Передплата 2024 «Добра кухня»

Кав'ярня "Скарбек" - маленький скарб для львів'ян і гостей міста!

На вулиці Лесі Українки відкрився новий затишний заклад із особливою атмосферою.

У туристичній столиці України - місті Лева - часто відкриваються нові заклади. Але серед цих численних ресторанів і кав’ярень дуже мало таких, у які хочеться повертатися, які стають улюбленим місцем. Особливо бракує тих, які можуть похвалитися цікавою історією чи особливою атмосферою.

Нещодавно у Львові, на вулиці Лесі Українки, 17 з’явилася нова затишна кав'ярня «Скарбек", яка з перших днів підкорила серця львів’ян та гостей міста. А чи знали ви, що вулиця Лесі Українки з 1871 року до 1939-го називалася Скарбківська?

Сьогодні прізвище Скарбек мало кому відоме у Львові. А воно належить одному з найбільш видатних і заслужених львів’ян — графу Станіславу Скарбеку, що походив з древнього шляхетського роду гербу Абданк. На початку вулиці стоїть велична споруда драматичного театру імені Марії Заньковецької. Саме граф Скарбек з притаманною йому завзятістю, вклавши усі свої кошти і ледь не ставши банкрутом (вкотре у житті!), контролюючи до дрібниць хід будівництва, що розпочалося у 1836 році, у 1842 році завершив найграндіозніший проект свого життя — один з найбільших на той час театрів Європи. Граф Скарбек став першим його керівником. Зведений ним храм Мельпомени у стилі віденського класицизму тоді так і назвали: Театр Скарбека. Але з часом ця назва забулася. Радянська влада не заохочувала такої пам'яті.

Назва кав'ярні "Скарбек" - це ще й спроба вшанувати пам'ять одного з видатних львів'ян, про якого, на жаль, у місті Лева призабули…

Загалом історія життя графа нагадує карколомний пригодницький роман. Він кілька разів банкрутував і знову збагачувався. А історія його кохання - це захоплива п'єса, сповнена переживань, інтриг та драматизму. Зрештою, як і все його життя. У 34 роки він закохався у 15-річну красуню Софію Яблоновську. Щоб завоювати її серце, зважився на нечувану зухвалість. Відкриваючи бал на честь неаполітанської королеви Кароліни, що його давала львівська шляхта, Скарбек запросив до танцю не королеву, чим грубо порушив етикет, а юну графиню - Софію. Не зважаючи на опір батьків, Софія відповіла взаємністю. Вони побралися. Однак шлюб був нещасливим. Через три роки вона познайомилась з драматургом Олександром Фредром. Спалахнуло взаємне кохання з першого погляду. Процес розлучення із Скарбеком зайняв 10 років. Не хотів відпускати кохану жінку… Однак шлюб із Фредром відбувся. Якби цього не сталося, на світ не з'явився би Митрополит Андрей Шептицький. Його матір'ю стала дочка Софії Яблоновської і Олександра Фредра - Софія Людвіка Цецилія.

А що ж Скарбек? Він більше не одружувався, все життя любив Софію. І театр. У його театрі ставили, зокрема, п'єси Фредра. Не відомо, що більше хотів бачити Скарбек: вистави чи Софію?

До самої смерті Станіслав Скарбек залишався директором власного театру. Коли він відійшов у засвіти (27 жовтня 1848 року), грошей, що залишились, ледве вистачило на похорон. На ньому були лише кілька найближчих людей.

... У кав’ярні грає особлива музика, пахне свіжозвареною кавою та свіжим шоколадним Захером. Вражає вітрина з десертами, щодня вона поповнюється новими барвами і смаками: кольоровими макарунами, ніжним чізкейком, аристократичним Наполеоном, класичним штруделем. Кондитер Анастасія тут же, на відкритій кухні, виготовляє фірмові десерти і авторські цукерки та печиво. На сніданок можна замовити різноманітні млинці - з сиром, з грибами, з яблуками. А ще до кави можна замовити собі полуничну легку панакоту, п’янке тірамісу, ванільне крем-брюле чи карамельні еклери.

Одне слово, це рай для цінителів кави і любителів смачних десертів. Кав'ярня "Скарбек" чекає на вас!

Фото автора

Схожі новини