Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наших першачків учитимуть, як у Фінляндії

Реформа початкової школи коштує майже два мільярди гривень

З 1 вересня 2018 року учнів початкових класів навчатимуть за новим стандартом: аби учень не отримав якомога більше знань, а зумів їх якнайповніше застосовувати. “У стандарті, який затвердив Кабінет міністрів, закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів", – розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Використали досвід семи країн – Фінляндії, Сингапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі. Водночас ґрунтуватися і на найкращих практиках української школи. За цим стандартом у 2018-2019 навчальному році розпочнуть навчання всі перші класи України.

Отож, після завершення початкової школи очікують таких результатів:

  • учень оперує числами в межах 100, розв’язуючи різні життєві проблеми (шукає номер квартири (будинку), місця в кіно-театрі, у вагоні потяга, автобусі, літаку, номер кабінету в різних установах, номер телефону тощо);
  • обчислює суму (додає), різницю (віднімає), добуток (множить), частку (ділить зручним для себе способом у межах 100, зокрема й користуючись предметами або засобами, які їх замінюють);
  • знаходить значення математичних виразів;
  • обчислює значення виразів зі змінною;
  • застосовує різні способи виконання арифметичних дій із числами (додавання, віднімання, множення, ділення) під час розв’язування завдань та конкретних життєвих проблем, описаних у математичних задачах.

Дітей вчитимуть читати з розумінням, творити, бути ініціативними, керувати емоціями, приймати рішення, розв'язувати проблеми, оцінювати ризики, співпрацювати з іншими людьми, логічно обгрунтовувати позицію, уміти висловлювати власну думку усно і письмово; вміти критично та системно мислити.

У ста школах України нові форми навчання вже запровадили як пілотні. Кажуть, результати вражають: показники навчання на високому рівні. Дев'ять таких класів — на Львівщині, у різних куточках області.

Ціна реформи - 1 млрд 869 млн 812 тис. грн. У міністерстві освіти та науки зазначають, що уперше реформа підкріплена фінансовими вливаннями. Ці гроші підуть на закупівлю меблів та обладнання, придбання техніки, підвищення кваліфікації вчителів, на підручники та навчально-методичну літературу для початкових класів. Реформу супроводжуватиме і підвищення соціального статусу вчителя, зокрема, з 1 січня 2018 року вчителям ще на 25 відсотків збільшили розмір заробітної плати.

Як бачимо, учитель — головний у цій реформі. З 1 лютого розпочали масштабне підвищення кваліфікації вчителів. 22 тисячі учителів пройдуть підвищення кваліфікації в першому півріччі 2018 року, щоб озброєними новими методиками заходити до дітей до першого класу. Навчання можна бути пройти у кілька спроб, однак у випадку, якщо вчитель не зможе успішно «подолати» курси, не зможе навчати першачків.

- На Львівщині, - запевнила директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Любомира Мандзій, - достатньо педагогів, аби ми стартували з новою українською школою. Зараз підготували 80 тренерів, які з березня розпочнуть готувати нових педагогів за новими методиками. Усього навчати першачків почнуть з 1 вересня 1700 педагогів Львівщини.

Схожі новини