Передплата 2024 ВЗ

«Почастуватися, поспілкуватися, позалицятися…»

У Винниках взялися відновити справжні традиції українського ярмаркування

Близько ста видів сирів: бринза, сулугуні, вурда, будз, сирні коники та інші сирні вироби кращих майстрів Прикарпаття і Закарпаття; а також вино, мед, гарячі страви, кераміку, вишиванки й інші вироби народних умільців представили на Фестивалі сиру, що відбувся на території Історико-краєзнавчого музею у Винниках.

У цьому містечку поблизу Львова заповзято взялися відновити справжні традиції українського ярмаркування. За словами міського голови Винник Володимира Квурта, фестиваль для Винник — це, насамперед, відродження традицій ярмарку, який був завжди важливим етапом для будь-якого міста Галичини, коли усі збиралися, показували, що вони зробили за рік, спілкувалися, залицялися, приймалися…

Головний герой свята — звичайно ж, сир. Яких тільки сортів не було. Готували його господині із Закарпаття, Карпат і місцеві. Пробуєш — не перепробуєш. Із села Підгайчиків Золочівського району привезла різноманітні види козячих і коров’ячих сирів Наталія Олександренко. Господиня пригощає і розповідає про кожен із видів. Є м’якші на смак, які вона виготовляє за власним рецептом, на зразок італійської моцарели. Додає кропиву, перець, малиновий, виноградний сік. Пані Наталя навіть сирник спекла до свята. Скуштувала — на смак ніжний, з родзинками, зверху политий шоколадом, аж танув у роті.

Родина Олександренків зі села Підгайчиків на Золочівщині виготовляє сири. Фото автора
Родина Олександренків зі села Підгайчиків на Золочівщині виготовляє сири. Фото автора

Різноманітні меди, вироби з меду привезли пасічники із Винник та Коломиї. Навіть був свіжий травневий. А от біля закарпатських вин черги найбільші. Тут із-поміж трьох рядів різноманітних напоїв вибирали той, що припаде до смаку, щоб потім його придбати. Жінки обирали солодші, а чоловіки — міцніші.

Від розмаїття вишиванок — аж очі розбігаються. Їх виготовили місцеві майстрині, а також гості з Карпатського краю. Анастасія Остащук із Коломиї розповіла, що вишиває давно, а тепер їй уже допомагають три онучки.

Можна було спробувати навчитися ткати на справжньому ткацькому станку. Цим скористався десятирічний Віталік. Свого захоплення не приховує: «Це справді круто». На майстер-класах можна було спробувати зліпити глиняний горщик, сплести виріб із лози…

Дітлахи охоче придивлялися до вправної роботи майстрів і самі пробували теж.

Гості свята спостерігали і за лицарськими поєдинками.

Організаторами свята виступили КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» і Винниківська міська рада.

Схожі новини