Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наука під «Градами»

Журналістка «ВЗ» побувала у школах прифронтової Станиці Луганської.

Селище Станиця Луганська — невелике містечко за 25 кілометрів від Луганська. Два роки тому сюди прийшла війна.

Від початку бойових дій на Донбасі у районі Станиці Луганської не припиняються запеклі бої. Трагічні події на сході можна називати по-різному: протистоянням, агресією сусідньої держави, антитерористичною операцією... Люди ж, які третій рік поспіль живуть під акомпанемент канонади, війну називають війною. Сьогодні жителі міста про обстріли говорять як про щось буденне. Вже звикли... Якщо до цього взагалі можна звикнути. Єдині, хто не може звикнути, — діти. Їм доводиться вчитись під обстрілами: на територію шкіл не раз залітали снаряди. Вікна класів закриті ДСП. Виглядає це сюрреалістично, і дивитись на такі класи моторошно.

У Станиці є дві школи. В одній з них ще навчаються діти, друга більше нагадує катакомби...

Школа №1.Заходимо на подвір’я. Біля стадіону помічаю пошкоджений асфальт. Директор Ірина Тимохіна каже, що це воронки від снаряда. Під час активної фази бойових дій школу обстрілювали “Градами”. На вході - меморіальна дошка прикордоннику В’ячеславу Фірсову, випускникові школи. Загинув на війні неподалік. Ще одна пам’ятна дошка — у самій школі. Її зробили учні власними руками.

Незважаючи на те, що школа поблизу ворожих позицій, вона не має свого бомбосховища. Тому дітям доводиться під час обстрілів ховатися у фойє. Воно зі всіх боків оточене різноманітними приміщеннями.

До війни тут навчалося понад 600 дітей. Зараз — 232 дитини.

Ми прийшли, коли уроки вже закінчились, у коридорах тихо і темно. Заходимо в один з класів на третьому поверсі. Вікна наполовину закриті ДСП. Коли дитина сидить за партою, ДСП закриває її повністю. 2014 року у цей клас влучив один зі снарядів. Обійшлося без жертв, оскільки обстрілювали вночі. “Після обстрілу 750 квадратних метрів приміщення було зруйновано вщент, вибито 134 вікна. Школу з допомогою іноземних благодійних фондів повністю відновили.Ті, хто колись поїхав зі Станиці Луганської, зараз повертаються, тож дітей стає щоразу більше”, - зауважує директор школи.

З вікон школи добре видно позиції бойовиків. Здається, до війни рукою подати… У цій школі діти з окупованих територій могли складати ЗНО та ДПА у попередні роки. Однак цьогоріч бойовики ускладнювали їм перехід через КПВВ.

З вікон класу видно позиції бойовиків.
З вікон класу видно позиції бойовиків.

Викладають у школі українською. За словами директора, жодного спротиву від батьків немає. Були моменти, коли батьків довелося вмовляти, оскільки вдома розмовляють російською. Але вже третій рік класів з російською мовою навчання тут не набирають. Так вирішили місцеві депутати.

Школа №2.У вересні 2014 року майже повністю зруйнована російськими «Градами». Стіни вже поросли бур’янами. Тепер тут живуть собаки…

Учнів розділили: частина вчиться у приміщенні дитячого садка, частина - в маленькому одноповерховому будинку, де розташовувалась редакція місцевої газети «Час». Наразі грошей на відбудову школи чи будівництво нового приміщення немає. Дирекція разом з волонтерами шукають спонсорів, які забезпечили б дітям можливість здобувати освіту в нормальних умовах…

Біля школи написи білою фарбою “Випуск 2013”, “Випуск 2010”. Місцеві кажуть, що сюди час від часу приходять випускники.

А тим часом…

Днями бойовики «ДНР» обстріляли школу №2 у Мар’їнці Донецької області. Про це повідомив начальник головного управління Національної поліції області, заступник міністра внутрішніх справ України В’ячеслав Аброськін. Коли почався обстріл, дітей евакуювали у бомбосховище.

Схожі новини