Правильний сніданок
Покращує роботу кишківника, додає енергії і заряджає бадьорістю
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/506889/snidanok.jpg)
Людей, які пропускають сніданок, чимало. Комусь не хочеться жертвувати хвилинами ранкового сну заради того, щоб поїсти. А хтось стверджує, що не в змозі змусити себе з'їсти хоч що-небудь після пробудження. Багатьом невтямки, як багато вони втрачають, не поснідавши.
Одне із завдань сніданку — м’яко запустити роботу шлунково-кишкового тракту, особливо жовчного міхура. Після довгого «вікна голоду» в ньому накопичується концентрована жовч, тому сніданок слід складати таким чином, щоб він сприяв жовчовідтоку. Постійне нехтування сніданком може спровокувати утворення каменів у жовчному міхурі через застій жовчі.
Вранці в організмі фізіологічно підвищується рівень кортизолу. Цей гормон допомагає організму прокинутися. Щоб сприяти його поступовому зниженню, якраз і потрібно поснідати. Ранковий прийом їжі спричиняє викид інсуліну — гормону підшлункової залози, який є антагоністом кортизолу. Сніданок дає організму енергію для продуктивного дня. Правильний сніданок здатний наситити на чотири години.
На думку нутриціологів, усім цим завданням відповідає білково-жировий сніданок із невеликою кількістю складних вуглеводів. Якісні жири м’яко запустять жовчовідтік, білки, і складні вуглеводи дадуть тривалу ситість.
Завдяки складним вуглеводам рівень цукру та інсуліну у крові підніматиметься плавно, так само плавно знижуватиметься рівень кортизолу. Наприклад, для сніданку ідеально підходять страви на основі яєць (омлет, яєчня, яйце пашот) із салатом зі свіжих овочів і зелені та кількома ложками цілозернового гарніру (гречки, нешліфованого рису…).
У людей, які пропускають сніданок, може бути підвищений рівень тривожності. Це логічний наслідок підвищеного рівня гормону стресу. Також у них знижуються енерговитрати, збільшується ризик надмірної ваги.
Дієтологи рекомендують випивати натщесерце склянку води кімнатної температури, так травна та ендокринна системи підготуються до першого прийому їжі. А ось холодну не можна пити до сніданку — це погіршує кровообіг і знижує метаболізм.
Продукти, які допоможуть організму легко почати новий день, — гречана, вівсяна, перлова, пшоняна каша — найкорисніший вибір. Вони мають бути приготованими на воді або молоці, але без цукру. У кашах є велика кількість корисних (повільних) вуглеводів, які швидко насичують шлунок і допомагають довго не з’являтися почуттю голоду. Яйця, а також будь-які страви з них (омлет, яєчня), містять багато вітамінів і мінералів. У магазинних мюслі багато цукру, тому краще запекти в духовці вівсянку довгого приготування, цукати, горіхи, додавши трохи меду. Заправляти краще нежирним йогуртом або молоком. Будь-які бутерброди/сендвічі на основі цілозернового хліба без додавання соусів і майонезу. Наприклад — із сиром, червоною малосоленою рибою або шинкою з індички. Молочні продукти забезпечують організм великою кількістю поживних речовин, вітаміном D, калієм і кальцієм.
Снідати краще без кави — в організмі вранці найвищий вміст кортизолу (гормон стресу), який допомагає прокидатися. Кофеїн прямо впливає на його вироблення і формує залежність. Якщо все ж відмовитися від кави неможливо, то краще її пити з молоком. Але найкраще віддати перевагу теплій воді, зеленому або чорному чаю (корисно додати ложечку меду).
Гарбузова каша з сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/02/%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B0.jpg)
700 г гарбуза, 3 ст. ложки рису, 50 г пармезану, 3 склянки молока, 30 г вершкового масла, сіль, перець — до смаку.
Гарбуз вимити, очистити від шкірки та насіння, нарізати невеликими шматочками. Скласти гарбуз у каструлю, залити водою та варити на се редньому вогні 10 хв. Потім злити воду і розім'яти гарбуз товкачем для пюре або блендером. Рис промити гарячою водою і додати до гарбуза. Молоко довести до кипіння і додати до гарбуза та рису. Перемішати, додати дрібку солі і цукор, варити 20 хв до напівготовності. Додаємо в кашу натертий сир, вершкове масло, за потреби посолити і поперчити до смаку, добре перемішати. Поставити кашу в розігріту до 180°С духовку на 20 хв.
Яйця-кокот
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/02/%D1%8F%D0%B9%D1%86%D1%8F.jpg)
4 яйця, 2 помідори, 50 г твердого сиру, ¾ склянки вершків (12 ст. ложок), 1 пучок зеленої цибулі, 3 ст. ложки вершкового масла, сіль, перець, духмяні трави.
Для яєць-кокот необхідні невеликі порційні форми для запікання або термостійкі чашки (за кількістю яєць).
Розігріти духовку до 180°С. Зелену цибулю нарізати і обсмажити на пательні у вершковому маслі 2−3 хв. Помідори нарізати кубиками, додати до цибулі на 1−2 хв. Приправити суміш сіллю, перцем і травами. Влити 8 ст. ложок вершків (½ склянки). Прогріти вершково- овочеву масу і рівномірно розкласти у форми.
У кожну форму додати яйце і 1 ст. ложку вершків. Посипати зверху натертим сиром. У глибоке деко для запікання поставити формочки і налити гарячу воду на 2/3 висоти форми. Готувати в духовці 15−20 хв.
Вівсяномлинець із бананом
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/02/%D0%BC%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%8C.jpg)
2 яйця, 1 банан, 6 ст. ложок вівсяних пластівців, 6 ст. ложок молока.
Банан розім'яти виделкою, додати яйце, сіль, пластівці та молоко. Подрібнити блендером. Вилити на розігріту пательню, смажити без олії на пательні з антипригарним покриттям.
Прикрасити за бажання — йогуртом, згущеним молоком, варенням або медом. Всередину млинця можна покласти банан або ягоди.