Напередодні Різдвяних свят подорожчали борщовий набір та «молоде» м’ясо
Натомість на 20−30 гривень подешевшали мандарини
До Різдвяних свят — менш ніж два тижні. Завбачливі господині роблять запаси продуктів заздалегідь, аби потім не влетіти у чималу копійку. Робота генераторів на складах, подорожчання бензину, курс долара та інфляція неабияк вдарили по споживчому кошику українців. Купують менше, бо ціни на чимало продуктів кусаються. Напередодні свят на 10% подорожчав борщовий набір, яйця — на 15%, «молоде» м’ясо телятини та свинини — на 20−25%.
…На Привокзальному ринку у Львові торгівля жвава. Запасаються яйцями. На ринку ціна яєць не така «роздута», як у супермаркетах. Тут найдорожче яйце по 7,8 грн за штуку, а не 9 грн. Середня ціна яєць на ринку — 7,2−7,40 грн за штуку, яйця молодих курочок — 5 грн. «Напередодні свят торгом задоволена, — каже продавчиня яєць Вероніка. — Одна господиня бере щонайменше тридцять яєць, буває, що і по сто купують. Яйця на ринку подорожчали, перед святами десяток великих яєць коштуватиме 80−85 гривень. Зараз десяток 78 гривень».
Серед товарів, які знадобляться до Святої вечері, напередодні Різдва — мак до куті. Склянка маку не подорожчала, ціна торішня — 30−40 гривень. Обробленої та вимоченої пшениці у продажу ще немає, треба зачекати ближче до свят. Якщо хочете купити кутю — беріть пшеницю на вагу чи упаковану — 30−50 гривень за кілограм.
До пісної вечері на ринку активно продають свіжу річкову рибу — короп по 350 гривень за кілограм, товстолоб — 250 грн. За 20 гривень чайових можна попросити продавців почистити рибу від луски. А у рибному відділі ринку найбільше купують хек для запікання — 160−200 гривень за кілограм, тунець — 160 грн, філе окуня — 160, мариноване філе оселедця — 130 гривень за кілограм, мариновану скумбрію — 300 гривень за кілограмову упаковку. Продавці рибного відділу кажуть, що є попит на заморожене м’ясо лосося — від 350 гривень за кілограм. Купують також мариноване філе лосося — 200−300 гривень за півкілограмову упаковку.
У м’ясному відділі ринку прилавки спустошуються за лічені години. Хто прийде в обід — ризикує залишитися без м’яса.
«Найбільше купують „молоде“ м’ясо. До свят — те, що треба: і для запікання, і для домашнього вудження, — каже продавчиня Анастасія. — Але з грудня м’ясо молодих телят та свиней дорожчає уже третій раз. Тепер дорожче на 20%, мабуть, через високий попит та роботу холодильників. Після усіх святкувань м’ясо зазвичай дешевшає, попит на нього знижується».
Теляча вирізка на ринку коштує 650−700 гривень за кілограм, теляча шинка заднього стегна — 280−300 гривень, «нирківка» — 300. Свиняча шинка — 165−180 гривень, сало — 260 гривень, ребра — 180−200 грн. У попиті - кістки для холодцю (5 гривень за штуку).
Борщовий набір неабияк вдаряє по гаманцю і дорожчає чи не з кожним днем. Картопля — 25−30 гривень за кілограм, білокачанна капуста — 30 грн, молода білокачанна капуста — 60, цибуля — 30, буряк — 35, морква — 35, часник — 170 гривень за кілограм. Зараз купують сезонну квашену капусту — 35 гривень за горня, зелень кропу чи петрушки — 30 грн за пучок. Броколі, цвітна капуста — 80−90 гривень за кілограм, салат Айсберг — 65 гривень за штуку, авокадо — 85 гривень за штуку.
На 20−30 гривень подешевшали мандарини. На ринку правлять 85−100 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що зараз попит знизився, але напередодні свят ці фрукти знову купуватимуть. Виноград — 100−130 гривень за кілограм, апельсини — 70 гривень, лимони — 65.
А тим часом…
Яке свято без ялнки? На Привокзальному ринку зелені красуні можна придбати і біля входу на ринок, і у відділі квітів. Торгують переважно ялинковими композиціями — 600−900 гривень. Жива ялинка з чіпом — від 500 гривень. Ялинкові гілочки — 100−200 гривень.