Передплата 2024 «Добрий господар»

У садочках з’являться «платні нельвівські» діти

2 тисячі гривень на місяць мають виділити з бюджету населеного пункту, якщо «їхній» малюк ходить у львівський дитсадок

У Львові розділили ді­тей, що виховуються у дошкільних навчальних закладах, на «львів­ських» і «нельвівських». Виконком Львівської міськради встановив «розцінку» на пере­бування «нельвівських дітей» у львівських дитячих садочках. Ви­рахували, що місячна вартість відвідування дитиною дошкільного навчального закладу обходиться місту у 2066 гривень. Відповідно, таку суму львівському бюджету має відшкоду­вати місцева рада того населеного пункту, де прописана дитина.

Нинішнє рішення ви­конкому є логічним продовженням ухва­ли сесії Львівської місь­кради, яка ще у липні 2018 року вирішила, що з 2019 року львівські дитсадки прийматимуть дітей з на­вколишніх сіл, якщо за їхнє навчання заплатить гро­мада.

Новий фінансовий норматив буде застосовуватись до вихо­ванців, які підуть у садки з 1 ве­ресня 2019 року. Як зазначили в управлінні освіти ЛМР, від но­вовведення планують залучи­ти близько півмільйона гривень щомісячно. Отримані кошти спрямують на львівські дошкіль­ні навчальні заклади. Зараз у львівських садочках 984 дити­ни, які живуть за межами міста.

Дякувати Богу, що ті 2 тисячі гривень щомісячно не треба буде батькам витягати зі своїх кишень. Але тішитися тут немає чого. Адже ще питання, чи у кожного ОТГ, в більшості яких і так маса видатків і проблем, вистачить ко­штів ще й на виховання їхніх ма­леньких мешканців у львівських ДНЗ. Багато ОТГ мають і власні садочки. Але якусь частину дітей батьки все одно возять до Льво­ва. Уже зараз керівники підльвів­ських ОТГ шоковані сумами, які заломила Львівська міська рада.

«Знаю про це рішення ви­конкому. Але нам тоді теж тре­ба буде рахувати кошти. У нас, наприклад, дитячий садок у Зу­брі, то там є багато львівських дітей, так само, як і дітей пере­селенців, — розповів „ВЗ“ голо­ва Солонківської ОТГ Віталій Ткачук. — Тут треба врахува­ти, що ПДФО (податок з дохо­дів фізичних осіб) наших жителів надходить у львівський міський бюджет. Ми робимо дороги за свій кошт, а кошти йдуть у бю­джет міської ради. Є різні ню­анси. У тій ситуації, яка у нас зараз із бюджетом, ми не змо­жемо фінансувати навчання на­ших дітей у львівських садочках. Це для нас дуже великі кошти. У нас дітей, яких возять у садочки Львова, — близько тисячі. Якщо всіх фінансувати — вийде понад 2 мільйони грн. У Солонківській ОТГ — два дитячі садочки. Один на 180 дітей — у Зубрі, другий, на 60 — у Солонці. Зараз будуєть­ся ще садочок на 230 місць. Але якщо навіть його побудують, це все одно не буде повною мірою забезпечувати потребу в ДНЗ. Але при тому майже всі кошти треба буде віддавати на утри­мання цих трьох садочків. Це теж питання… Тут маса нюан­сів. Львів прийняв рішення. Але ж ті наші жителі, що працюють у Львові, користуються всіма бла­гами нашої ОТГ також».

«Я шокована рішенням Львів­ської міської ради, — обурюєть­ся жителька Солонки, молода мамочка пані Аня. — Ясна річ, що в нашому місцевому бюджеті не буде таких коштів, щоб платити аж 2 тисячі гривень на місяць за одну дитину! У нас купа дітей на­вчається у садочках у Львові! Яке право має Львів відмовити мені, якщо мені зручніше возити свою дитину у львівський садочок? Це суперечить Закону про осві­ту і Конституції. Ми і так платимо офіційно за садочок 800 гривень на місяць, плюс регулярні побо­ри „на штори“, „на канцтовари“ тощо. У Львівській мерії дуже хи­трі — замість того, щоб будувати нові садочки, вони хочуть своїм рішенням розвантажити вже на­явні. У нас у Солонці є садочок, але нам вигідніший львівський, бо моя мама живе у Львові й о 5-й годині вечора може забрати ди­тину зі садочка».

Щоправда, ситуація не ви­глядає аж такою катастрофіч­ною, як здається на перший погляд. Як пояснила журналіс­ту «ВЗ» директор департа­менту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна, рішення виконкому стосується лише тих «нельвівських» дітей, які підуть у садочки з 1 вересня цього року. Тобто вже нового покоління ма­люків, яких поведуть у дошкіль­ні навчальні заклади. «Рішення про відшкодування коштів міс­цевими громадами за садочки сесія Львівської міськради при­йняла ще торік, тобто воно не є спонтанне, — пояснила Галина Слічна. — Це не є якась новація, адже, наприклад, у львівських лікарнях за лікування людей із області кошти відшкодовують­ся за такою ж схемою. Ми ви­рахували цифру 2 тисячі 066 гривень. Але тут ми навіть не врахували харчування. Будемо розсилати листи у всі громади довкола міста, діти з яких навча­ються у садочках у Львові».

Схожі новини