«Рибного браконьєра закрили у вольєр з двома собаками. Вийшов звідти синім»
У Пустомитівському районі вирощують осетрову рибу, щоб за кілька років мати чорну ікру власного виробництва
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/379356/ozero.jpg)
За чотири роки на Львівщині вироблятимуть рідкісний і дорогий рибний делікатес — чорну ікру. Це стане можливим завдяки вирощуванню у Пустомитах, у рибному господарстві «Карпатський водограй», стерляді. Це єдина риба з роду осетрових, яка живе у прісних водах. Вона водиться в річках басейну Чорного, Азовського і Каспійського морів, а також у басейні російських річок Північна Двіна, Пясіна.
«Другий рік займаємось вирощуванням судака та стерляді, — сказав журналістам в.о. гендиректора рибного господарства „Карпатський водограй“ Олег Габуда. — Можливо, в Україні та навіть на Львівщині дехто займається вирощуванням риби, яка дає чорну ікру. Але сертифіковано та з усіма дозволами наразі це робить лише підприємство на Київщині. У нас кілограм чорної ікри буде коштувати орієнтовно 500 доларів».
Журналіст «ВЗ» побувала на пустомитівському підприємстві, яке вирощує рибу, в рамках прес-туру, який організувало управління туризму та курортів Львівської ОДА. У квітні цього року «Карпатський водограй» став номінантом премії AGROPORT AWARD — відзнака «За плідну працю та вагомий внесок у розвиток аграрної галузі». На підприємстві працює вісім людей, середня зарплата — мінімальна (близько чотирьох тисяч гривень). «А решта — рибою, її тут їдять усі», — жартома відповів директор «Карпатського водограю».
/wz.lviv.ua/images/articles/2018/10/ozero1.jpg)
У кількох озерах підприємства вирощують коропів, білих амурів, окунів, товстолобів, карасів, плотву, лящів, щук, судаків, линів та сомів. Скільки тонн за рік вирощують риби, не кажуть, мовляв, це комерційна таємниця. Зазвичай рибу постачають у ресторани Львова. «Фішка» підприємства — стерлядь. Її наразі не випускають у вільне плавання відкритих водойм. Тримають у басейні закритого приміщення, де годують, доглядають. Коли ця елітна риба трохи підросте, то теж плаватиме в озері. Олег Габуда дістав нам дві рибини стерляді. Перше враження — це класичний чорний хижак, як з фільмів жахів. Від інших осетрових вона відрізняється тонким загостреним «рилом», на якому є торочкуваті вусики.
«Працюємо за замкнутою системою — від личинки до вирощування товарної риби, — продовжує розмову Олег Габуда. — Годуємо екологічно чистими кормами, які самі виробляємо і гранулюємо. І ніяких польських кормів! Також організовуємо туристам любительську рибалку. Вхід коштує 40 гривень. Плюс за кожен кілограм зловленої риби треба заплатити від 40 до 130 гривень (ціна залежить від породи). Наприклад, короп і білий амур — 65 гривень, лящ — 70, щука — 90. За кіло лина треба заплатити 120 гривень, а сома — 130. Щоб рибу приготували на мангалі, треба доплатити сто гривень».
Запитую, чи рибне господарство прибуткове. «Зараз так, хоча працюємо з 2004 року, — відповів пан Олег. — Повністю його відновив, зокрема, почав вирощувати тут судака, стерлядь. Це рідкість у нашому регіоні. Та маємо чимало проблем. Одна з головних — оренда водних об’єктів. Наші озера — у державній власності, ми орендуємо їх, за рік платимо 80 тисяч гривень. Площа озер — 136 гектарів». За його словами, для озер підприємства довго шукали спеціаліста-рибовода. Таких фахівців в Україні обмаль. Рибовод спеціалізується на кормах для риб, знає усі тонкощі вирощування. «Знайшов спеціаліста у Львові, — розповідає Олег Габуда. — Більшість таких кадрів приходять до нас з інститутів, запитують про зарплату та чи є на підприємстві Інтернет».
Під час екскурсії берегами озер рибного господарства журналіст «ВЗ» поцікавилася у Олега Габуди, як бореться з рибними браконьєрами. Каже, не бракує охочих порибалити на чужих водоймах. Браконьєрів не зупиняє ні сітка біля водойм, ні камери спостереження, ні охорона… «Якщо ловимо на гарячому вперше, то лише попереджаємо, другий раз — друге попередження, — каже Олег Габуда. — Що робимо на третій раз? Це як кому пощастить… Хтось отримає стусана в спину чи копняка, хтось обійдеться гіршим. Одного разу охоронець поламав крадію ребра. А одного активного злодія вирішили покарати оригінально — закрили у вольєр з двома собаками. Вийшов звідти аж синім».
Пустомити. Львівська область
Фото авторки