Передплата 2024 «Добрий господар»

У Трускавець не лише попити водички, а й пофестивалити

З’їхалися кінематографісти з 23 країн світу.

Трускавець

Здавалося, тільки вчора закінчився ІІ Трускавецький Міжнародний кінофестиваль, а вже знову організатори кінофестивалю телевізійних фільмів “Корона Карпат” зібрали у Трускавці кращих кінематографістів. У курортне містечко, яке на тиждень перетворилося на столицю культури, з’їхалися зірки кінематографа не лише з України, а й з Росії, Білорусії, Франції, Німеччини, Болгарії, Великої Британії, Польщі...

Список країн-учасниць можна продовжити, адже до участі у кінофесті долучається все більше учасників. Цьогорічний кінофорум об’єднав 23 країни! А ще фестиваль святкує маленький ювілей — три роки від дня заснування. Про те, що свято організовано не лише для кінематографістів, було видно з перших хвилин його проведення. У центрі Трускавця встановили велику сцену просто неба. Тож побувати на відкритті ІІІ Міжнародного кінофестивалю мав можливість кожен житель і гість міста.

Коли сутінки спустилися на Трускавець, а звуки фанфар урочисто сповістили про початок свята, на центральній площі не було де яблуку впасти. Як і обіцяла генеральний продюсер кінофестивалю Любов-Теодозія Микитка, свято кіно організовували не лише для того, аби позмагатися за нагороди і звання найталановитіших при зачинених дверях, а й щоб всі охочі взяли у ньому участь.

Ведучі називали прізвища акторів і режисерів, які приїхали на відкриття, — гості виходили на сцену. Не приїхав лише один — геніальний Богдан Ступка, якого вже нема серед нас, але без якого не проходив жоден кінофестиваль. На Трускавецькому кінофестивалі Богдан Сильвестрович отримав дві нагороди. Великого актора вшанували хвилиною мовчання.

За дві години, поки йшло урочисте відкриття кінофестивалю, здавалося, що до сцени підійшли усі, хто того дня був у Трускавці. Народ так веселився — підспівував і підтанцьовував, що не відчувалося осіннього холоду. Запальний Михайло Грицкан примусив танцювати навіть тих, хто, можливо, і не вмів. Його пісню “Без тебе”, що вже стала гімном коханню, співали всі. А коли вийшов на сцену відомий “даішник Зимін” Володимир Гусєв і заспівав у дуеті з Грицканом “Друзі мої” українською мовою, народ вибухнув оваціями. Жіночка, яка стояла біля мене “у партері”, здивувалася, мовляв, як це так, російський актор і так добре співає українською. Я їй пояснила, що Володимир Гусєв народився і виріс у Львові, закінчив середню школу у місті Лева і навіть вступив у Львівський національний університет імені Івана Франка на філологічний факультет. Але потім зрозумів — не хоче вчителювати. Буде артистом!

— Зрадів, коли генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин запросив мене у Трускавець, — каже Володимир Гусєв. — У Львові живе моя мама, але через постійну зайнятість на зйомках не маю можливості приїжджати до Львова. А тут така нагода! Відклав усю роботу, у мами погостював. І навіть у Трускавець її привіз. Мама розмовляє зі мною українською і просить, щоб всі спілкувалися зі мною українською, бо каже, що я вже зовсім забув мову (сміється. — Г. Я.).

Вперше до Трускавця приїхала сценарист Тетяна Гнєдаш. Це і не дивно, бо ж фестиваль має назву телевізійних фільмів, а Тетяна пише сценарії, за якими потім знімають серіали, що так полюбилися нашим глядачам. “Доярка з Хацапетівки”, “Катина Любов”, “Джамайка”, який зараз тримає на приколі перед телевізорами усіх любитів “мильних опер”. Пані Тетяна запевнила народ, що у “Джамайці” все закінчиться добре, справедливість восторжествує.

Не буду перелічувати усіх акторів і співаків, які виступали на відкритті фестивалю, але повторюся: такого помпезного відкриття у Трускавці ще не було. Усіх присутніх генеральний директор фестивалю Олег Карпин запросив на перегляд фільму-відкриття у кінотеатр “Злата”. Правда, дивитися фільм пішло мало людей: чи то не зрозуміли, що перегляд “халявний”, чи засоромилися, чи, може, втомилися і порозходилися. Тому стрічку “Марія” з програми “Маловідомий Ступка” дивилися тільки гості кінофестивалю.

Кожного року організатори кінофестивалю чимось дивують народ. Є у програмі і на цей раз кілька пунктів, до яких готувалися особливо ретельно. Наступного дня після урочистого відкриття свята кіно у Трускавці відкрили гурток “Трускавецька кіношкола”, де дітей нав­чатимуть основ кінобізнесу. А у понеділок, 8 жовтня, буде урочисто встановлено бронзову плитку на честь минулорічного переможця ТМКТФ — аргентинського фільму “Китайська казка” режисера Себастьяна Боринштейна. Оскільки сам режисер не мав можливості взяти участі у встановленні меморіальної плити на Алеї кінослави, представляти Аргентину приїхав консул Аргентини в Україні Крістіан Ніколас Соколовський.

Родзинкою фестивалю став виступ у неділю ввечері знаменитого актора і співака Віллі Токарєва. Співак прибув після концерту з Одеси, і відразу пішов у центр міста — до бювету. Віллі Токарєв недавно з родиною відпочивав у Трускавці, йому настільки сподобалося курортне місто, що він, не вагаючись, прийняв запрошення від організаторів взяти участь у “Короні Карпат”.

Закриття фестивалю відбудеться 10 жовтня у Львівському театрі опери та балету ім. С. Крушельницької.

Схожі новини