Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Думала, само мине»

Львівські онкохірурги видалили пацієнтці 20-кілограмову пухлину

«60-річну пацієнтку доправили до нас у важкому стані. Важила 170 кг, практично не вставала з ліжка, спала лише на животі. Показники артеріального тиску — 70/40 мм рт. ст. Комп’ютерну томографію провести не могли — жінка не вміщалася у томограф, тому зробили лише КТ ураженої пухлиною кінцівки», — розповів журналістові «ВЗ» хірург-онколог, заступник директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда, який разом з двома колегами-асистентами з відділення реконструктивної хірургії провів унікальну операцію з видалення гігантської пухлини.

Новоутворення мало розмір 36 на 38 см і було на­повнене жировим кістозним вмістом. За словами лікаря, пухлина була настільки великою, що могла б поміститися у відрі. В одному місці почала розпадатися.

У пухлині сформувалася зона некрозу, у кров надходили продукти гниття клітин, викликаючи важ­ку інтоксикацію організму. Самопочуття жінки погіршува­лося — падали показники кров’яного тиску і знижувався рівень гемоглобіну. Від хворої ноги йшов гнильний за­пах. Це й змусило Марію Клімашевську, жительку Золо­чівського району Львівської області, звернутися до ліка­рів. Ріст пухлини не супроводжувався болем, тому жінка й не поспішала отримати фахову допомогу. Думала, що само мине, а потім з’явився страх, що це може бути рак…

«До кінця не були певні, що пухлина — доброякісна, — зі­знається Олег Дуда. — Це могла бути саркома м’яких тканин (злоякісне новоутворення, яке найчастіше локалізується у нижніх кінцівках і довший час не супроводжується больови­ми відчуттями. — Авт.). На щастя, гістологічне заключення показало, що пухлина — доброякісна. Офіційно діагноз па­цієнтки звучить як «мультилобулярна фіброліпома з вторин­ними змінами (некрозом) гігантських розмірів».

Медики взялися готувати жінку до операції. Підго­товка тривала цілий місяць — пацієнтці нормалізували кров’яний тиск і рівень гемоглобіну. Пані Марії навіть вда­лося за цей час схуднути на 8 кг, адже кожен втрачений кі­лограм полегшує навантаження на серце.

Оперували жінку впродовж трьох годин. Онкохірург Олег Дуда пригадує випадки, коли стояв за операційним столом і по 10 годин, але такий важкий клінічний випа­док навіть для досвідченої команди висококласних фахів­ців став справжнім викликом: «Ризики були на всіх етапах оперативного втручання (зокрема через те, що через но­воутворення проходили великі судини). Дуже хотіли до­помогти пацієнтці повернутися до нормального життя, але передусім нам залежало на тому, аби жінка вижила». Всі пухлини, які важать понад 1 кг, вважаються рідкісними та гігантськими. Хірург каже: його й 30-кілограмова пух­лина не здивувала б, якби розміщувалася у черевній по­рожнині, — кісти можуть розростатися до таких колосаль­них розмірів. Але щоб новоутворення м’яких тканин було настільки великим — такого у своїй практиці не пригадує.

Фахівці онкоцентру висувають припущення, що у ви­падку пані Марії мав місце спадковий чинник.

Після видалення пухлини пацієнтка почала ходити… вже наступного дня, хоча до цього рік не могла звести­ся на ноги! Зараз важить 142 кг. Заручившись підтримкою дітей та онуків, планує й далі худнути. Радіє, що нарешті зможе вийти на вулицю, піти до церкви… Як же їй цього бракувало!

Пухлина, яку видалили з поверхні стегна пацієнтки з Львівщини, — друга за розмірами у світі. Найважча муль­тилобулярна фіброма, яку коли-небудь видаляли з тіла людини, важила 24 кг. Операцію із видалення пухлини-ре­кордсменки провели турецькі медики.

Схожі новини