Передплата 2024 ВЗ

Бограч із м’яса дикої косулі

скуштував кореспондент «ВЗ» на першому фестивалі з приготування автентичної страви краю

У закарпатському селі Косино, що на Берегівщині, вісім команд кухарів у рамках чемпіонату з приготування бограчу, змагалися у приготуванні цієї автентичної страви краю.

Над СТРАВОЮ чаклували від самого ранку. М’ясо різних видів, сало, помідори, перець (як солодкий, так і гострий) — інґредієнти цієї угорської страви. Квасоля, галушки, приправи — перелік «додаткових» складових — величезний. Кожен кухар має свої секрети приготування бограчу. Перед журі стояло нелегке завдання — визначити най-найсмачніший бограч, який, до того ж, найкраще поданий (тобто на найгарніше сервірований стіл).

За умовами чемпіонату, кожна команда повинна була мати свою форму, свій рецепт бограчу і свій казанок. Найбільшу кількість бограчу в одному казанку (а це 150 літрів) зварила команда з Ужгорода «Барбекю на замовлення».

Нарешті оголосили переможця. Ним стала команда Йосипа Антала «Бар Сабіна» зі села Рафайново Берегівського району. Бограч цієї команди готували із м’яса дикої косулі. «Я — мисливець, а тому знаю, що бограч із м’яса диких тварин не зрівняє-ться із класичним», — каже пан Йосип, який займається бограчоварінням понад 25 років

Головний приз — 25 000 гривень — команда планує витратити на особисті потреби та ремонт дитячого садка у селі.