Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За мобільного життя і кава стала... мобільною

Експрес-кавування практикують і студенти, і ділові люди, і туристи.

Останнім часом можна часто побачити на вулиці студента чи ділову леді з ароматною кавою в руках. У Львові прижилася світова, зокрема американська, манера кавування — ароматний напій купують не в кав’ярні, а в спеціально обладнаному кіоску. Там готують еспресо чи американо не гірше, ніж у затишному кафе. Тепер ділові мобільні люди можуть пити “на ходу” якісну каву.

Найбільше таких кавових “точок” на вул. Січових Стрільців та в центрі. Головні клієнти — студенти, туристи, підприємці. У тренді - “два в одному” (кава і десерт). Це твікс-лате (мала порція — 27 гривень, велика — 31) та снікерс-лате (ціна аналогічна). За додатки (сироп амарето, ваніль, карамель, кокос) доведеться доплатити ще три гривні. Такий десерт виглядає апетитно — як морозиво, “одягнене” у смачненькі шматочки шоколаду. Кава мокко — 21-23 гривні.

Підходжу до першого ліпшого кіоску за кавою. Крім підбадьорливого напою, тут продають... сосиски в тісті, пиріжки з м’ясом. За порцію розчинної кави правлять 5 гривень 50 копійок. Дякую продавчині і йду шукати кіоск, де продають корисніший для здоров’я ранковий “енерджайзер”. Ближче до навчальних корпусів Львівського національного університету імені Івана Франка — своєрідне “кавове містечко”. Серед покупців не лише студенти, а й водії маршруток, іноземці. “Уже два місяці щоранку перед роботою йду по каву в кіоск, - розповіла “ВЗ” менеджер турфірми Анастасія. - Кава смачна, обслуговування не гірше, ніж у кав’ярні. Продавці-баристи мило усміхаються, допомагають у виборі. У робочі дні не вистачає часу, щоб посидіти з друзями в кафе. Хіба що у вихідні іноді вибираюся на каву. Формат швидкої кави мені підходить”.

У кіоску Coffee Press можна не лише випити кави з десертом (пампушком за 9 гривень, шоколадкою, зокрема, з сюрпризом-передбаченням — три-сім гривень), а й придбати свіжу пресу. Кава еспресо — 10 гривень, американо — 12, американо з молоком — 14, капучіно (менша порція — 19, велика — 21), мокко — 21-23 гривні. Бариста Coffe Рress Юрій Коломийцев каже “ВЗ”, що каву в апараті готує за 30 секунд. Хлопець працює у сфері ресторанного бізнесу більше двох років. Стажувався у Польщі. “Подобається ця робота, - каже Юрій. - Поєднував роботу в ресторані із навчанням у школі барменів (курс баристи)”.

Формат швидкої кави економить час і гроші. Купувати напій у кіосках підказує швидкий темп і стиль життя. Якщо студент “зависає” в кафе з однією кавою, офіціанти не надто раді таким відвідувачам... В Америці каву модно купувати на вулиці, в Італії ще збереглася традиція пити її в кафе. Ранок італійця починається з круасана, еспресо та свіжої газети. Юрій Коломийцев погоджується з тим, що мобільне життя змушує людей купувати мобільну каву. “Її ще можна назвати експрес-кавою, - каже Юрій. - Студенти швидко купують каву і біжать на пари. У них немає часу сидіти в кафе. Ввечері до нас приходять старші люди на філіжанку еспресо. Приходять туристи з Польщі, Чехії, Туреччини. Турки запитують про каву по-турецьки. Відповідаю, що таку не варимо. Пропоную їм інші варіанти запашної кави, від якої теж отримають задоволення (американо чи еспресо). Снікерс-лате переважно купують дівчата, які обожнюють солодощі і водночас стежать за фігурою”.

- Як правильно пити експрес-каву?

- Гарячі напої зазвичай не подають з трубочкою (за бажанням клієнта. - Авт.). Неправильно пити каву, коли там є пластмасова трубочка, навіть якщо вона виготовлена з харчового матеріалу. Краще купити каву в кіоску, стати за кілька метрів від нього і насолоджуватися ароматним бадьорим напоєм. Потім йти у справах. Не дуже добре на ходу пити каву і їсти пампух. Краще виділити на трапезу 3-5 хвилин.

- Зауважила, що смакові якості кави, придбаної в кіоску, не поступаються напою з кафе...

- Це справді так. Кава буває різною, бо є різні еспресо-суміші. Може складатися з арабіки, робусти. Нашу каву готують з еспресо-сумішей — 70% робусти, 30% арабіки. Така кава підходить людям, які її справді люблять.

- Гості дають чайові?

- Для чайових у нас є іграшковий автобус. Клієнти, які люблять нашу каву, із задоволенням залишають чайові: хтось словами, дехто — грошима. На день заробляємо на чайових 30-40 гривень.

Фото автора

Схожі новини