Передплата 2024 «Добра кухня»

Рекордсмен святкового подорожчання — домашній сир

Ще минулого тижня кілограм коштував 70 гривень, а тепер — 90!

Чим ближче до Пасхи, тим вищі ціни на ходові святкові продукти. Продавці кажуть, за два-три дні до Великодніх свят товари дорожчають щонайменше на 10%, а деякі навіть на 50%. Цього року найбільше подорожчали домашнє масло та сир. Якщо минулого тижня за кілограм сиру просили 70 гривень, то тепер — 90−95 грн. «Кулька» масла (для освячення в кошику) — 40 гривень.

На львівському Привокзальному ринку ніде яблуку впасти. Минулого тижня не було такого напливу покупців. Просуватися між рядами складно. Поки стояла в черзі по м’ясо, кілька покупців добряче потопталися по моєму взутті, хтось штовхнув мене ліктем… Біля яток з яйцями черги. Вартість цього товару зросла на 10 копійок (відносно минулого тижня). Тепер за велике яйце просять 2,20 грн., менші коштують 2,70−2,90.

Ціни на свіже м’ясо не зросли. Свиняча вирізка-шинка — 100−110 гривень за кіло, теляча — 130−140 гривень. Шпондер — 85 гривень (є на десять гривень дешевший, ціна залежить від товщини шпондеру).

Деякі продавці пропонують зробити 10-гривневу знижку. Тримаються в ціні й вуджені смаколики. Ковбаси — 140−180 гривень, шинка — 200, полядвиця — 200−220. Вуджений шпондер — 140. «Дрогобицька» ковбаса — 195 гривень, домашня — 170, ковбаса-«паштетівка» — 95−120 гривень.

На кількох прилавках з’явилися паски з хлібзаводів. Ціна за маленьку стартує від 20 гривень. Півкілограмова паска — 40, трохи меншої ваги — 28. Продавці кажуть, паски від господинь надійдуть у продаж у Страсну п’ятницю. Печені баранчики, декоровані барвінком та різнокольоровими стрічками, — 20 гривень (така ціна була й торік).

Приємна новина для господинь, які печуть паски вдома, — складники не подорожчали. Двокілограмова упаковка борошна коштує 27 гривень, різнокольорова присипка у вигляді пшона — 4 грн. Цукати до святкового хліба — 150 гривень за кілограм, а за родзинки просять 110−130 грн. Продавець порадив мені придбати більше сухофруктів — курагу (150 грн. за кіло) та в’ялену журавлину (130 грн.). Мовляв, зараз модна паска, щедро начинена сухофруктами.

Фото автора

Схожі новини