Передплата 2024 ВЗ

Способи долання застуди

На застуду хворіють у всьому світі. І у кожного народу є свої унікальні секрети і способи боротьби з цією напастю

За пер­ших ознак застуди жителі США вживають «гримучий» коктейль із м’ятного настою, лимонного соку, меду та часнику. Фото ілюстративне
За пер­ших ознак застуди жителі США вживають «гримучий» коктейль із м’ятного настою, лимонного соку, меду та часнику. Фото ілюстративне

Корейський. Застудив­шись, кореєць заварює собі пекучий чай із коренем імби­ру, який перешкоджає про­никненню інфекції в організм. Щоб приготувати імбирний напій, або еліксир здоров’я по-корейськи, на одну велику чашку знадобляться 4 гороши­ни чорного перцю, 4 зернятка кардамону, 3 гвоздички, імбир і кориця до смаку. Подрібнити прянощі у кавомолці. Налити в емальовану каструлю 300 мл ледь теплої води, поклас­ти спеції, довести до кипіння і варити на малому вогні ще 20 хв. У кінці можна додати дріб­ку чорного чаю, трохи молока і 1 ч. ложку меду.

Японський. Японець, що­йно відчувши нездужання, застуду, яка починається, укутується тепліше і випиває впродовж дня 10 кухликів га­рячого зеленого чаю, адже в цьому цілющому напої є кате­хіни, які мають противірусну активність.

Ізраїльський. Згідно зі статистикою, в осінньо-зимо­ві місяці від застуд страждає близько 40% жителів Ізраїлю. Під час застуди вони п’ють га­рячий курячий бульйон. Так-так, не дивуйтеся! Завдяки цистеїну — амінокислоті, яка є в ньому, — він зменшує виділення слизу, а пара зволожує порож­нину носа, знімає набряк сли­зової оболонки і закладеність придаткових пазух.

Американський. За пер­ших ознак застуди жителі США вживають «гримучий» коктейль із м’ятного настою, лимонного соку, меду та часнику. Еліксир по-американськи готують так: 1 ч. ложку м’яти перцевої за­лити склянкою окропу, нагріти 3−5 хв на малому вогні, проці­дити і додати 1 ч. ложку меду. Маленький зубчик часнику по­дрібнити, покласти в кухлик і розтерти ложкою. Додати до часнику четверту частину ли­мона, м’ятний настій з медом, все змішати і випити теплим на ніч. На ранок ви почуватимете­ся здоровим!

Грецький. Ще давніх еллі­нів, які носили сандалії і лег­ко могли промочити ноги, не раз виручав напій Гіппократа. Відчувши дряпання в горлі та озноб, вони одразу ж дві ски­бочки апельсина або лимона заливали двома склянками червоного вина, додавали 1 ч. ложку меду, 2 гвоздики і дрібку кориці. Доводили до кипіння і випивали гарячим маленькими ковтками.

Англійський. Для одужан­ня треба їсти не менше ніж 5 яблук на день (бажано кислих) і частіше вживати мандарини, апельсини, грейпфрути і ли­мони. Згідно з дослідженнями британських учених, у них міс­титься ударна доза справжньої «живої» аскорбінової кислоти, яка захищає від застуди, а та­кож речовини, які сприяють якнайшвидшому її засвоєнню. Три, а ліпше чотири склянки свіжовичавленого цитрусового соку, які слід випити впродовж дня, швидко приведуть вас у норму. Не зашкодять і прості запобіжні засоби — змащувати носові ходи оксоліновою маз­зю перед виходом на вулицю або, повернувшись із вули­ці додому, зайти у ванну і не лише вимити руки, а й проми­ти носові ходи господарським милом. Саме господарським милом, бо вхідними воротами для будь-якої вірусної інфекції є носоглотка, і саме в ній по­чинають розмножуватися мі­кроорганізми. А господарське мило — відомий убивця шкідли­вих мікробів.

Схожі новини