Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Освіжився чаєм з льодом — горло застудив!

Як не дати організму перегрітися і не злягти при цьому з ангіною?

За даними ВООЗ, ризик застудити горло влітку зростає на 12%. Хоча ще 20-30 років тому ангіни і фарингіти атакували людей лише у холодну пору року.

ЗА СЛОВАМИ лікаря-отоларинголога вищої категорії Вінницької обласної лікарні ім. М. І. Пирогова Анатолія Лобка, “горло запалюється, коли на піднебінних мигдаликах починають активно розмножуватися бактерії — стафілококи і стрептококи. Рідше ангіну провокують аденовіруси, спірохети чи грибкова флора. Патогени можуть потрапити у наш організм з їжею, крапельками слини хворого, коли той кашляє, коли поїмо з погано вимитого посуду або покуштуємо харчі, заражені стафілококами”. За таким сценарієм і відбувається зараження взимку. Улітку заражаємо... самі себе.

Наша шкіра та слизові не є стерильними. Їх “населяють” збудники різних захворювань. Імунна система тримає їх “у вузді” — контролює чисельність та ставить ліміт на відтворення. Якщо імунітет дає слабинку (наприклад, через перевтому, нераціональне харчування, перенесене інше захворювання), а організм зазнав навіть незнач-ного переохолодження, бацили починають активно розмножуватися.

Чверть століття тому люди рятувалися від спеки дідівськими методами — вішали на вікна мокрі штори, щодня робили вологе прибирання у помешканні, бризкали на тіло холодною водою. Тепер достатньо ввімкнути кондиціонер. Боротися зі спекою стало легше, однак за комфорт доводиться розплачуватися власним здоров’ям. Якщо на вулиці — +35°С, а кондиціонер охолоджує повітря в приміщенні до +25°С, організм переживає тепловий стрес, який ослаблює імунний захист.

У США спліт-системами користуються вже понад 80 років. Тамтешні ЛОРи мали би збагатитися за рахунок вічно застуд-жених пацієнтів. Однак у літню спеку американці витрачаються не на жарознижувальне і антибіотики, а на прохолоджувальні напої. “А все тому, що дотримуються елементарних правил безпеки”, — каже лікар-отоларинголог Анатолій Домиловський. Повітря охолоджують максимум на 3-5°С, регулярно міняють фільтри (у них, крім пилу, шерсті тварин і кухонного жиру, скупчуються патогенні мікроорганізми), провітрюють приміщення та зволожують повіт-ря, кондиціонер ставлять подалі від робочого столу чи ліжка, а коли вмикають агрегат — виходять з кімнати на 10-15 хвилин. Кожні 3-5 годин роблять перерви на 30 хвилин-годину і не забувають відправляти кондиціонери “у відпустку” — замість них користуються вентиляторами, які не охолоджують, а продувають повітря. Систематично користуються краплями для зволоження слизової носа, п’ють багато рідини.

Постійно застуджуєте горло? Значить, полюбляєте тамувати спрагу холодними напоями. І випиваєте їх залпом. Різке охолодження слизової горла призводить до зниження місцевого імунітету, що відкриває бацилам простір для діяльності. Газовані напої з кубиками льоду — не краща профілактика теплового удару. “Хочеться пити — пийте, але бажано, щоб рідина, яка “полоще” вам горло, була кімнатної температури. Ті ж американці не відмовляють собі у задоволенні перехилити склянку віскі (бурбону), на дні якої “спочивають” кубики льоду. Колу і чай улітку також п’ють з льодом. Чому ж не хворіють? Бо перед тим, як випити крижаного напою, ховаються у тінь і смакують кожен ковток”, — пояснює медик.

Спеціалісти помітили таку закономірність: люди, які відпочивали на заморських курортах, мають більші шанси підчепити застуду. Ультрафіолет у великих дозах ослаблює імунітет. Як і кожні ліки, час, проведений на сонці, необхідно строго дозувати. У перший день “валятися” на пляжі можна не довше як 10 хвилин. З кожним наступним днем тривалість сонячних ванн можна збільшувати на 5-10 хвилин. Якщо “розтягувати задоволення” ніколи, з 11.00 до 16.00 старайтеся не засмагати.

Ризикують і ті, кому не вдалося вирватися у відпустку. На відміну від курортників, здоров’я трудоголіків підриває загазоване, запилене повітря, яке под-разнює слизову... Як це не парадоксально, але у літню спеку не варто відкривати навстіж вікна. Хіба що вони виходять у парк.

Схожі новини