Передплата 2024 «Добра кухня»

Польська Венеція: 5 річок, 133 мости і 12 островів

Дістатися зі Львова до польського Вроцлава можна не тільки автобусом чи потягом, що займе цілий день, а й літаком — за півтори години прямим рейсом Львів-Вроцлав авіакомпанії EUROLOT. І хоча це не лоу-кост рейс, та ціна квитка не набагато вища від автобусного (325 грн.) і становить 150-200 злотих залежно від класу, тобто 390-520 грн.

Вроцлав, Польща

Рейси тільки у середу та неділю, але в авіакомпанії хочуть запровадити ще й третій польотний день — четвер або п’ятницю, аби туристи зі Львова могли провести вікенд у Вроцлаві.

Коли скорочуються великі відстані

Нові повітряні ворота міста, сучасний Вроцлавський аеровокзал імені Коперника, відкрили у березні цього року. Аеровокзал потужний (пропускна спроможність — 3 мільйони пасажирів на рік) і комфортний. Спеціальні посадкові «рукави», крім вроцлавського, має тільки аеропорт Варшави. У вроцлавському є свої родзинки: у залі очікування можна влягтися з ногами у зручне шкіряне крісло, проводжаючі мають можливість спостерігати за посадкою і відльотом своїх родичів через спеціальну скляну «Стіну плачу». Подбали тут навіть про пташок, — щоб не билися об величезні вікна споруди, на скло наклеїли білі пташині силуети.

Варто лише копнути глибше історію, як зрозумієш, що, попри значну віддаленість — майже 600 кілометрів, Львів і Вроцлав багато що пов’язує. Адже саме до Вроцлава, колись німецького Бреслау, змушена була виїхати більшість поляків, виселених зі Львова після Другої світової війни. Сюди ж перевезли зі Львова знамениту Рацлавицьку панораму, пам’ятник графу-драматургу Фредру, частину національної бібліотеки Оссолінеум. Коли зустрічалася із місцевими мешканцями, мало не від кожного чула: «Моя бабця — зі Львова» або «Мій тато — зі Львова, мріє туди повернутися». Місцеві привітно ставляться до українців, багато мешканців обох міст підтримують родинні зв’язки.

Туристові є що подивитися у Вроцлаві — одному з найбільших і найстаріших міст Польщі, столиці Нижньосілезького воєводства. Вроцлав називають польською Венецією, бо стоїть на п’яти річках (Одрі та чотирьох її притоках) і дванадцяти островах. Різні частини міста з’єднують 133 мости. Як і в кожному старовинному європейському місті, серцем тисячолітнього Вроцлава є площа Ринок із ратушею. Вона величезна, майже 36 тисяч кв. метрів, і так забудована, що на ній можна загубитися. Тут безліч магазинчиків і кафешок — від найстарішої в Європі «Пивниці Свідніцької» до «Кнайпи Львівської» і ресторану у стилі PRL (Польщі комуністичних часів). Модерновий фонтан зі скла є орієнтиром для зустрічей і не дає перетворити старовинну площу Ринок на «історичні декорації». Ще одна родзинка міста — безліч бронзових фігурок гномиків (краснолюдків), розкиданих по всьому місту. Їх можна знайти у найнесподіваніших місцях, а точна їх кількість невідома нікому.

За 12 злотих їж, хоч лусни

Вроцлав — місто студентів. Для спудеїв тут є багато пільг, зокрема толерантна цінова політика у закладах громадського харчування. Наприклад, порція макаронів з куркою і овочами — 10 злотих. А порції тут величезні! Є заклади, де студенти можуть брати салати і закуски у будь-якій кількості, заплативши лише 12 злотих. Цілком доступна і оренда житла: є варіанти, коли двоє студентів платять за одну квартиру з компослугами 500 злотих. В усіх громадських місцях ведуть нещадну боротьбу з палінням — палити заборонено всюди, навіть на вулиці під вікнами.

«Трансферний квиток» ніхто не відміняв…

Комунальним транспортом у Вроцлаві займається міське комунальне підприємство «Miejskie Przedsiebiorstwo Komunikacyjne» (MPK). Воно повністю у власності міста. На відміну від деяких українських міст, тут розуміють, що жодна приватна фірма міські перевезення не потягне, бо вони збиткові і дотаційні. MPK надає послуги перевезення (трамваями і автобусами), а виконавчі органи міста через угоду з приватною фірмою друкують і продають квитки і встановлюють тарифи.

«У Вроцлаві існує багато видів проїзних квитків, варіантів їх купівлі і різноманітних пільг і знижок, — розповіла представник відділу комунікації MPK Агнєшка Коженьовська. — Є мережа стаціонарних автоматів, де можна купити квиток за готівку і за допомогою пластикової картки. У кожному салоні трамвая чи автобуса є мобільні білетомати, де можна купити квиток тільки карткою. Також можна придбати спеціальну урбан-карту (електронну карту містянина), через яку за допомогою інтернету можна купити квиток. Урбан-карта — найбільш популярний вид оплати у місті, ми вже продали 220 тисяч таких карт. В майбутньому на урбан-карту планують додати послуги паркування, відвідання музеїв. Також можна купити традиційні паперові квитки у кіоску (це підходить для старших людей). Можна купити квиток і через мобільний телефон (найменш популярний)».

Щодо цін, то є базовий тариф на проїзд у комунальному транспорті — 3 злотих повний, півтора злотого пільговий. Можна купити разовий квиток на одну поїздку. Можна — так званий терміновий квиток, дія якого розповсюджується на півгодини, на годину, аж до 72 годин. Це аналог львівського трансферного квитка, який у нас спочив у бозі. Термінові квитки вигідні тим, хто пересідає на декілька маршрутів, а також туристам. Є у Вроцлаві звичайні і швидкісні (нічні) лінії трамвая, швидкісні коштують дорожче. Можна купити квитки тільки на два окремі маршрути, якщо ви щодня тільки ними їздите. Такі квитки — найпопулярніші, коштують 60 злотих на місяць. Є інші види місячних, тижневих проїзних. Міський транспорт ходить цілодобово. Це чеські трамваї з низькою підлогою і автобуси «Мерседес». У місті, населення якого 700 тисяч, їздять 350 автобусів і 220 трамваїв. «Зайців» ловлять контролери. Штраф — 150 злотих.

на фото — n На Тумський острів веде Міст бажань, завішаний тисячами замочків, —

ними “замикають свої серця” закохані.

Схожі новини