Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не кава — чай зігріє взимку…

З шипшини — вбереже від вірусів. З імбиром — пригнітить запальні явища

Найкращий напій для нашого організму — чиста питна вода. Але взимку не так спрагу втамувати хочеться, як зігрітися. Також у холодну пору року нам потрібне вітамінне підживлення. Які ж напої обрати?

«З додаванням ягід (свіжих/розморо­жених/сушених), імбиру/куркуми або зелений чай», — радить лікар-дієто­лог Оксана Скиталінська.

«В ягодах міститься багато проантоцианідів, потужних антиоксидантів, які пригнічують окис­лення жирів (ліпідів), що є структурними ком­понентами мембран всіх клітин нашого тіла, та ДНК-клітин; захищають білки від глікації („за­цукровування“, утворення „зшивок“ між моле­кулами білків, що є однією з основних причин старіння), клітини мозку — від старіння (нейро­дегенерації), клітини серця — від зношування. Ці антиоксиданти також активують імунітет, змен­шують запальні явища в організмі, покращують пам’ять і здатність до навчання», — пояснює лі­кар.

Найкращий варіант — обліпиха та шипшина. Обліпиха збагачена каротиноїдами (саме вони надають їй жовтого кольору), які в організмі пе­ретворюються на вітамін А, що володіє здатніс­тю загоювати рани, відновлювати шкірний по­крив. «Шипшина — це взагалі „клондайк“ для потенційних довгожителів, — запевняє Оксана Скиталінська. — Ці ягоди містять каротиноїд лі­копен, біологічно активні речовини (нарінгенін, лютеолін, катехіни) та багато інших незамінних компонентів, які в нашому організмі не утворю­ються, але вкрай йому необхідні. Шипшина за­побігає розвитку депресивних станів, захищає нейрони від накопичення бета-амілоїду, нор­мальна функція якого науковцям досі невідо­ма, але який асоціюють з хворобою Альцгейме­ра, стимулює ріст м’язових клітин і сповільнює втрату м’язової маси (захищає від т. зв. старе­чої саркопенії), володіє противірусними власти­востями. А ще до її складу входить багато при­родного вітаміну С, який виявляє свої корисні властивості у поєднанні з біофлавоноїдами (ось чому білий аптечний вітамін С жодної користі організму не приносить)».

Імбир містить два цінні компоненти — гінге­рол та куркумін. Вживання імбиру гальмує за­пальні процеси незалежно від їхньої локалізації. Ця рослина із пряним смаком володіє нейро- і гепатопротекторним, антидепресивним, про­тидіабетичним та антиканцерогенним ефектом. Пригнічує бродильні та гнилісні процеси у ки­шечнику, тож тим, хто страждає від грибкових інфекцій, додавати імбир у страви і напої Окса­на Скиталінська радить щодня.

Подрібніть у блендері сухі ягоди шипшини, до­дайте обліпихи, імбиру, долийте гарячої води і ще раз збийте. Перелийте у чайничок і дайте насто­ятися не менше 30 хвилин. Процідіть і пийте те­плим.

Щоб напій не видався кислим (або якщо у вас є запальні процеси у шлунку, кишечнику, підшлун­ковій), готуйте його у слабкій концентрації, але повністю від нього не відмовляйтеся.

А як же з чаєм? Британці п’ють цей напій що­дня — незважаючи на погоду, настрій та пору року: чорний, earl grey, з листям малини або шматочка­ми екзотичного манго. «Батько» всіх сортів чаю — Camellia sinensis (чай китайський). Різним сма­кам, кольору і аромату цей напій завдячує проце­су обробки листя.

Як пише у своїй книзі Czajnikowy.pl. Dobra herbata знавець чаю Рафал Пшибильок, чорний чай має темне листя, а після запарювання надає воді бурштинового забарвлення. Це — найпопу­лярніший сорт чаю у світі (80% від загальної кіль­кості виробництва напою). Листя чайного дере­ва подрібнюють і скручують у валики, після чого піддають ферментації, аби окислити, а наприкінці — підсушують. Ферментують також червоний чай (сорт пуер, який вирощують у китайській провінції Юньнянь) та синьо-зелений або блакитний (улун).

Зелений чай — неферментований. Його лис­тя яскравого сіро-зеленого кольору при запарю­ванні надає воді солом’яного забарвлення і ніж­ного смаку. Після чорного чаю зелений — другий за популярністю у світі. З куща збирають бруньки і перше або друге-третє листя, висушують його на сонці і не подрібнюють (як варіант — надають фор­ми хвойних гілочок, спіральок чи перлинок).

Після чорного чаю зелений – другий за популярністю у світі.
Після чорного чаю зелений – другий за популярністю у світі.

Білий чай — це листя, яке ще до кінця не сфор­мувалося, вкрите білим пушком. Серед поцінову­вачів чаю вважається найбільш шляхетним напо­єм. Має тонкий смак і делікатний аромат. З усіх сортів чаю є найбільш корисним для здоров’я.

А от фруктові і трав’яні чаї, ройбуш і мате чаєм тільки називаються.

Що корисного у чаї?

v Кофеїн (танін), який пришвидшує ме­таболізм, підтримує нормальну роботу нер­вової системи, серця, м’язів і нирок. Кількість кофеїну у напої залежить від способу запа­рювання і різновиду чаю. Найбільше таніну міститься у білому. Чим довше запарюємо і чим більш гарячою є вода, тим більш тонізуючий напій отримаємо.

v Поліфеноли, що володіють протирако­вим ефектом і сповільнюють процеси старін­ня. Найбільша їх кількість — у білому чаї. Зна­чна — у зеленому.

v Солі заліза, магній і натрій, крем­ній, калій, кальцій, фосфор, фтор, йод та мідь, вітаміни А, В, С, Е і К.

Як правильно запарювати чай?

Чорний: 2−3 г заварки залийте 120 мл окропу. Настоюйте 2−5 хвилин, залежно від величини листя. Чим воно більше — тим до­вше треба запарювати.

Зелений: 2−3 г сухого листя залийте 100 мл води, нагрітої до +60… +90°С. Настоюйте 2−3 хвилини. Якщо хочете, щоб напій воло­дів більш насиченим смаком, заливайте га­рячою водою більшу кількість листя, але не збільшуйте час заварювання. Зелений чай можна заварювати кілька разів — навіть до чотирьох. Найбільш корисний напій — той, який заварений вдруге.

Ранковий напій (замість кави)

На чотири порції:

Шипшина — 1 ст. л.

Обліпиха — 1 дес. л.

Імбир — 1 ч. л.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини