Передплата 2024 «Добра кухня»

«Грабіжник від нас не зможе втекти»

Про особливості роботи велопатрульних

У Львові з’явився велопатруль. Які переваги має новостворений підрозділ? Скільки годин поспіль патрульним доводиться крутити педалі? Як патрульні борються з п’яними правопорушниками? І чого їм бракує у роботі? Про це журналіст «ВЗ» розпитувала інспекторів, лейтенантів Патрульної поліції у Львівській області Ольгу Шабатуру та Юрія Захарка. Зустрічаємося у Парку ім. І. Франка.

Ольга раніше працювала вчителем фізкультури (має 11 років педагогічного стажу), Юрій — грав у театрі (має вищу театральну освіту). Але обоє хотіли змінити своє життя і пройшли відбір до поліції. Працюють уже три роки. Коли з’явилась можливість піти у велопатруль, не роздумуючи погодилися. Кажуть, хочуть самовдосконалюватися. Пройшли п’ятиденну підготовку: вивчили маневрування, їзду з перешкодами, екстрене гальмування… Їм видали новенькі велосипеди і симпатичну форму. Як жартують патрульні, їхні штани перетворюються … на елегантні шорти.

— Маю вольовий характер, — зізнається Ольга. — Тому вирішила змінити роботу. У мене все вийшло, я пройшла відбір у патрульну. Але будь-який виклик — це завжди ризик. Тому коли приїжджаю на місце події, візуально вивчаю людину, оцінюю її погляд, поведінку. Чи спокійна вона, хвилюється чи агресивна. Тоді роблю висновки, як з людиною спілкуватися, триматися на дистанції чи можна до неї підійти ближче. Коли виїжджаємо на будь-який виклик, треба все тримати під контролем, бо від людини можна очікувати будь-чого.

— Не розчарувалися?

— Розчарування деяке є… Люди здебільшого лояльно ставляться до поліції. Хоча нас і критикують… Якщо затримуємо людину, то не просто так, бо нам захотілося цього. Ми несемо дисциплінарну і кримінальну відповідальність за всі наші дії. А дехто стане за 200 метрів і знімає… Потім незрозуміле відео викладає в Інтернет. Можна підійти до нас і запитати, у чому річ. Поцікавитися, чи не потрібна допомога. А не викладати уривками відео, де ми скручуємо порушника.

— Люди не розуміють специфіки нашої роботи і відповідальності, — долучається до розмови Юрій. — Молодь відчуває свою безкарність. Можемо затримати людину за хуліганські дії лише на три години. Складаємо відповідні матеріали. Наприклад, п’яний водій. Ми його затримуємо, складаємо протокол. Алкоголь його ще тримає, а він вже сідає за кермо і їде далі. Не можемо евакуювати його автомобіль на штрафмайданчик, якщо він суттєво не перешкоджає руху. Не маємо витверезників, їх свого часу закрили. Вважаю, що це необхідна річ. Або п’яний чоловік б’є дружину. Ми його затримуємо, веземо у відділок, він через три години повертається і продовжує те саме. На жаль, такі злочини непоодинокі. Якби його годин з двадцять не було вдома, він би прийшов тверезий, голодний, почав би поншому оцінювати ситуацію. Тому потрібні зміни у законодавстві.

— Зараз ви пересіли на екологічний вид транспорту. Мені зда ється, це нелегко — крутити весь день педалі… Ви, Ольго, колишній вчитель фізкультури, тож маєте фізичну підготовку. Але ноги не болять?

— Я займалася бігом. Ноги болять, але до всього звикаєш. В автопатрулі також було важко — дві нічні зміни. У велопатрулі немає нічних змін, працюємо з 9.00 до 18.00. Якщо злива, не виїжджаємо на патрулювання. (Бронежилет патрульні зняли, на вулиці неймовірно спекотно. Після інциденту з пораненням патрульної поліцейські до 28 травня працювали у посиленому режимі. — Авт.). Наша зона відповідальності — Парк ім.І.Франка, парк «Високий Замок» і центральна частина міста. Автоекіпаж не зможе туди швидко заїхати і піший патруль теж не зможе охопити таку велику територію. Грабіжник від нас не зможе втекти! Тому велопатруль доволі ефективний.

Працює у велопатрулі наразі десять осіб, але охочих пересісти на двоколісні чимало. Борються інспектори з п’яницями, які розпивають алкоголь у громадських місцях та порушують спокій. Відпрацьовують кримінальні злочини — крадіжки сумок, золотих ланцюжків тощо. Якщо у місті затор, найшвидше до підозрюваного може дістатися саме велопатрульний…

— Якщо людина йде на контакт, обмежуємося усним або письмовим попередженням, — каже Юрій. — Але деякі вже стільки алкоголю випили, що не сидять на лавці, а лежать… Приводимо їх до тями за допомогою нашатирного спирту. Якщо не вдається, викликаємо «швидку». Якщо людина грубо порушує громадський порядок, вживає міцні алкогольні напої, можемо винести постанову. Штраф — від 51 грн. до 170 грн. Торік я був у Мадриді, там штраф за розпивання алкоголю у громадських місцях та на дитячих майданчиках 600 євро (половина мінімальної зарплати). Ні разу не бачив, аби там хтось пив алкоголь на вулиці.

Хоча громадські туалети у парку працюють, але частенько люди ходять у туалет просто неба. Поки розмовляємо з патрульними, мама якраз повела дитину у кущі…

— Однозначно, ми на таке реагуємо, — кажуть велопатрульні. — Якщо мама з маленькою дитиною, має розуміти, що подає поганий приклад (Одна жіночка підходить до патрульної і розповідає, що під час останнього дзвоника молодь масово розпивала у парку алкогольні напої. Просить, аби патрульні реагували на такі факти. Вони запевняють, відтепер такі правопорушення будуть усувати.Авт.).

Я тим часом розглядаю форму патрульних. Вони запевняють, що форма доволі зручна. Штани швидко перетворюються на елегантні шорти (є спеціальні замочки). Є також куртка. Таке вбрання швидко сохне. Оля каже, її двоє дітей були у захваті, коли побачили маму у новій формі та на велосипеді!

— Останній жахливий випадок, який трапився з патрульною, яку зловмисник поранив ножем, підірвав дух патрульних? Патрульні зробили висновки?

— Ми можемо з вами говорити, з боку підійде людина, яка може мати щось лихе на думці, — каже Юрій. — Від цього ніхто не застрахований. Після того, як чоловік не відреагував на попереджувальний постріл, колега патрульної поранив нападника у ногу та затримав його. У будь-якій іншій державі міг стріляти на ураження, у нас за це довелося б відповідати. Дякувати Богу, що все обійшлося. Головне, щоб ця людина понесла покарання. У Німеччині за п’яне водіння водіїв пожиттєво позбавляють прав.

— Таня взагалі не думала, що це був ніж, — каже Ольга. — Вона відчула удар і подумала, що її вдарили кулаком у живіт. Коли нахилила голову, побачила кров… Вони (патрульні. — Авт.) запідозрили, що водій у наркотичному стані. Він ходив по проїжджій частині. Патрульна намагалася забрати його на тротуар, тоді він намагався втекти. Вона почала з ним спілкуватися, і він вдарив її ножем у живіт.

— Прикро, нещодавно СБУ затримала двох патрульних на хабарі у сумі 300 доларів за непритягнення до адміністративної від повідальності за керування авто у нетверезому стані. Вам хабарі пропонували?

— Безліч разів, — каже Юрій. — Наші люди завжди хочуть якось вирішити питання. Сума штрафу — 250 грн., а водій каже: «Я вам дам ці гроші». Ми це викорінюємо. Кажемо, що за це вам загрожує ще й кримінальна відповідальність. Вимагаємо сховати гроші. Ми не для того покинули свою попередню роботу і на тому піднесенні пішли у поліцію. Хочеться змін. Скільки будемо жити у безладі? «Нагорі» мало що міняється, але мусимо з себе починати (Патрульні скаржаться, що зарплати 10 тисяч грн. для них недостатньо. Їхня робота пов’язана з підвищеним корупційним ризиком. Тому зарплата має бути такою, аби у патрульного не було спокуси незаконно збагатитися. Через низьку зарплату чимало досвідчених патрульних звільняється. Наприклад, така сама зарплата у посильного на «Новій пошті». Наші колеги туди пішли працювати. — Авт.).

— Для мене переломний момент настав тоді, коли перестала діяти норма «зараз я подзвоню куму прокурору», — усміхається Ольга. — Або: «Ось вам телефон, поговоріть». Буває, що постанова виноситься на когось з родичів патрульних, але нікому навіть на думку не спадає щось «порішати».

Схожі новини