Передплата 2024 «Добрий господар»

У варениках вітамінів немає...

Зате вони є в узварі. Як відсвяткувати Різдво з користю для здоров’я? Поради дієтологів

Кутя, узвар, голубці, вареники, пампухи… Який сенс переконувати українців, що переїдання шкодить здоров’ю, що не варто наступного дня після Святої вечері налягати на холодці і кров’янки, а краще влаштувати собі розвантажувальний день, — якщо вони й так не послухають? Жодне свято в Україні не обходиться без пишних застіль, а Різдво — й поготів. Дієтологи кажуть: біди не буде, якщо ви — людина здорова. Але у будь-якому разі радять не відходити від традиційних кулінарних уподобань. Якщо звикли до вареників «з пакета», бабусині пироги можуть і не «засмакувати» вашому шлунку…

«У ЛЮДЕЙ, які відвикли від домашньої їжі, ліпаза — фермент, який би міг розщепити велику кількість жиру, не виробляється у достатній кількості, — каже лікар-дієтолог Ольга Муштрук. — Починає активно продукуватися жовч, страждає підшлункова залоза. 2,5% — це той максимум, який може осилити травна система (для порівняння, сепараторна сметана, незбиране молоко мають 30% жирності). Але й продукти з нульовою або 1%-ою жирністю також не принесуть користі організму. Кальцій всмоктується у кишечнику лише у присутності жиру. А без цього мінералу кістки стануть крихкими, з організму не буде виводитися натрій, який провокує гіпертонічну хворобу».

«Оптимальна порція вареників — 5-6 штук, — каже дієтолог. — Крохмаль, борошно вищого ґатунку, пересмажена цибуля — такий «набір» практично не містить вітамінів, мікро- та макроелементів, не насичений клітковиною… З голубцями також слід бути обережним. Якщо маєте зашлакований кишечник, варена капуста спровокує метеоризм. Краще надавати перевагу квашеній капусті (нею, наприклад, можна начинити вареники). Вітаміну С у ній більше, ніж у сирій чи вареній. Та й здуття живота вона не спровокує. Під час трапези намагайтеся вживати якомога більше рідини. Бажано, щоб це була чиста вода без газу або узвар (але без цукру — цукор жене жовч та провокує утворення газів у кишечнику). Не раджу також пити газовану воду — вона розширює судини шлунка та кишечнику. Якщо будете вживати алкоголь, швидко сп’янієте».

«На свята сідаємо до столу зазвичай у другій половині дня, налягаємо на вуглеводну, жирну їжу. Травній системі, яка не проти поласувати легкими овочами й фруктами, згодовуємо важкі страви. Усе це підкріплюється «попередніми здобутками»: відсутністю режиму дня (сніданку, другого сніданку тощо), нераціональним харчуванням. Пийте узвар — наші бабусі колись його цілу зиму вживали, — радить лікар-гастроентеролог Любов Бойко. Цей напій діє як адсорбент — виводить токсини з організму, активізує роботу підшлункової залози. А ще — він насичений великою кількістю вітамінів. Якщо у вас гастрит зі зниженою кислотністю, до початку застілля не забудьте прийняти ензимний препарат».

«Старше покоління не було знайоме з «хімією». Їли натуральні харчі, тому не потребували ензимів ззовні, — каже лікар-дієтолог Борис Скачко. — Молодь звикла до іншої їжі — з консервантами, барвниками, покращувачами смаку. Їхня травна система передчасно зістарілася і не може переробляти великі об’єми жирної їжі. Ось чому юнак, який об’ївся пампухів, має більші шанси потрапити на лікарняне ліжко, ніж його батько, який уже не перший рік хворіє на хронічний панкреатит. Та й до цукрового діабету любителям пишних застіль — рукою подати. Якщо не хочете, щоб святкування завершилося діагнозом «гострий панкреатит» (який, до речі, погано піддається лікуванню), доведеться обмежувати себе у їжі. Або хоча б розводити «концентрати» — їсти не домашню сметану, а магазинну, пити не парне молоко, а пастеризоване»…

Схожі новини