Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Змія полюбляє кролятину та яйця

Як підготувати святковий стіл за канонами наступного року та без шкоди для здоров’я

Святкування Нового року неможливо уявити без багатого столу. У давнину вважалося, що щедра гостина — запорука того, що дім перетвориться на повну чашу. Але навіть найкращі смаколики втратять свій шарм без належного оформлення. На порозі — Рік Чорної Змії, тож страви варто добирати відповідно до її вподобань. Як це правильно зробити, розповіла шеф-кухар Надія Шевачко.

Пані НАДІЯ займається підготовкою новорічних столів десять років поспіль. Раніше очолювала бригаду кухарів у ресторані, тепер виконує приватні замовлення. На цей Новий рік має приготувати чотири застілля. Страви замовили люди, які планують зустріти Змію удома, в сімейному колі або з друзями. Через завантаженість на роботі не мають часу стояти біля плити, тож смаколики для них готуватиме пані Надя.

Подейкують, влаштовуючи святкове застілля, слід зважити на смаки тваринки, яка стане господарем наступного року. Однак ця традиція виникла у язичницькі часи. Змія, яка вступить у права в чарівну ніч, може стати тематичною родзинкою, але зовсім не обов’язково заради неї жертвувати своїми уподобаннями, — вважає пані Надія. — “Зміїна” тематика додасть шарму святковій трапезі, урізноманітнить її та відрізнятиме від торішнього застілля.

Хіт сезону — скатертина у вигляді змії-ної шкіри. У продажу її знайти важко, тож найкраще — зробити власноруч. Для сервірування рекомендують використати вишукані свічки. Оскільки до нас прямує Чорна Змія, оригінальності додадуть чорні серветки та декори. Доцільно використати символи води: вази, графини, черепашки, морські зірочки, коників...

Змію вважають гурманом, який надає перевагу оригінальним, незвичним стравам та делікатесам. Важливо, щоб всі продукти були приготовлені у доброму настрої — тоді він супроводжуватиме учасників застілля. Цієї ночі доведеться відмовитися від напівфабрикатів і консервів. Традиційні бутерброди зі шпротами та десерти з консервованими фруктами — табу.

Не пощастило вегетаріанцям: м’ясні смаколики — основні страви “зміїного” столу. Найбільше хижаку до вподоби кролятина та зайчатина, тож без соковитого білого м’яса не обійтися. До страви бажано додати якомога більше зелені та інших гострих приправ. Якщо категорично проти кролятини — можете замінити її курчатами. Обидва різновиди можна запекти у фользі з овочами, приготувати на грилі, засмажити в клярі...

Хітом столу може стати копчений вугор, що нагадує винуватицю року. Його можна нарізати на шматочки та згорнути їх “змійками”.

Салати можна викласти у формі Змії або прикрасити стружкою з моркви чи огірка у вигляді “повзучого гада”.

Оскільки Змія полюбляє смакувати яйцями, фаворитами застілля можуть стати рулети з омлету, а також “золото без шкаралупи”, фаршироване грибами, овочами, шинкою, оселедцем. У пригоді стануть мишки з яєць. Обов’язковий атрибут — десерти. Пані Надія рекомендує морозиво, залите шоколадом або фруктовим сиропом. Бажано викласти його у вигляді господині нового року. Усім припадуть до смаку торти, пироги, рулети, особливо, якщо їх прикрасити кремом або збитими вершками у формі “повзучого гада”.

За словами дієтолога Бориса Скачка, ваше самопочуття під час застілля та після нього залежатиме від правильно підібраних страв та напоїв. Традиційний салат олів’є — шкідливий продукт. По-перше, надто жирний, по-друге — це джерело білків, які погано перетравлюю-ться. Чим більше різноманітних продуктів поєднується в одній страві — тим гірше для організму.

Порядок подавання смаколиків за святковим столом суперечить усім законам здорового харчування. У першу чергу необхідно пропонувати гарячі страви: якщо вчасно розігріти органи травлення, вони добре сприйматимуть решту продуктів. Не обов’язково відмовлятися від олів’є, однак його варто подавати в середині застілля. У жодному разі не можна починати бенкет зі спиртних напоїв: спочатку слід “закинути” у шлунок білок у вигляді декількох шматочків м’яса, риби або птиці. Вони перетравлюватимуться протягом семи-восьми годин, тож допоможуть уникнути токсичного удару по печінці.

На початку застілля скуштуйте “важкої” їжі. Саме тоді краще подати холодець. Потім переходьте до салатів, після дванадцятої-першої ночі краще обмежтеся легкими перекусками. Надмір їжі призводить до перевантаження серця та судин.

Тим, хто не збирається святкувати до ранку, краще надавати перевагу білим рибі та м’ясу: процес травлення займе не більш як чотири години, тож ви зможете піти спати. А ось любителям червоного м’яса доведеться танцювати цілу ніч.

Схожі новини