Передплата 2024 ВЗ

Морозиво та перегрів — вороги курортників

Як не захворіти на відпочинку

Що може зіпсувати довгоочікувану відпустку? Погану погоду, відсутність європейського сервісу чи зламаний кондиціонер у номері не варто порівнювати з несподіваною хворобою. Утім, саме така прикрість може спіткати відпочивальників будь- якого віку. Попри теплі пляжі та цілюще повітря, саме на курорті недуга може підкрастися зненацька. Чому так стається та як уберегтися від неприємностей?

Погане САМОПОЧУТТЯ загрожує не лише внаслідок зміни клімату та часових поясів: організм може давати збій навіть у поїздці в гори чи за місто. За словами лікаря-терапевта Ярослава Процака, люди втрачають здатність до адаптації внаслідок зашлакованості організму. Як правило, це свідчить про хронічні недуги та неправильний спосіб життя, що зводять захисні властивості нанівець. Під час зміни звичної обстановки дають про себе знати саме хворі органи: болить голова, піднімається тиск, виникають розлади шлунка. Завдяки поїздкам можна визначити свої «слабкі» місця, які, повернувшись додому, варто обстежити.

Жителі великих міст часто потерпають від так званого перенасичення киснем. З цього приводу навіть з’явився анекдот: якщо приїхали у гори й почуваєтеся погано — подихайте біля вихлопної труби... «Діти асфальту» звикли до того, що до організму регулярно надходять токсини, тож, отримуючи лише свіже повітря, внутрішні органи потерпають від стресу, який приблизно на третій день минає. Під час відпустки багато хто скаржиться на сонливість, якої не варто лякатися. Дорога, зміна режиму та раціону харчування спричиняють навантаження. Зміна висоти над рівнем моря сприяє перепадам артеріального тиску. Все, що в такому разі потрібно, — добре відпочити, поспати. Такий стан знайомий також метеочутливим людям: інші клімат і бактерії, втома під час переїзду даються взнаки.

Саме на курортах спостерігається «бум» на захворювання органів дихання: більшість відпочивальників потерпає від ангіни, бронхіту й навіть пневмонії. Недуги чатують на людей, які приїжджають або повертаються з морського узбережжя: надмірне захоплення сонячними ваннами суттєво знижує імунітет. Літні ГРЗ та ГРВІ, які провокують серйозніші хвороби, спричиняє банальне переохолодження. У спеку курортники п’ють холодну воду та їдять морозиво. Різка зміна температур викликає запалення горла та верхніх дихальних шляхів, активізуючи віруси та бактерії у носоглотці. Як наслідок, людина потрапляє до полону застуди, бронхіту, трахеїту або запалення легенів. Нерідко хвороби виникають через кондиціонери, вентилятори та протяги. На відпочинку багато хто забуває, що не можна переохолоджуватися під час купання, а залишатися в мокрому купальнику та плавках довше, ніж півгодини — протипоказано.

За СЛОВАМИ лікаря-дерматовенеролога Людмили Бондарчук, надмірні сонячні ванни викликають серйозні проблеми зі шкірою — алергію на сонце, пігментацію. Під час відпочинку представниць чарівної статі можуть засмутити несподівано поглиблені зморшки та пігментні плями. Прихильники бронзової засмаги ризикують підхопити вірусні та бактеріальні захворювання: особливо ці неприємності підстерігають дітей. Нерідко малюки стають жертвами стрептодермії — інфекційної недуги, яка провокує бактеріальні висипання.

На пляжі, біля басейну та в сауні на відпочивальників чатує грибкова інфекція — мікоз. Нагородити недугою все оточення може одна людина, яка потерпає від захворювання шкіри та нігтів. Щоб не підхопити інфекцію, нігті бажано покривати спеціальним антигрибковим лаком та завжди ходити у відкритому «дихаючому» взутті.

За словами лікаря-кардіолога Олега Томенка, людям, які потерпають від захворювань серцево-судинної системи та артеріальної гіпертонії, не можна різко змінювати клімат та відпочивати у тропічних та субтропічних широтах, де висока вологість повітря. Спека спричиняє додаткове навантаження на серце та судини, тому у хворих нерідко трапляються інфаркти, інсульти, серцеві напади, настає гіпертонічний криз. Тож не варто довго перебувати на сонці та купатися після десятої ранку. Необхідно стежити за харчуванням: обмежити споживання солі, надавати перевагу рослинним жирам, свіжим овочам, фруктам і морській рибі. Після зловживання сонячними ваннами загострюються всі хронічні недуги, особливо — шлунково-кишкового тракту. Якщо ви страждаєте від гастриту, дуоденіту, панкреатиту — будьте обережні з їжею на курорті. Переїдати та перевантажувати шлунок великою кількістю солодощів, свіжих овочів, фруктів (особливо — кислих та в’яжучих) й стравами національної кухні інших країн — небезпечно.

Представницям чарівної статі слід мати на увазі, що перегрівання на сонечку та гарячому піску нерідко викликає дисфункцію яєчників та міому матки. Купання в морі та басейні призводить до переохолодження й загострює хронічні запальні захворювання. У завзятих відпочивальниць часто виникає цистит. Порушення гігієни статевих органів, яке трапляється на відпочинку, також негативно відбивається на організмі.

Схожі новини