Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А здавалося, здорова…

Людина, яка живе з ВІЛ, може добре почуватися протягом багатьох років. Не здогадуючись про те, що інфікована

Медики б’ють на сполох: темп приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію торік зріс майже на 11%, а на СНІД — майже на 47%. Осно­вна причина — не всі ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД приймають антиретро­вірусну терапію. На сьогодні це — єди­ний спосіб «приборкати» небезпечний вірус. За належного лікування вірусне навантаження в організмі знижується настільки, що людина перестає бути по­тенційним джерелом інфікування. ВІЛ-інфіковані жінки можуть народжувати здорових дітей!

Досі популярним є міф, що всі ВІЛ-інфіковані люди раніше вживали ін’єкційні наркотики. Насправді кіль­кість заражень таким шляхом щороку зменшується. Натомість простежуєть­ся тенденція до збільшення кількості випадків передачі вірусу статевим шля­хом, передусім гетеросексуальним. Найчастіше ВІЛ діагностують у молодих людей (25−49 років) — у 83% усіх нових випадків.

Потрапивши в організм людини, вірус змушує працювати імунітет на своє відтворення. Імунний захист слабшає поступово. Фото GETTY
Потрапивши в організм людини, вірус змушує працювати імунітет на своє відтворення. Імунний захист слабшає поступово. Фото GETTY

Як уберегти­ся від інфікуван­ня вірусом імуно­дефіциту людини? «Через рукостис­кання, обійми, при кашлі або чханні, при спільному ко­ристуванні теле­фоном, туалетом, відвідуванні хво­рого у лікарні, укуси комарів, їжу та по­суд, при купанні у басейні, перебуванні у лазні, спільному користуванні ванною або душем, через білизну й одяг зара­зитися ВІЛ неможливо, — пояснює Оль­га Богославець, головний спеціаліст відділу санепіднагляду Управління держнагляду за дотриманням сані­тарного законодавства Головного управління Держпродспоживслуж­би у Львівській області. — Слина, піт, сльози, фекалії, сеча інфіко­ваного не становлять небезпеки. Вірус передається лише через кров, сперму, вагінальні виділення і материнське мо­локо (від матері до дитини під час по­логів та грудного вигодовування). По­трапивши в організм людини, збудник змушує працювати імунітет на своє від­творення. Імунний захист слабшає по­ступово. Людина, що живе з ВІЛ, може добре виглядати і добре почуватися протягом багатьох років, не здогадую­чись про те, що інфікована.

Тим часом вірус руйнує дедалі більше клітин імун­ної системи (CD4-лімфоцитів). З часом хворого почнуть турбувати часті гриб­кові інфекції, тривале підвищення тем­ператури тіла без видимої на те причи­ни, нічна пітливість, діарея, різка втрата ваги, часті гострі респіраторні інфек­ції, оперізуючий лишай тощо. Це все — «тривожні дзвіночки», які сигналізують про те, що організм поступово втрачає імунний захист. Коли вірус зруйнує кри­тичну кількість клітин імунної системи, людина стане вразливою до всіх хво­роб, зокрема тих, які здоровим взагалі не шкодять!".

Більшість хворих на СНІД помирає від ВІЛ-асоційованого туберкульозу (як легеневого, так і позалегеневого).

«Не впевнені у партнері — користуй­тесь презервативом, — радить лікар. — Гарантії 100% навіть при правильному використанні не дає, але ризики змен­шує. Відмовитися від бар’єрного ме­тоду контрацепції можна лише за одні­єї умови — якщо ви та партнер пройдете спеціальне обстеження, переконаєтесь, що здорові, і не будете зраджувати одне одного». Існує ряд факторів, які збіль­шують ризик інфікування при статево­му контакті. Це — супутні венеричні за­хворювання, ерозія шийки матки у жінки і анальний секс. Коли цілісність слизової піхви, ануса чи прямої кишки порушена, вірогідність заразитися зростає.

Ніколи не користуйтесь голками і шприцами, які були у вжитку! Всі мані­пуляції зі шкірою і слизовими оболонка­ми повинні проводитися виключно сте­рильними інструментами. У перукарні, салоні краси поцікавтесь, скільки набо­рів інструментів має майстер. Має бути принаймні два — тільки так можливо до­триматися часу дезінфекції.

Якщо є сумніви — здайте аналіз. Це — безкоштовно, конфіденційно і (за бажання) анонімно. Можна придба­ти експрес-тест на ВІЛ в аптеці. Звер­ніть увагу: від моменту зараження му­сить минути не менше 14−90 днів, перш ніж аналіз дозволить виявити специфіч­ні антитіла до вірусу. У людей з осла­бленим імунітетом період такого «вікна» може розтягнутися на цілий рік.

Якщо результат аналізу позитивний — зробіть ще один. Два позитивні резуль­тати — підстава розпочати лікування.

Схожі новини