Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дитина хоче навчитись знімати ролики для YouTube? Відправте її у бібліотеку!

Сучасні дитячі медіатеки можуть похвалитись не лише літературними новинками, а й гуртками з програмування чи акторської майстерності

«А що, у Львові ще є дитячі бібліотеки?» — зі здивуванням перепитала мене бабуся, яка періодично «вигулює» на майданчику біля нашого дому онуку. Ми саме повер­тались з донькою з бібліо­теки, вона мусила похвали­тись всім свіжим книжковим «уловом». «І їх можна брати додому безплатно?» — жін­ка не могла повірити, що у бібліотеках є яскрава сучасна дитяча література, а не лише потріпані книжки з ще мого дитинства.

Зізнаюсь, я сама востаннє була в бібліотеці ще в сту­дентські роки. І коли мені подруга порадила записати три­річну дитину в бібліотеку, сприй­няла це скептично. Але пішла з цікавості. І наш перший візит до Львівської обласної дитячої бі­бліотеки затягнувся більш як на пів дня. Молоденька дівчинка-бібліотекар швиденько офор­мила нам електронний читаць­кий квиток (для цього потрібен паспорт одного з батьків) і пове­ла новоспечену читачку (яка ще й букв не знає) показувати чи­тальний зал для найменших.

Окрім книг, тут чимало на­стільних ігор для різного віку, тож можна приходити компані­ями і влаштовувати турніри. Ми мусили спробувати усі. А коли на інтерактивній дошці дити­ні запустили програму-забавку для вивчення букв, вона мало не пищала від задоволення. Коли в зал почали сходитись діти на майстер-клас з малюван­ня, «мультик» мусили вимкну­ти. Натомість доньку взяли під опіку дві дівчинки-читачки. «Ви йдіть вибирайте книжки до­дому, а ми з нею побавимось. Ми вміємо поводитись з та­кими дітьми — в нас є малень­ка сестричка, а скоро буде ще братик», — заспокоїли мене ді­вчатка. Видно, що вони тут як вдома. «Візьміть «Смурфів». Всі діти люблять «Смурфів», — почав радити хлопчик років семи. Ма­буть, побачив, що я не могла ви­значитись з вибором.

Додому можна взяти за один раз до п’яти книжок на місяць. І це, скажу вам, суттєва еконо­мія для сімейного бюджету, адже якісні дитячі видання коштують недешево. У бібліотеці є чимало новинок і дитячих «бестселерів», які у крамницях коштують понад 200 грн. Звичайно, не усі книж­ки в ідеальному стані, адже діти, особливо малі, не найакуратніші читачі. До речі, вибирати книжки можна і з дому — в електронному каталозі. Бібліотекар теж нічого не записує вручну — лише сканує штрих-код, як на касі у супермар­кеті.

Замість літературних сніданків — «бейбіджампінг»?

Сучасна бібліотека — це не тільки книжки. У більшості львів­ських бібліотек проводять занят­тя для дітей різного віку — почи­наючи з року-півтора. Практично усі заняття безкоштовні. Макси­мум, вас можуть попросити дати дитині з собою кольоровий па­пір, фарби чи фетр — залежно від майстер-класу.

Більшість активностей роз­раховані на дітей від чотирьох-п'яти років, але є й спеціальні заняття для найменших. Напри­клад, в обласній бібліотеці що­четверга збирається клуб «Ле­опузики» — мами з дітками від року до трьох. У Мережі місь­ких бібліотек для таких «читачів у памперсах» є бейбіджампінг.

«Раніше ми проводили літе­ратурні сніданки. Тепер це нази­вається бейбіджампінг. Сучас­ним мамам така назва більше подобається. В усіх бібліоте­ках мережі такі заняття прово­дять щонайменше два рази на тиждень. Вони включають піс­ні-танці і невеличку руханку для дітей, заняття з моторики. І обов’язково там є книжка. Бо всі наші заняття розраховані на те, аби дитина зацікавилась книж­кою, — каже заступник дирек­тора Центральної бібліоте­ки Наталія Бібіка. — Розуміємо, що читача треба собі виростити. Для нас важливо, аби діти чита­ли. Тому бібліотекарям, які пра­цюють з дітьми, доводиться бути максимально творчими. Багато занять, майстер-класів прово­дять самі бібліотекарі, але при­ходять і волонтери. Практично всі заняття з вивчення мов про­водять на волонтерських заса­дах. Хіба що у Smart-бібліотеці в Рясному завідувачка за фахом вчитель англійської, тож прово­дить заняття сама. Заняття для діток безкоштовні. Бібліотеки не надають платних послуг».

Основи програмування вивчив у бібліотеці

Ольга Шеролка каже, що за­вдяки обласній бібліотеці син у п’ять років уже бавився програ­муванням. Наприклад, волон­терський «Code Club Ua» розро­бив навіть спеціальну програму для вивчення кодування для до­шкільнят. Для школярів у ЛОДБ діє студія «Лев-ІТ». Для тих ді­ток, які люблять приміряти на себе ролі героїв улюблених кни­жок, у цій же бібліотеці діє літе­ратурний театр «Маска».

Якщо дитина хоче малюва­ти, вам також у бібліотеку. В об­ласній та багатьох міських біблі­отеках діють мистецькі гуртки, де діток вчать малювати, ліпити, шити іграшки тощо. Заняття там переважно проводять «діючі» митці, для яких навчання дітей не заробіток, а задоволення. Наприклад, у комфорт-бібліоте­ці на Патона діє студія «Зелений Лис», де заняття проводить ху­дожник-реставратор Іванна Ко­риневська.

Для діток років так з п’яти будуть уже цікавими тематичні майстер-класи та зустрічі з ці­кавими людьми, які проводять у кожній бібліотеці.

Де шукати?

За словами Наталії Бібіки, у Львові оновили уже практично усі дитячі бібліотеки відповідно до міської програми «Сучасна медіатека». Зараз на етапі за­вершення реконструкція бібліо­теки на Хмельницького (під Ви­соким замком) — це має бути одна з найкрутіших медіатек у місті. Ще дві мають відремонту­вати наступного року.

«Сучасна медіатека» — озна­чає, що у бібліотеці мають бути не лише книжки і класичний чи­тальний зал, а коворкінг-зона, зона відпочинку, доступ до Ін­тернету. Крім того, впроваджу­ється електронна бібліотека, щоб кожен читач міг, зайшовши у свій електронний кабінет, ви­брати книги у каталозі", — каже Наталія Бібіка.

Знайти бібліотеку, яка най­ближча до вашого дому, можна на сайті Центральної бібліотеч­ної системи www.biblioteka.lviv.ua. На цьому ж сайті можна сте­жити за анонсами подій. Кож­на з бібліотек має свою сторін­ку у Facebook. І наповнюють їх досить активно. Є також загаль­на сторінка у Facebook Biblioteky lvova dlya ditej, де є анонси усіх львівських бібліотек, окрім об­ласної. За подіями в обласній бі­бліотеці можна стежити на сайті lodb.org.ua або у Facebook.

Схожі новини