм, діуретиками (сечогінни­ми засобами) та окремими антибіо­тиками, тому перед прийомом доба­вок, до складу яких входить цинк, слід обов’язково проконсультуватися з фа­хівцем.

Зелений чай

Люди, які живуть у регіонах, де тради­ційно споживають більше зеленого чаю, рідше страждають від захворювань, причиною яких є запалення.

Зелений чай запобігає утворенню ці­лої низки хімічних сполук, які можуть ви­кликати запальні процеси в організмі, і сповільнює руйнування хряща, зменшу­ючи прояви артриту.

Рекомендується випивати протягом дня 3−4 горнятка зеленого чаю або ж приймати 300−400 мг його екстракту.

Зелений чай містить кофеїн, тому лю­дям, чутливим до цієї сполуки, слід бути обережними. Кофеїн може стати причи­ною проблем зі шлунком, зокрема ви­кликати діарею. Деякі виробники пропо­нують зелений чай без вмісту кофеїну, однак серед дослідників досі точаться дискусії, чи володіє такий напій проти­запальними властивостями.

Ладан

Екстракт Boswellia serrata resin, або ладану, який на 30−40% складається з босвелієвої кислоти, швидко зменшує запалення і біль (наприклад, за остео­артриту помітні зміни можна спостері­гати вже через п’ять днів), сповільнює руйнування суглобів і зменшує прояви автоімунних захворювань.

Екстракт необхідно приймати у дозі 300−500 мг двічі або тричі на день. По­єднання ладану з куркуміном посилює його терапевтичну дію. Дослідження та­кож показують, що цю комбінацію ре­човин пацієнти переносять краще, ніж нестероїдний протизапальний засіб ди­клофенак.

Ладан — цілком безпечний і викликає лише кілька незначних побічних ефектів, хоча деякі пацієнти скаржаться на біль у шлунку і діарею.

Капсаїцин

Ця сполука надає стручковому перцю характерної для нього гостроти. Суб­станція P — ключовий компонент капса­їцину, знижує здатність організму відчу­вати, а мозку — ретранслювати сигнал про біль. Вчені стверджують, що капсаї­цин ефективно допомагає як від нерво­вого, так і м’язового болю.

Капсаїцин випускають у формі мазі, яку можна наносити безпосередньо на болюче місце, а також у формі харчової добавки. Людям, які використовувати­муть засоби на основі капасаїцину, важ­ливо дотримуватися інструкції.

Капсаїцин може подразнювати шкіру і очі, тому після застосування потрібно ретельно вимити руки з милом.

Котячий кіготь

Дослідження підтверджують, що ко­тячий кіготь здатен зменшувати запаль­ні процеси. Особливо ефективно він блокує фактор некрозу пухлини альфа — хімічної сполуки, що викликає запален­ня в організмі.

Котячий кіготь випускають у формі чаю (готуючи напій, слід дотримувати­ся пропорції: на склянку води (227 г) — 100 г кори кореня рослини) і порошку (у капсулах), яку необхідно приймати у дозі 20−60 мг на добу.

Незважаючи на це, котячий кіготь вважається безпечною харчовою добав­кою. Є дані, які підтверджують, що він може викликати ниркову недостатність у пацієнтів зі системним червоним вов­чаком. Котячий кіготь може також про­вокувати нудоту.

Коли біль не дає жити…

Протизапальні біологічні добавки не допомагають всім хворим без винятку, і у більшості випадків для зменшення запа­лення необхідно, аби минуло трохи часу. Якщо хочете позбутися болю «вже і не­гайно», спробуйте (додатково або замість протизапальних біологічних добавок):

— прийняти ліки, які володіють знебо­лювальним і протизапальним ефектом — ібупрофен, ацетамінофен (парацета­мол) чи аспірин;

— прийняти більш сильнодіючі пре­парати (але щоб їх придбати, доведеть­ся проконсультуватися з лікарем, який, якщо буде у цьому необхідність, випише рецепт);

— дотримуватися протизапальної ді­єти — відмовитися від смаженої їжі, со­лодких газованих напоїв, рафінованих вуглеводів і червоного м’яса; якомога частіше вживати горіхи, чорницю, ло­хину, полуницю, суницю, оливкову олію, помідори і зелені листові овочі.

Схожі новини