Передплата 2024 «Добра кухня»

Як лікують застуду в інших країнах

У Німеччині зазвичай у домашніх умовах лікують від застуди теплим пивом

Помилково вважати, що лікування застуди народними засобами на кшталт закапування цибульного соку в ніс, відпоювання гарячим молоком з медом чи натирання горілкою з перцем — особливість слов’ян.

У будь-якій країні світу є свої рецепти народної медицини, що передаються із по­коління в покоління, які активно використо­вують за перших симптомів застуди. І вони бувають досить ефективними.

У Болгарії дітям та дорослим прийнято давати гарячі напої на основі чорного чаю, червоного вина, малинового варення та лимонного соку. У ПАР, де теж хворіють на застуду, за перших симптомів налягають на часниковий суп. А ось суворі фіни воліють вибивати клин клином, поїдаючи морозиво або занурюючись у крижану ополонку.

Жителі Японії за перших симптомів захворювання роблять щось на кшталт «фенечки"-кулона з цибулі-порею, нарі­заного пір'ям. «Прикрасу» вішають на ніч на шию. Іноді лікування слід продовжити й наступного дня. Але якщо намисто надягти вчасно, стверджують японці, одужання від застуди настає швидко.

Ще одні улюблені жителями Країни сонця, що сходить, ліки від застуди і гри­пу — хризантема. Букети з ароматних квітів ставлять біля ліжка хворого. З них готують відвари для компресів для зняття жару. І, звичайно, заварюють хризантемовий чай, який п’ють у величезних кількостях.

У Німеччині зазвичай у домашніх умовах лікують від застуди теплим пивом. Для біль­шої цілющості у хмільний напій додають різні спеції. Ліки на любителя. Зате, як стверджу­ють німці, дуже корисні: пом’якшують болі в горлі, «пробивають» ніс, відновлюють охри­плий голос. Підігріте пиво як «першу допо­могу» дають навіть дітям, щоправда, років із 10−12. Пивний напій як ліки від застуди в пошані також у жителів Ірландії.

У Єгипті за перших ознак застуди при­йнято пити верблюже молоко. Єгиптяни впевнені, що молоко верблюдів містить речовини, які допомагають імунній системі ефективніше боротися з різними вірусами-збудниками як респіраторних інфекцій (ГРЗ, грип, герпангіна), так і з вірусами гепатиту.

А ось у Кореї панацеєю від застуди вже багато століть вважають… курячий бульйон. Чим він міцніший і наваристіший (а корейці інакше його й не варять), тим швидше оду­жання. Іноді це відбувається так швидко, що оточення не встигає помітити, що лю­дина хворіла. Цілюще коріння імбиру теж у пошані у місцевих жителів як продукт, що має тонізуючі, бактерицидні, протизапальні властивості. Чай з імбиром та медом — най­ходовіший напій у корейців у сезон застуд. В Ізраїлі й в Україні курячий бульйон теж вва­жають одним із «бабусиних» методів ліку­вання застуди за появи перших симптомів.

У жителів Тунісу народною традиці­єю лікування застуди є ароматерапія — аніс, мандарин, ваніль, лимон, герань. Вважають, що насичені запахи мають бактерицидну дію і, вбиваючи хворо­ботворні організми, «дезінфікують» повітря та простір навколо хворого.

Не чужа ароматерапія й англійцям. Жи­телі Великої Британії найкращим засобом від нежитю та закладеності носа вважа­ють… запах свіжоспеченого хліба.

Оригінальний спосіб позбутися застуди з появою перших її симптомів вже багато століть існує в Китаї. Від нежитю, головного болю, дряпання в горлі, загального відчут­тя нездоров’я, що властиво застуді, китайці рятуються масажем: точковим, камінцями, палицями, з використанням ефірних олій і без. Сенс у тому, щоб впливати на біологіч­но активні точки на тілі людини і стимулю­вати захисні сили організму.

У народних засобах та нетрадиційних методах лікування застуди можна знайти раціональне зерно. Головне, пам’ятати, що «бабусині» поради не мають бути основою лікування. Їх можна використовувати як до­поміжний засіб для швидкого одужання та відновлення після застуди, і тільки після того, як їх застосування схвалить лікар.

Схожі новини