Передплата 2024 ВЗ

З першими ознаками захворювання залишайтеся вдома!

Захворіти у сльотаві осінні дні просто: організм ще не звик до низьких температурних режимів, тому навіть незначне переохолодження може стати причиною застуди. Найчастішим діагнозом є ГРЗ

Як вилікуватися від вірусної інфекції швидко і не допустити ускладнень, рекомендує сімейний лікар Інна Шульгіна.

Навіть незначне переохолодження організму ослаблює його захисні сили, і ми стаємо більш вразливими для вірусів та бактерій. Сприяє цьому й наше перебування у громадських місцях — у транспорті, крамницях тощо.

Бактерії та віруси найбільш активні у радіусі 2−3 метри від інфікованої людини, однак можуть поширюватися на більшу площу, особливо у закритих приміщен­нях. Найбільш заразні люди у перші три доби захворювання, хоча зазвичай мало хто йде на лікарняний на початку застуди. І цей найнебезпечніший для довколиш­ніх період ми проводимо у транспорті й на роботі, особливо не переймаючись здоров’ям інших людей.

Для профілактики застудних захворю­вань щодня з'їдайте кілька зубчиків час­нику або розсмоктуйте в роті, як цукерку, чайну ложку меду.

Якщо ви все ж захворіли, пропонуємо кілька народних засобів полегшити свій стан до приходу лікаря: чай з медом чи малиною — чудовий і всім відомий засіб від температури і для зміцнення імунітету: для полегшення дихання допомагають со­дові інгаляції, а спиртові розтирання зни­жують температуру.

Якщо відчули перші ознаки нездужан­ня: слабість, розбитість, сухість і дряпан­ня у горлі, головний біль, — скористайтеся перевіреним рецептом: у 1,5 л перева­реної води розчиніть сік одного лимона, столову ложку солі та 1 г аскорбінової кис­лоти. Пийте ці «ліки» увечері протягом 1,5 години. Якщо температура не підвищена, прийміть соляно-хвойну ванну і відразу ж вкладайтеся у ліжко — вранці від незду­жання не залишиться й сліду!

Щодо вживання їжі: прислухайтеся до свого організму — споживайте легку їжу в обмежених порціях, фрукти. Організму потрібно достатньо рідини, краще за все підійде теплий чай з лимоном чи настій шипшини. Це допоможе запобігти інток­сикації та збагатить організм вітаміном С.

На завершення кілька слів про те, чого не варто робити під час ГРЗ без особли­вих вказівок лікаря: приймати антибіо­тики, ставити гірчичники до нормалізації температури, збивати температуру, нижчу за 38,0 градусів, перегріватися.

Схожі новини