Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Картопля вже по 5 гривень, тому мішками беруть... макарони

Продавці пояснюють височенні ціни на овочі поганим урожаєм, експерти – надмірними апетитами фермерів і торгашів

Цьогорічну осінь щедрою аж ніяк не назвеш. Картоплю викопали, моркву та червоний буряк уже практично теж, а ціни на них замість того, щоб впасти, все ростуть і ростуть. На Привокзальному ринку у Львові, який вважають одним з найдешевших, за кілограм картоплі уже хочуть по 5 гривень, трохи менша — по 4, за 2,5-3 гривні можна купити таку, яку в селі називають “свинячою”. Тобто дрібненькі “бобики”, які селяни відкидають на корм худобі.

Стільки ж, як і картопля, кош­тують морква та червоний буряк. Однак кореспондент “ВЗ” натрапила на жіночку, яка примудрилась продавати миту моркву по 10 гривень за кілограм. Продавець переконувала, що то голландський сорт, насичений каротинами та вітамінами. Таку моркву треба їсти тим, хто має проблеми з зором. Однак навіть бабусі в окулярах поспішали відійти подалі від сумки з диво-морквою, коли чули ціну. Та й на вигляд ця морква не виглядала на “насичену каротинами” — велика, але бліденька (а про високий вміст каротинів мав би свідчити саме оранжево-червоний колір). Але за день знайдуться такі, хто дасть себе переконати в унікальних властивостях звичайної моркви і викладе за неї

10 гривень.

Взагалі, на ринку якось бідненько — овочів та фруктів мало, покупців ще менше. Утім, продавці кажуть, що людей мало не через кусючі ціни, а через погоду — як тільки стає холодніше, усі воліють сидіти вдома, а не швендяти по базарах. “Он нині сонечко вигулькнуло, то вже більше людей. А як дощ, то приходять хіба ті, у кого в хаті нема що їсти”, — каже жінка, закутана у пухову хустку поверх куртки. На її розкладці — гарна золотиста цибуля по 6 гривень за кілограм і за таку ж ціну — нещасна “ротунда”. Не треба розрізати, аби зрозуміти, що стінки тоненькі, як папірець. Та й навіть болгарський перець, який коштує по 17-19 гривень за кілограм, не виглядає апетитно — якийсь він увесь прив’ялий, не блискучий. Як на початок жовтня, на ринку досить багато свіжих огірків. Але й ціни на них хороші — 10-12 гривень за кілограм. Майже як навесні. Не бракує на ринку і весняних овочів. Пучок редиски — 3 гривні, зеленої цибульки — 2,5 грн. Є навіть черемша — 3 грн. за пучок.

Уже коли виходила з базару, помітила неабиякий ажіотаж біля яток з крупами. Люди беруть відразу по кілька пачок рису, гречки, а дешеві макарони (по 4-6 грн. за кілограм) — п’ятикілограмовими мішками. Жінки переконують, що скоро ціни на макарони і крупи виростуть. На питання, з чого вони це взяли, кажуть: “Якщо бульба вже по 5 гривень, то ніхто вам макарони по 5 гривень не залишить. І гречка подорожчає, і рис, і хліб...”

Утім, експерти переконані, що якраз вічні переживання українців, що щось подорожчає, а щось буде в дефіциті, дозволяють продавцям накручувати ціни та створювати штучний ажіотаж. За словами директора компанії «ПРО-Консалтинг» Олександра Соколова, урожай овочів, насамперед картоплі, цього року і справді нижчий, ніж торік, і фермери зазнали втрат через несприятливу погоду. Однак ці втрати не настільки значні. Тому, за словами Олександра Соколова, зростання цін, окрім об’єктивних причин, пов’язане з надмірними апетитами продавців. Такої ж думки і аналітик консалтингової агенції “ААА” Марія Колесник. За її словами, є проблеми лише з урожаєм картоплі, а щодо інших овочів “борщової групи”, то на них ціни не мали б суттєво зростати. Загалом цього року в Україні зібрали 10 мільйонів тонн овочів, а це на два мільйони більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання.

Утім, поки українці обурюються цінами на овочі (картопля на ринку вп’ятеро дорожча, ніж торік), експерти коментують причини зростання цін, Держстат переконує, що у вересні цього року споживчі ціни не зросли. За офіційною статистикою, вартість продуктів харчування та безалкогольних напоїв у вересні знизилась на 2,6% порівняно з вереснем минулого року. А якщо брати окремі овочі, то вони, виявляється, подешевшали аж на 13,3%!

Схожі новини