Передплата 2024 «Добра кухня»

На Фестивалі хризантем навіть пиво хризантемове

Обожнюю велетенські жовті кулі хризантем, які ніби додають нам сонця, якого так бракує в осінні дні. І пухнасті білі, схожі на сніжки, які нагадують, що зима не за горами, теж люблю. І червоні... І фіолетові... Взагалі люблю ці квіти, тому шалено хотіла б опинитись зараз у маленькому німецькому містечку Лар, де щоосені, зі середини жовтня до середини листопада, триває Фестиваль хризантем.

Якогось символічного зв’язку між німцями і хризантемами немає (хризантеми почали вирощувати в Китаї, але квітка вважається символом Японії, її навіть карбують на монетах). Просто у 80-х роках садівники з Лару побували у французькому місті Доле, де побачили каскадні хризантеми (у нас я таких не бачила досі). Їм так захотілося прикрасити цими квітами своє місто, яке щоосені, після того, як опаде листя, стає сірим і понурим, що вони взялися за вирощування хризантем. І їм вдалося вивести каскадні сорти, які можуть звисати навіть на два метри!

З 1993 року водоспадами хризантем почали прикрашати громадські будівлі, згодом — проводити виставки, які плавно переросли у щорічний Фестиваль хризантем, у якому беруть участь понад два десятки садів. Хризантемами прикрашають вулиці, будівлі, з них роблять скульптури і навіть... подають у місцевих ресторанах. Виявляється хризантема — квітка їстівна, а її листя можна додавати як пряність.

До фестивалю у Ларі навіть варять спеціальне пиво Chrysantus, до якого додають квіти та листя хризантем. От тільки кухарі попереджають — їсти квіти, які продають у квіткових крамницях, не можна в жодному разі. Аби квіти були яскравішими та пишнішими, квітникарі додають стільки “хімії”, що її жоден шлунок не перетравить. Для кулінарії вирощують спеціальні сорти хризантем з м’ясистими пелюстками лише органічним способом — тобто без добрив та отрутохімікатів.

Схожі новини