Передплата 2024 «Добрий господар»

У квартирі – шістнадцять йоркширських тер’єрів!

Цуценята коштують щонайменше 500 доларів, дорослі собаки – від 5 тисяч євро

Ігор Коверко має незвичне хобі — тримає у квартирі, що в центрі міста, розплідник породистих собак: йоркширських тер’єрів та бівер-йоркширських тер’єрів. Загалом це шістнадцять чотирилапих! Домашні улюбленці живуть по-панськи. Доглянуті, чистенькі, з бантиками на голові, оригінальними зачісками. “Кавалери”, які мітять територію, ходять у підгузниках. Ігор Коверко тримає розплідник собак “Амберйорк” майже сім років. Працює фотографом, а тварини для нього — хобі і можливість показати своїх чотирилапих вихованців на закордонних виставках. Деякі собаки мають медалі. Щоб дізнатися про особливості догляду за йоркширськими тер’єрами, кореспондент “ВЗ” пішла в гості до Ігоря Коверка.

При вході мене зустрічають пан Ігор з дружиною Людмилою та одна собачка, що вибігла у коридор, махаючи хвостиком від радості. У фойє на мене накидається команда “пухнастих клубочків”. Вони настільки веселі, дружелюбні й цікаві, що не хотілося з ними розлучатися. Так би й гралася з ними цілий день. Одні досліджували мою сумку, інші вистрибували аж на плечі, хтось поправляв мені зачіску, цмокав у щічку. Цуценята не відставали від дорослих собак: вмощувалися на мої коліна і починали дрімати. Усі тварини мешкають у гостьовій кімнаті, біля дверей — решітка, щоб не розбігалися по квартирі. Кожен знає, де туалет, чемно туди ходить. Є також графік прийому їжі, вигулювання. Собаки привчені до чистоти і порядку.

“Собак люблю з дитинства, — каже пан Ігор. — На день народження мені подарували французького бульдога, який мені сподобався. Він помер. Сім років тому моїй дружині захотілося йоркширського тер’єра. Їй подарували одразу двох тер’єрів. І пішла “жара”: з’являлося все нове й нове потомство. Для розведення купували собак цієї породи з кращих розплідників. Раніше думав, що йоркширські тер’єри — не собака, а лялька для забавки. Але потім змінив думку. Це собаки, що мають наполегливий характер, завжди веселі”

Знання щодо догляду за чотирилапами черпав від колег з Польщі, які тримають розплідники. Згодом захотілося возити собак на виставки, тепер вони мають чемпіонські титули. Пан Ігор показує у коридорі стіну, обвішану грамотами, медалями почесними відзнаками. Собаки Ігоря Коверка визнані кращими на виставках в Україні, Польщі, Словаччині, Румунії, Угорщині, Сербії. Щоб підготуватися до виставки, потрібно витратити цілий день: розчісування, купання, закріплення навичок дресирування.

Каже, доглядати тер’єрів нескладно. Тепер “зачіски” вдаються за кілька хвилин, бо набив руку. Це необхідно для того, щоб не псувати шерсть собачок. Купати доводиться раз на два тижні, для цього використовують спеціальні шампуні і навіть кондиціонери (для легкого розчісування шерсті). Сушать собачок феном. Нарікає, що деякі тварини не хочуть купатися, доводиться тримати за лапки, щоб не борсалися.

“Йоркширські тер’єри — порода собак, які їдять небагато, — зазначає Ігор Коверко. — Годую їх професійними кормами (600 гривень за 20 кілограмів). На усіх собак цієї упаковки вистачає на два місяці. Годую їх нежирним сиром, який привожу з Польщі, телячим м’ясом, жовтком курячого яйця. Йоркширським тер’єрам не можна вживати жирної їжі, бо починаються проблеми з очима, підшлунковою залозою. На день харчування усіх собак коштує 60-70 гривень”.

Цуценята коштують щонайменше 500 доларів, дорослі собаки — від 5 тисяч євро, тварини “шоу-класу” (для виставок) — півтори тисячі доларів. Ігор Коверко запевнив: своїх дорослих собак ніколи не продає.

Фото автора

Схожі новини