Як вберегтися від ГРЗ

Пізньої осені, взимку та ранньою весною найчастіше виникають ризики захворіти на грип, застуду, ангіну… Лікарі це називають «спалахом епідемії гострих респіраторних захворювань»

Гострі респіраторні захворювання часто «переслідують» тих, у кого слабка імунна система Фото ілюстративне pexels
Гострі респіраторні захворювання часто «переслідують» тих, у кого слабка імунна система Фото ілюстративне pexels

Як уберегтися від недуги, або, якщо вже захворіли, як краще лікуватися, в т.ч. засобами народної медицини?..

Кілька порад:

  • Уникайте масового скупчення людей, бо, на жаль, дехто вже може бути носієм хвороби. Адже вона передається й пові­трям, крапельним шляхом.
  • Захистить медична маска, яку потрібно регулярно міняти.
  • Їжте якомога більше цибулі, часнику; пийте малиновий, калиновий, липовий чай.
  • Використовуйте інгаляції з картоплі, хвої.
  • Коли парите ноги, додайте гірчичного порошку — 1 ч. ложку на 6 л гарячої води.
  • Застуда часто посилює ревматичні захворювання, болі в суглобах. Тоді парте ноги у гарячій воді, додаючи до неї мор­ської солі - 2 ст. ложки на 6−7 л води.

Запалення горла:

  • У 200 мл теплої води розчинити 1 ч. ложку свіжого соку алое. Полоскати горло 3−4 рази на день. Щоразу готувати сві­жий розчин.
  • Ковтати тричі на день по 1 ч. ложці оливкової олії. Але вона має бути теплою.

Якщо ангіна:

  • 75−100 г (за вагою) засушеної подрібненої трави деревію залити 1 л гарячого пива (брати світле, легке). Настояти 1 годи­ну у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 150−200 мл тричі на день. Не зловживати! Такі ліки — тільки для дорослих!
  • Розбити свіже яйце. Добре розмішати його у 200 мл те­плої води. Полоскати горло 5−6 разів на день. Неодмінно ви­пльовувати.

Гострі респіраторні захворювання часто «переслідують» тих, у кого слабка імунна система. Для них корисним буде шипшиновий чай (навіть для профілактики):

  • 1 ст. ложку засушеного подрібненого цвіту шипшини зали­ти окропом — 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3 хв. Настояти 10 хв у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Можна додати 1 ч. ложку меду. Протягом дня випити три такі порції.
  • Замість цвіту інколи використовують листя шипшини. Приготування аналогічне. Але оскільки листя діє менше ефек­тивно, доведеться брати подвійну дозу сировини.
  • Відварюють ягоди шипшини. Але лише 7 ягід (і не більше!) на 0,5 л води. Це — денна норма.

Сік лимона здатний збивати підвищену температуру, вта­мовувати спрагу:

  • 3 столові ложки на 200 мл теплої води.

Під час застуди, підвищеної температури корисно їсти грейпфрут. Але завжди насамперед звертайтеся до лікаря!

Тарас Лехман.

Схожі новини