Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За сонною головою — і ногам нема спокою…

64% людей, які страждають від фіброміалгії, потерпають також від розладів сну і синдрому неспокійних ніг

Якщо ви були на прийомі у невролога, ймовірність, що зверталися до цього спеціаліста зі скаргами, які можуть вказувати на фіброміалгію, — 1:3. Це — розлад, який характеризується болем у тій чи іншій групі м’язів, порушенням сну, ранковою скутістю і втомою. Від фіброміалгії потерпає 2−4% населення Землі, проте захворювання діагностують рідко — через незвичні прояви, недостатню поінформованість лікарів і відсутність чітких діагностичних критеріїв.

Часто хворі плутають своє захворювання зі синдро­мом неспокійних ніг. Люди, які мають цю проблему, скаржаться на незвичні відчуття у ногах (печін­ня, важкість тощо). Часом ці про­яви ледь помітні, часом — болючі. Неприємні відчуття виникають від­разу як людина ляже у ліжко. Рух допомагає на якийсь час усунути прояви, тож хворі постійно смика­ють ногами. Через це потерпають від безсоння або мають уривчас­тий сон, який не дозволяє повністю відновити сили впродовж ночі", — пише авторитетний американський онлайн-ресурс VeryWellHealth.

Синдром неспокійних ніг — не­врологічний стан, однак наука досі не може пояснити, що його спричи­няє. В окремих випадках він може бути генетично зумовленим, але найчастіше пов’язаний з анемією, вагітністю (особливо в останні три місяці) та хронічними захворюван­нями (діабетом, хворобою Паркін­сона, нирковою недостатністю, пе­риферичною нейропатією).

Чому фіброміалгія і синдром неспокійних ніг «працюють у парі»?

Сьогодні вчені проводять актив­ні дослідження, аби визначити при­чину цієї взаємозалежності. І фі­броміалгія, і синдром неспокійних ніг є неврологічними станами, тож науковці припускають, що вони мо­жуть мати спільні механізми виник­нення у мозку та/або центральній нервовій системі.

Первинним симптомом синдро­му неспокійних ніг є незвичні (па­рестезія) або неприємні відчуття (дизестезія) у кінцівках і неконтрольоване бажання рухати ними, щоб відчути полегшення. Парес­тезія і дизестезія є характерними для фіброміалгії, а бажання руха­ти ногами і посилення неприєм­них відчуттів у нижніх кінцівках під час розслаблення є симптомом ви­ключно синдрому неспокійних ніг. Спільними для фіброміалгії і син­дрому неспокійних ніг є надмірна сонливість вдень і проблеми з кон­центрацією.

Лікування передбачає не лише прийом ліків, а й внесення змін у стиль життя. Якщо симптоми лег­кі чи помірні, лікар може пореко­мендувати обмежити споживання кофеїну, алкоголю і тютюну. Якщо після проведення відповідних ана­лізів виявиться, що хворому бра­кує поживних речовин і вітамінів, зокрема заліза, фолату (аніонної форми фолієвої кислоти) чи маг­нію, фахівець призначить відповід­ні препарати.

Щоб звести прояви до мінімуму:

● дотримуйтеся сталого графіка сну;

● регулярно виконуйте фізич­ні вправи (але навантаження повинні бути помірними, уникайте надмірних);

● приймайте теплі ванни;

● масажуйте ноги;

● прикладайте теплі або холодні компреси.

Ці рекомендації не гарантують по­вного зникнення симптомів, однак допоможуть значно покращити якість життя. У випадку сильних проявів лі­кар призначить спеціальні лікарські засоби.

Лікування синдрому неспокійних ніг загалом не суперечить лікуванню фіброміалгії, а у багатьох випадках методи лікування можуть частково заміняти і доповнювати один одного.

Багато пацієнтів, які страждають від фіброміалгії, відчувають полег­шення при прийомі препаратів, при­значених для лікування синдрому не­спокійних ніг. А зміна стилю життя, яку рекомендують при синдромі неспо­кійних ніг, зазвичай, полегшує пере­біг фіброміалгії.

Схожі новини