Передплата 2024 «Добрий господар»

«Кислі» ціни іспанських лимонів

На ринках за кіло цитрусових правлять 60-75 гривень. Експерти кажуть, це ще не межа...

Після великодніх застіль вирішила налягти на лимонно-імбирну воду - до пляжного сезону залишився місяць. В одному зі супермаркетів Личаківського району придбала лимони по... 72 гривні за кілограм. “Це не у моїй компетенції пояснювати покупцям, чому подорожчали продукти, - відрізала продавець. - Не хочете — не купуйте!”.

У магазинах лимони коштують 70-75 гривень. Ще до свят їх можна було придбати по 40... Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися ціни на лимони та інші цитрусові, а також на сезонні фрукти - полуницю, черешні.

Після свят на ринку — порожньо. Ходиш вільно, ніхто тебе не штовхає ліктями, спокійно розглядаєш товар. Прилавки вгинаються від заморських фруктів, зелені та сезонних овочів. При вході на ринок лимони продавали по 60 гривень за кіло. За кілька кроків - ціна на 5-10 гривень вища. На одній ятці побачила лимони аж по 75 гривень. Запитую продавців, чому подорожчали. “Зараз привозимо на ринок товар з Іспанії, - кажуть. - Турецькі лимони були дешевшими. Але вони вже закінчилися, чекаємо нового врожаю”.

Зауважила, покупці не дуже купували “золоті” іспанські лимони. Бо ціна — занадто “кисла”. Підходили до прилавків, обурювалися дорожнечею і йшли геть. Деякі продавці не знали, чому подорожчали цитрини. “Та ми самі в шоку! - сказала продавець старшого віку. - Ще до Пасхи були дешеві, а тепер щось сталося... Долар стрибає, то й ціни на товари мусять підвищувати”.

Про причини подорожчання лимонів журналіст “ВЗ” запитала у керівника відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Олесі Потьомкіної. “На “Шуварі” ціна лимонів не підвищилася, - каже вона. - Коштують від 42 до 46 гривень за кілограм. Така вартість була і до свят, і після. Це лимони з Туреччини. Припускаю, деякі торгові точки могли штучно накрутити ціну на лимони. Інший варіант — у продажу з’явилися партії іспанських лимонів, які є дорожчими. Наступні поставки лимонів будуть з Аргентини. Вартість буде ще вищою, ніж іспанських, оскільки більші витрати на транспортування товару”. Експерти припускають, що аргентинські лимони на гуртових точках продажу коштуватимуть від 70 гривень. З націнками та різними “накрутками” - понад 80 гривень.

Після Великодніх свят на ринках подорожчали не лише лимони, а й всі заморські фрукти. За кілограм апельсинів правлять від 26 гривень. Кілька днів тому їх можна було купити по 20-24 гривні за кіло. Побачила, як одна старша пані активно змітала з полиці акційні апельсини — по 16 гривень за кіло. Хотіла скласти їй компанію, але виявилося, що апельсини наполовину зігнилі... 30-гривневої позначки сягають грейпфрути, лайми — по 10-11 гривень за штуку, банани — 32 гривні за кілограм, мандарини — 35 гривень за кілограм, іспанська груша — 45, яблука — 10-18, імбир - 85.

У продажу з’явилася закарпатська полуниця. Черешні, кажуть продавці, будуть за тиждень-два. За кіло полуниці просять 45-55 гривень. Люди мляво купують ранню полуницю, беруть лише по півкіло. Продавці припрошують купувати більше, бо товар, мовляв, без нітратів...

З’явилася в продажу молода картопля із Закарпаття — по 30 гривень за кілограм. Бульба — невеличка, але має товарний вигляд. За пучок редиски просять 5 гривень, шпинат — 5-6 гривень, пучок м’яти — 10, листя салату, залежно від розміру, - від 10 гривень. Кілограм молодої капусти — 15-17 гривень.

Фото автора

Схожі новини