Передплата 2024 «Добра кухня»

І букет, і вечеря

«Король барбекю» Ярослав Гуменецький ділиться секретом, як здивувати своїх коханих

Троянди зі скибок салямі? Квіти кали з цибулі-порею? «Букети з продуктів також можуть бути романтичними!» — переконаний Ярослав Гуменецький.

Чоловік за фахом — стоматолог. Однак його справжнє покликання — кулінарія. «Фішка» кухаря — страви з м’яса, які готує на вогні, через що отримав прізвисько Короля барбекю. Себе називає «кухарем на виклик». Обслуговує корпоративи, дні народження і навіть весілля. Найбільша кількість гостей, яку довелося нагодувати, — 250 осіб! Приготував для такої великої компанії 60 кг ребер, 100 кг шашлику і 80 кг ковбасок.

Аби приготувати такий їстівний букет (на фото), необхідно виявити трішки фантазії та терпіння. «Купіть у супермаркеті салямі, але вже порізану. Обсмажте кожну скибку до легкої скоринки, згорніть, щоб мала вигляд трояндочки, та ще теплою зафіксуйте зубочисткою, — інструктує Ярослав Гуменецький. — Також можна купити готовий набір овочів або дістати з комори домашню консервацію, мариновані чи солені овочі — помідори чері, огірки-корнішони, маленькі перчик, кукурудзу і патисони, оливки. Скибки білого хліба поріжте на трикутники і обсмажте. Наколіть грінки на велику дерев’яну шпажку-шампур, а далі — овочі у довільному порядку. Зафіксуйте конструкцію грінками. Можна додати „родзинку“ — гострий перчик чилі (жінки також люблять гостре). Обріжте край хліба з окрайцем та втикніть у нього шпажки з „квітами“, обгорніть лавашем і обв’яжіть стрічкою. Букет готовий! Таку композицію можна складати з мисливськими ковбасками, сиром-„косичкою“ та іншими інґредієнтами, які подобаються вашій коханій».

Перед тим, як взятися до роботи, Ярослав малює схему на папері. Композицію складає 4−5 годин. Каркас з пінопласту обгортає фольгою і вже на нього викладає овочі та м’ясо (прикріплює їх шпажками).

«Основу можна вирізати як із пінопласту, так і з хліба. На основу треба викласти всі продукти, які підкаже фантазія (головне, аби інґредієнти між собою „не сварилися“ і не заховався між ними продукт, якого ваша „половинка“ терпіти не може). Як зробити „квітку“ чи іншу прикрасу, можна переглянути в Інтернеті. Квітку кали, наприклад, можна зробити з цибулі-порею та моркви. Аккуратно відділіть ножицями лист цибулі-порею (білу основу із переходом у світло-зелену). Це буде наша пелюстка. Моркву обріжте ножем так, щоб отримати стовпчик із загостреним кінцем. Це буде серцевина. З одного боку вставте у заготовку зубочистку. Обгорніть пелюстку кали довкола серединки і закріпіть зубочисткою».

Фото з приватного архіву Ярослава Гуменецького

Схожі новини