Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пийте каву – не спіть удень…

11 дієвих порад, як не допустити розвитку діабету та тримати хворобу під контролем, якщо уникнути її таки не вдалося

Більш ніж 1,3 млн українців хворіє на діабет, з них 1,2 млн — діабет 2-го типу. За різними оцінками, справжня кількість хворих значно більша — 6−7% населення. Предіабет, за різними підрахунками, має один дорослий з трьох. Предіабет — це коли рівень глюкози у крові перевищує здорові показники, проте є недостатньо високим, аби можна було діагностувати у людини діабет (5,6−6,9 ммоль/л). 90% осіб з предіабетом не здогадуються про свій стан. У 70% з них з часом розвинеться діабет. У 15−30% - вже у наступні п’ять років, у кожного другого — у наступні 10.

Діабет небезпечний сво­їми ускладненнями, які вкорочують життя хворим. Експерти порталу AARP Real Possibilities діляться 11 прости­ми порадами, як не допустити розвитку недуги або полегшити її перебіг, якщо уникнути діабету не вдалося.

«Шерше ля… грек»

Напевно, не раз чули про ко­ристь середземноморської діє­ти, яка передбачає споживання великої кількості овочів, фрук­тів, бобових, продуктів із ціло­го зерна, риби і червоного вина. Можете бути певні: у боротьбі з діабетом немає нічого кращого. А додавання до страв оливкової олії Extra Virgin допомагає зни­зити ризик виникнення діабету 2-го типу на 30%.

Не просиджуйте біля телевізора

Згідно із дослідженням, опу­блікованим у the Journal of the American Medical Association, зайві дві години, проведені біля телевізора, підвищують ризик розвитку діабету 2-го типу на 14%. Наша рекомендація: під час перегляду улюблених теле­програм робіть легку гімнасти­ка або ж у перерві між ними ви­йдіть на прогулянку.

Пийте каву

Дослідження показали, що більш ніж два горнятка кави на день сприяють зниженню ри­зику виникнення діабету 2-го типу на 25%. Експерти Управ­ління продовольства і медика­ментів США (The Food and Drug Administration, FDA) запевня­ють: близько 400 мг кофеїну на день (тобто до чотирьох горня­ток кави) є абсолютно безпечні для здоров’я дорослих. Увага! Слід зважати на індивідуаль­ні особливості організму кож­ної людини, тож ваша норма кави на добу може бути ниж­чою. Проконсультуйтеся на цю тему зі своїм лікарем.

Менше стресу

Хронічне хвилювання і стрес не лише сприяють інсуліно-опірності, а й ускладнюють роботу підшлункової залози, коли та продукує інсулін, аби вивести глюкозу із кровото­ку. Займіться практиками, які допоможуть вам розслабити­ся (як-от медитація чи глибоке дихання).

Вживайте цитрусові

Дослідження, опубліко­ване у медичному журналі Preventive Medicine, підтвер­джує, що споживання апельси­нів, лимонів чи інших цитрусо­вих сповільнює всмоктування глюкози, допомагаючи трима­ти під контролем рівень цукру у крові.

Додавайте корицю

Вчені стверджують, що люди, які хворіють на діабет 2-го типу, можуть знизити рі­вень цукру у крові, щодня спо­живаючи лише 1 г цієї смачної приправи. Посипайте корицею мюслі, додавайте її у каву або йогурт.

Їжа як ліки

Споживання цих продуктів щодня допоможе підтримува­ти рівень цукру у нормі:

99біб, горох і сочевиця: одна склянка цих багатих на білок бо­бових суттєво знижує рівень цукру у крові;

99чорний шоколад: містить флавоноїди, які не лише знижу­ють рівень глюкози, а й обмежу­ють тягу до солодкої і солоної їжі (не забувайте, що надмір солі у раціоні веде до підвищення рів­ня артеріального тиску, що осо­бливо небезпечно для уражених діабетом судин);

99вівсянка: магній, який міс­титься у вівсянці, допомагає ор­ганізму належним чином про­дукувати інсулін (діабет — це захворювання, яке виникає тоді, коли у крові недостатньо інсулі­ну для зменшення рівня глюкози до безпечної дози).

Будьте фізично активні

Дослідження, опубліковане у журналі the Archives of Internal Medicine, підтверджує, що у чо­ловіків, які тренувалися у спор­тивному залі щонайменше 2,5 го­дини щотижня, ризик виникнення діабету знижувався на 34%.

Обмежте споживання червоного м’яса

За результатами досліджен­ня, в якому брали участь майже 150 тисяч осіб, було виявлено, що споживання щоденно додат­кової пів порції червоного м’яса підвищує ризик розвитку діабе­ту 2-го типу на 50%.

Довго не дрімайте

Якщо полюбляєте подрімати довше, ніж 60 хвилин протягом дня, рекомендуємо припинити цю практику. Дослідження япон­ських вчених, проведене у 2016 році, виявило, що дрімання до­вше, ніж годину на день, підви­щує ризик діабету 2-го типу на 45%.

Встановіть мобільний додаток

Вчені Медичної школи при Університеті Кардіфа (Велика Британія) виявили, що пацієнти, які хворіють на діабет 2-го типу і використовують мобільні додат­ки для моніторингу свого стану, мають нижчий рівень глюкози у крові порівняно з контрольною групою, яка не використовувала таких додатків. Для iOS і Android існує багато додатків для конт-ролю за діабетом, зокрема BG Monitor, BlueLoop тощо.

Схожі новини