Передплата 2025 «Добра кухня»

Напередодні Різдвяних свят подорожчали борщовий набір та «молоде» м’ясо

Натомість на 20−30 гривень подешевшали мандарини

Фото автора
Фото автора

До Різдвяних свят — менш ніж два тижні. Завбачливі господині роблять запаси продуктів заздалегідь, аби потім не влетіти у чималу копійку. Робота генераторів на складах, подорожчання бензину, курс долара та інфляція неабияк вдарили по споживчому кошику українців. Купують менше, бо ціни на чимало продуктів кусаються. Напередодні свят на 10% подорожчав борщовий набір, яйця — на 15%, «молоде» м’ясо телятини та свинини — на 20−25%.

…На Привокзальному ринку у Львові торгівля жвава. Запа­саються яйцями. На ринку ціна яєць не така «роздута», як у су­пермаркетах. Тут найдорожче яйце по 7,8 грн за штуку, а не 9 грн. Середня ціна яєць на рин­ку — 7,2−7,40 грн за штуку, яйця молодих курочок — 5 грн. «Напе­редодні свят торгом задоволе­на, — каже продавчиня яєць Ве­роніка. — Одна господиня бере щонайменше тридцять яєць, бу­ває, що і по сто купують. Яйця на ринку подорожчали, перед свя­тами десяток великих яєць ко­штуватиме 80−85 гривень. За­раз десяток 78 гривень».

Серед товарів, які знадо­бляться до Святої вечері, на­передодні Різдва — мак до куті. Склянка маку не подорожчала, ціна торішня — 30−40 гривень. Обробленої та вимоченої пше­ниці у продажу ще немає, треба зачекати ближче до свят. Якщо хочете купити кутю — беріть пшеницю на вагу чи упаковану — 30−50 гривень за кілограм.

До пісної вечері на ринку ак­тивно продають свіжу річкову рибу — короп по 350 гривень за кілограм, товстолоб — 250 грн. За 20 гривень чайових можна попросити продавців почисти­ти рибу від луски. А у рибному відділі ринку найбільше купують хек для запікання — 160−200 гри­вень за кілограм, тунець — 160 грн, філе окуня — 160, марино­ване філе оселедця — 130 гри­вень за кілограм, мариновану скумбрію — 300 гривень за кі­лограмову упаковку. Продавці рибного відділу кажуть, що є по­пит на заморожене м’ясо лосо­ся — від 350 гривень за кілограм. Купують також мариноване філе лосося — 200−300 гривень за півкілограмову упаковку.

У м’ясному відділі ринку при­лавки спустошуються за лічені години. Хто прийде в обід — ри­зикує залишитися без м’яса.

«Найбільше купують „моло­де“ м’ясо. До свят — те, що тре­ба: і для запікання, і для до­машнього вудження, — каже продавчиня Анастасія. — Але з грудня м’ясо молодих телят та свиней дорожчає уже тре­тій раз. Тепер дорожче на 20%, мабуть, через високий попит та роботу холодильників. Після усіх святкувань м’ясо зазвичай дешевшає, попит на нього зни­жується».

Теляча вирізка на ринку ко­штує 650−700 гривень за кіло­грам, теляча шинка задньо­го стегна — 280−300 гривень, «нирківка» — 300. Свиняча шин­ка — 165−180 гривень, сало — 260 гривень, ребра — 180−200 грн. У попиті - кістки для холодцю (5 гривень за штуку).

Борщовий набір неабияк вдаряє по гаманцю і дорожчає чи не з кожним днем. Картопля — 25−30 гривень за кілограм, бі­локачанна капуста — 30 грн, мо­лода білокачанна капуста — 60, цибуля — 30, буряк — 35, морква — 35, часник — 170 гривень за кі­лограм. Зараз купують сезонну квашену капусту — 35 гривень за горня, зелень кропу чи петруш­ки — 30 грн за пучок. Броколі, цвітна капуста — 80−90 гривень за кілограм, салат Айсберг — 65 гривень за штуку, авокадо — 85 гривень за штуку.

На 20−30 гривень подешев­шали мандарини. На ринку правлять 85−100 гривень за кі­лограм. Продавці кажуть, що зараз попит знизився, але на­передодні свят ці фрукти зно­ву купуватимуть. Виноград — 100−130 гривень за кілограм, апельсини — 70 гривень, лимо­ни — 65.

А тим часом…

Яке свято без ялнки? На Привокзальному ринку зе­лені красуні можна придбати і біля входу на ринок, і у від­ділі квітів. Торгують переваж­но ялинковими композиція­ми — 600−900 гривень. Жива ялинка з чіпом — від 500 гри­вень. Ялинкові гілочки — 100−200 гривень.