Передплата 2024 «Добра кухня»

Трави та спеції допоможуть зігрітися і подолати застуду

Коли зима несподівано зустріне нас лютими морозами, варто переглянути і свій раціон на користь здорових та зігрівальних продуктів.

Кулінарні спеції та трави поліпшать циркуляцію крові, допоможуть зігрітися та подолають прояви застуди.
Кулінарні спеції та трави поліпшать циркуляцію крові, допоможуть зігрітися та подолають прояви застуди.

Темно-помаранчеві овочі, як морква, гарбуз та батат, наситять організм бета-каротином, який стимулюватиме імунну систему. Коренеплоди, зокрема цибуля, часник, ріпа та бруква, допоможуть краще акліматизуватися до нових погодних умов. Кулінарні спеції та трави поліпшать циркуляцію крові, допоможуть зігрітися та подолають прояви застуди.

Чебрець

Чебрець має протизапальну, протимікробну, ранозагоювальну, сечогінну та потогінну дії. Тримай­те під рукою ефірну олію чебрецю чи сушену траву на випадок, якщо ви захворієте на грип або застуду. З давніх-давен чебрець відомий як ефективний відхаркувальний засіб: він швидко та легко допо­може очистити легені від слизу. Завдяки своїм лікувальним влас­тивостям чебрець лікує захворю­вання горла, запальні процеси ле­генів, бронхів, верхніх дихальних шляхів. На основі чебрецю готу­ють відвари та настої. При застуді приготуйте ароматний чай: 1 ч. л. сухої трави залийте окропом, на­крийте і настоюйте 10−15 хв. При болях у горлі чи запаленнях ди­хальних шляхів зробіть кілька про­цедур інгаляції: у миску з окропом додайте 2−3 ст. л. сухої трави або кілька крапель ефірної олії, на­хиліться над мискою, накрийтесь рушником та вдихайте цілющі пари чебрецю не менше 10 хв.

Корінь солодки

Солодка має сильну протиза­пальну дію, підтримує нормаль­ний функціональний стан сли­зової оболонки бронхів, знижує спазм гладких м’язів бронхів. У медицині препарати з коренів со­лодки застосовують у лікуванні верхніх дихальних шляхів, брон­хіту, бронхіальної астми, тубер­кульозу, атипової пневмонії. Рос­лина має потужний антивірусний ефект і результативно лікує грип, виводячи з організму токсини, продукти розпаду речовин та зайвий слиз із легенів. Приготувати настій на основі солодки мож­на вдома. 10 г трави помістіть у емальований посуд та залийте 200 мл окропу, закрийте щільно кришкою і тримайте на парі 20 хв. Настоюйте відвар 1−2 год, про­цідіть, долийте до 200 мл і знову прокип’ятіть. Уживайте 1 ст. л. від­вару 4−5 разів на день. Якщо ви приймаєте інші ліки, проконсуль­туйтеся з лікарем, оскільки препа­рати з екстрактом кореня солодки можуть «конфліктувати» з іншими медикаментами.

Часник

Цілюща сила часнику полягає в антивірусній, бактерицидній, протигрибковій та антисептичній діях. Часник підвищує імунітет та підсилює природні захисні сили організму. Має бронхолітичні та відхаркувальні властивості: його широко застосовують при ліку­ванні грипу, застуди, нежитю, бронхо-легеневих захворювань і туберкульозу. Для профілакти­ки достатньо з'їдати один зубчик часнику на день, аби допомогти організму подолати застуду — два-три зубки. Не менш корисно вдихати ефірну олію часнику (осо­бливо в період епідемій грипу, ГРЗ і ГРВІ), — просто розставте в приміщенні блюдця з подрібнени­ми зубчиками часнику.

Лікувальний часниковий салат

Увечері розітріть 3−4 зубки часнику із 100 г натертого на тертці кореня петрушки, заправ­те оливковою олією, посоліть, додайте, за бажання, будь-які інші спеції. Вранці покладіть тро­хи салату на шматок хліба і з'їжте. Такий смачний та корисний бу­терброд захистить вас від інфек­цій та вірусів.

Ехінацея

Ехінацея має протизапальні, противірусні, протимікробні влас­тивості, є прекрасним засобом підвищення імунітету. Вона зцілює від інфекційних і запальних захво­рювань, відновлює психологічну рівновагу та повертає сили за фі­зичної перевтоми. Восени, взимку і навесні її п’ють як чай, по чашці на день для профілактики застуд­них захворювань і по три чашки на день як лікувальний засіб. Для приготування чаю 2 ч. л. рослини заливають 0,5 л окропу і настою­ють протягом 40 хв. Профілактичне застосування ехінацеї дозволить знизити ризик захворювання удві­чі, а лікування ехінацеєю під час хвороби скоротить термін недуги. У поєднанні з вітаміном С росли­на здатна зменшити ризик захво­рюваності на 80%. При пневмонії, бронхіальній астмі, кашлі ефектив­ні зовнішні розтирання спиртовою настоянкою з коренів ехінацеї.

Бузина чорна

Для лікування можна викорис­товувати не лише плоди, а й листя, кору та квіти рослини. Вони ма­ють відмінний знеболювальний, заспокійливий, протизапальний, потогінний, жарознижувальний, відхаркувальний ефект. Екстракт бузини має здатність ефективно побороти до 10 штамів вірусу гри­пу та скоротити тривалість симп­томів за чотири дні. Встановлено, що бузина допомагає зняти жар, оскільки викликає підвищене по­товиділення. Настій квітів бузини рекомендують для лікування хво­роб дихальних шляхів: бронхіту із сухим кашлем і хрипом у грудях, ларингіту, трахеїту, кашлю. Зава­ріть 1 ч. л. квітів у 200 мл окропу як чай і пийте з медом на ніч до по­вного видужання. У разі ангіни на­стоєм рекомендують полоскати горло. Ефективно лікує кашель та застуду сироп із плодів бузини. За перших симптомів почніть при­ймати по 3−5 ст. л. сиропу на день.

Чорний перець

Чорний перець — чудовий анти­септик та антиоксидант, поліпшує кровообіг і сприяє детоксикації організму. Крім того, має відмінну відхаркувальну дію, тому при каш­лі та хворобах дихальних шляхів допомагає розріджувати та ви­даляти з легенів зайвий слиз, що прискорює одужання. Тому під час хвороби споживайте страви з додаванням цієї корисної спе­ції. Можна приготувати й окремий лікувальний засіб, корисний при всіх застудних захворюваннях та ангіні: змішайте 1 ст. л. меленого чорного перцю з 1 склянкою меду, вживайте 1 ч. л. 3−4 рази на добу. Цей же рецепт можна викорис­товувати як сечогінний засіб при набряках і хворобах серця. Під­вищити загальний тонус організ­му допоможе такий напій: 0,5 ч. л. чорного перцю розчиняють у склянці молока та п’ють на ніч.

Кардамон

Кардамон позитивно впливає на нервову систему, знімає напругу та виводить зі стану депресії, стиму­лює роботу серця. У сучасній меди­цині кардамон та його ефірну олію використовують як антисептик при високій температурі тіла, ларингіті, бронхіті, трахеїті, пневмонії. Що­денне полоскання рота настоєм кардамону є надійним захистом від грипу в холодну пору року. Прянощі мають тонізуючий та відхаркуваль­ний ефект, допомагають видалити з організму слиз, тому його вико­ристовують при лікуванні захво­рювань горла та дихальних шляхів. Полоскання рота настоєм карда­мону (0,5 ч. л.) та кориці (0,5 ч. л.) на одну склянку окропу лікує фа­рингіт, сухість у горлі, хрипоту, а та­кож пом’якшує горло на критичній стадії грипу. Для лікування застуди використовують ефірну олію у ви­гляді інгаляцій (1−2 краплі в інгаля­тор) або у вигляді полоскання (1−2 краплі на склянку води). Додають ефірну олію у ванни для зігрівання при застудних захворюваннях і за­хворюваннях суглобів.

Імбир

За корисними властивостя­ми імбир подібний до часнику: є протизапальним, антисептичним, знеболювальним, потогінним, загоювальним і тонізуючим за­собом. Імбир славиться своєю здатністю позитивно впливати на імунну систему людини, а також допомагає організму позбутися токсинів. Тому його часто вико­ристовують як профілактичний засіб від застуди, грипу, кашлю, ларингіту, бронхіту, головного болю, причому імбир не проти­показаний навіть дітям. Кращим натуральним засобом від застуди є імбирний чай, який має відхарку­вальну, тонізуючу, зігрівальну дії. Якщо ви почали чхати і кашляти, візьміть невеликий шматочок ко­реня імбиру і повільно жуйте його. Якщо у вас болить горло, витис­ніть з кореня імбиру 2 ч. л. соку, додайте дрібку солі та приймайте перед їжею. Застосовують імбир і для полоскання рота при ангіні. Тепла ванна з імбиром (200 г по­рошку прокип’ятіть у 2 л води 20 хв та додайте до ванни) покращить кровообіг у всіх частинах тіла, роз­слабить м’язи, зігріє та допоможе подолати грип та застуду.

Чай «Здоров'я»

  • м’ята — 1 ч. л.
  • чебрець — 1 ч. л.
  • суцвіття ехінацеї - 1 шт.
  • імбир — 0,25 ч. л.
  • кориця — 0,25 ч. л.

Заварник сполосніть окропом. Викладіть трави та спеції. Залий­те 500 мл окропу та настоюйте 15 хв. Розлийте чай у чашки, додайте мед і лимон.

Схожі новини