Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іспанська полуниця — 150 гривень, ревінь — по 12

Перша українська вітамінна ягода «втомлена», має нетоварний вигляд

На початку травня на ринках та у супермаркетах з’явилася перша полуниця. Як правило, її привозять з-за кордону та із сонячного Закарпаття. Якщо два тижні тому перші заморські полуниці були по триста гривень за кілограм, тепер — «якихось» 150. Наразі полуниці на прилавках небагато. Журналіст «ВЗ» вирушила на ринок, щоб поцікавитися цінами на вітамінні товари, дізнатися, що купують українці напередодні відпочинкового сезону.

… На Привокзальному ринку людей мало. Зауважила, покупці шукають на прилавках першу полуницю, але, дізнавшись ціну, йдуть геть. «Купуйте смачну полуницю! Солодка і соковита», — припрошує продавчиня років сорока.

Іспанська — по 150 гривень за кілограм. Вона велика, але має штучний вигляд. А ось, кажуть продавці, закарпатська ягода. Вона дешевша — 130−120 гривень за кілограм. Є і по 100 грн. Ціна залежить від товарного вигляду. Обійшла весь ринок, але не знайшла такої закарпатської полуниці, яку можна зберігати вдома у холодильнику принаймні до ранку. Усі ягоди покоцані, деякі «оздоблені» гнильними плямами. Вибирати товар продавці забороняють. Один продавець запропонував спробувати вітамінну ягоду на смак, для цього обрав з невеличким дефектом. Відмовилася, бо не дегустую немитих фруктів. «Ну тоді вибачайте, пані! Наступного разу принесу з дому пляшку води, щоб помити ягоду», — жартома відповів продавець.

Чи справді на прилавку ягода із Закарпаття? Маю сумнів. Спеціально зателефонувала нашому власкору в Ужгород, щоб дізнатися, чи є в них на ринках своя полуниця. Каже, що немає. Продають… європейську. Ягода із закарпатських теплиць з’явиться за тиждень-два…

Серед іншого сезонного вітамінного товару — городній ревінь. В’язка ревеню — 12 гривень. Така ціна була і торік. Продавці кажуть, що його активно купують. «Яблука подорожчали на гривнюдві, але вітамінів у них мало, — каже продавчиня Світлана. — Для компотів і пирогів купують ревінь. Деякі господині беруть по п’ять в’язок».

Ціни на овочі такі. Молоді парникові помідори — 38, огірки-корнішони — 25. У деяких супермаркетах дорожче — плюс-мінус близько сорока гривень за кілограм. Молода картопля на ринку — 35. Кілограм молодої капусти — 28 гривень, а кабачки — 40.

Овочі старого урожаю подорожчали на гривню-дві. «Борщовий набір» — 15−18 гривень за кілограм. Знаючі покупці відкрили мені секрет, як зекономити на «борщовому наборі». Приходиш на ринок у кінці робочого дня, коли йде розпродаж від сільських продавців, що поспішають на маршрутки. Кілограм бульби можна купити по три гривні за кіло, моркву — по 8.

Біля прилавків зі свіжою зеленню — черга. Серед покупців — жінки, які хочуть схуднути до літа. Та й ціни їм на руку: в’язка руколи та кінзи — 10 грн., пучок петрушки, кропу, цибулі — 5−6 гривень.

Вартість фруктів не підвищилася (відносно початку весни). За кілограм лимонів просять 45 гривень, банани — по 35, апельсини і мандарини — плюс-мінус по 40. А ось гранат зріс у ціні. Якщо раніше коштував 50−55 гривень за кіло, тепер — 85.

У м’ясному секторі теж покупців небагато, переважно купують свіжу свинину — 100−110 гривень за шинку. Телятина подешевшала на десять гривень, правлять по 120−130 гривень за кіло.

Схожі новини