Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Краще хай перегаром несе, ніж тютюновим димом...

Щоб не отруювати пасажирів, водій-курець мав би після кожної затяжки... провітрюватися чверть години, приймати душ і змінювати одяг

Водіям громадського транспорту заборонено курити у салоні. Але хто б на те зважав? Примудряються одночасно крутити кермо, розмовляти по мобільному, давати пасажирам решту і “смачно” затягуватися цигаркою. Учені Британської медичної асоціації підрахували: у закритому просторі тютюновий дим стає... у 23 рази токсичнішим!

«В Україні ситуацію з тютюнопалінням експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я називають “критичною”, — каже завідувачка пульмонологічного відділення Івано-Франківського обласного фтизіо-пульмонологічного центру Інна Кострицька. — Результати недавно проведеного глобального опитування дорослого населення щодо споживання тютюну показали, що у нашій країні курять більше 45% чоловіків і 25% жінок у віці 25-45 років».

“Водій, який палить на робочому місці, втягує у цей процес усіх пасажирів, які стають вимушеними (пасивними) курцями. І активні, і пасивні курці ризикують захворіти більш ніж на 20 хвороб та передчасно померти, — додає фахівець. — На вулиці тютюновий дим швидко розвіюється. А от у закритому просторі (салоні авто, зокрема) досягає максимальної концентрації, адже там немає нормальної вентиляції. Напівлеткі токсичні речовини, що містяться у тютюновому димі, “в’їдаються” в оббивку салону. Навіть якщо довший час водій не буде курити у маршрутці, ці речовини будуть вивільнятися та підніматися у повітря, отруюючи пасажирів (які, до речі, ризикують більше, ніж горе-водій). Та й сам курець становить потенційну небезпеку для оточуючих, адже його одяг, шкіра, волосся “просякнуті” димом. Після того, як покурить, мав би ще 10-15 хвилин “провітритися”, перш ніж сідати за кермо... Люди старшого і похилого віку, які мають серцево-судинні проблеми, хворі з хронічним обструктивним захворюванням легень, астмою, підвищеною реактивністю бронхів можуть узагалі не доїхати до пункту призначення. Якщо бачите, що водій узяв до рук цигарку, попросіть його припинити. Посилайтеся на чинне законодавство (курити у громадському транспорті заборонено, і це правило стосується не лише пасажирів). Якщо ваше прохання проігнорували, вийдіть з маршрутки, запишіть реєстраційні номери автобуса, зверніться зі скаргою до перевізника та у міську або районну раду. Захищайте своє право на здоров’я!”.

А тим часом...

Заступник голови представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Руді Лухманн повідомив невтішну статистику: “33% вагітних жінок в Україні зловживають тютюном”. “Не уявляю, чому дослідження показало, що третина жінок курять під час вагітності, — коментує заступник головного лікаря Джанкойської районної лікарні Олег Нестеренко. — З власного досвіду можу сказати, що зараз палить майже кожна вагітна, яка стоїть на обліку. Це якась епідемія серед жінок. З цим негайно щось треба робити, бо у майбутньому аномалією буде здорова дитина, а не хвора”.

Схожі новини