«Застудившись, відразу п’єте чай з малиновим варенням або медом?»
«Цим собі тільки шкодите», — застерігає лікарка-дієтолог. Якщо цукру у раціоні — забагато, бактерії, які відповідають за засвоєння їжі, гинуть і може активізуватися грибкова флора!
До пандемії більшість людей хвилювало питання «що б таке з’їсти, щоб схуднути?». А сьогодні більш актуальним на «повістці дня» є «що б таке з’їсти, щоб зміцнити імунітет?». Чи справді від того, що ми кладемо на тарілку, залежить, як спрацює наш імунний захист при контакті з вірусами та іншими інфекційними агентами? Як заохотити дітей їсти здорову їжу і скільки лимонів треба з’їсти, щоб поповнити добові запаси вітаміну С — незамінного у сезон застуд, грипу, а тепер — і ковіду? На ці та інші запитання відповіла під час онлайн-прийому, організованому БФ «Таблеточки», лікарка-дієтолог, мікроелементолог, керівниця Центру нормалізації ваги Світлана Фус.
— Такі поняття, як «зміцнення» або «зниження імунітету», — наскільки вони взагалі правильні?
— Імунітет буває клітинний і гуморальний, який підтримується імуноглобулінами (антитілами. — Авт.) у нашій крові. Майже 80% імунних клітин містяться у нашому кишківнику — ось чому харчування виявляє безпосередній вплив на імунну систему. Імунітет не можна ні знизити, ні підвищити, але можна дати можливість імунній системі працювати так, щоб вона справлялася із завданнями, покладеними на неї організмом.
— Виходить, фраза «ми те, що ми їмо» має право на існування?
— Люди, які зневажливо ставляться до свого харчування, згодом матимуть серйозні проблеми зі здоров’ям, бо імунна система — це не тільки те, що захищає нас від інфікування і важкого перебігу грипу чи коронавірусної хвороби. Імунітет бореться з «поганими» клітинами, які утворюються у нашому організмі і ми можемо не хворіти зовсім або хворіти постійно, якщо він не може ефективно нейтралізувати ті речовини чи клітини, які організму не потрібні.
— Чи впливають на імунітет лимони? Всі звикли до такого стандарту: якщо застудився, треба з’їсти лимон. Наскільки це взагалі працює?
— Наша імунна система є багатокомпонентною. Не можна «зміцнити» імунітет, просто з’ївши якийсь продукт.
Лимони — це джерело аскорбінової кислоти. Але ви помиляєтеся, якщо думаєте, що будете їсти лимони і кількість вітаміну С у вашому організмі буде достатньою. На добу потреба в аскорбіновій кислоті становить приблизно 100 мг. Тож одним шматочком лимона або навіть соком з половини фрукта, вичавленого у склянку з водою, не отримаєте стільки вітаміну С, скільки потрібно. Зловживати лимонами небажано, особливо якщо у вас — підвищена кислотність або є проблеми з підшлунковою залозою. У лимонах, крім аскорбінової кислоти, є інші корисні органічні кислоти, вітамін К, речовини, які позитивно впливають на кислотно-лужний баланс в організмі. А вітамін С є не тільки у лимонах. Наприклад, у 100 г апельсину міститься 40 мг аскорбінової кислоти, а у чорній смородині — 260 мг. Смородину можна їсти на сніданок, наприклад, додавати її до каші.
— Що робити, якщо дитина відмовляється від корисної їжі і вимагає натомість цукерку?
— Формувати здорові звички треба з дитинства. Для того, щоб дитина правильно розвивалася, важливо, щоб в її організм разом з їжею надходили всі необхідні компоненти. Якщо дитина не хоче їсти, приміром, овочі (а діти дуже не люблять овочі), запропонуйте їй з’їсти моркву чи солодкий перець, нарізаний фігурними шматочками, або додайте овочі до її улюблених страв (наприклад, котлет чи супів).
З дітьми потрібно розмовляти, пояснювати. Це — тривалий процес. Дітей дошкільного віку можна починати залучати до процесу приготування їжі, разом вигадувати нові страви. Не можна примушувати дитину їсти «з-під палиці», бо вона буде відчувати відразу. Можна відвести дитину до дієтолога, щоб лікар пояснив їй, для чого потрібно їсти різноманітну їжу. Можете запропонувати дитині завести харчовий щоденник. Упродовж дня дитина повинна споживати не більше 15 г цукру. Надмірне споживання цукру негативно впливає на зуби, кісткову систему, кишкову флору — бактерії, які відповідають за засвоєння їжі, гинуть і може активізуватися грибкова флора, яка дуже полюбляє цукор.
Коли починаємо хворіти, розчиняємо малинове варення з цукром і тим самим ще більше собі шкодимо. Коли дитина починає хворіти, необхідно прибрати з меню всі солодкі напої. Можете запропонувати їй натомість солодкі фрукти у невеликих кількостях або смузі. Медом також не можна зловживати. Крім того, якщо додавати його у гарячі напої, то всі корисні речовини, що містяться у цьому продукті, зникнуть. Якщо у дитини немає алергічних реакцій, то краще замість меду давати пилок.
— А як щодо цукерок?
— Давайте шоколад — у невеликій кількості і високої якості. Є солодощі, які не містять цукру, але містять стевію, але ними також не можна зловживати.
— Імунній системі потрібні жири?
— Звісно. Жири захищають легеневу тканину. Надзвичайно корисним є вітамін А, який міститься у продуктах тваринного походження (салі, вершковому маслі). Але тваринні жири не можна споживати у великих кількостях і обов’язково повинен зберігатися баланс між жирами тваринного і рослинного походження. Корисними для імунітету є омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які містяться у рибі, а також вітамін D.
— Даю сину моркву і яблуко щодня перед їдою. Дитині — п’ять років. Зауважила, що цей перекус знижує апетит у сина. Чим можна замінити ці важливі продукти?
— Не думаю, що варто кожного разу перед їдою давати ці продукти дитині, оскільки вона почне відмовлятись від їжі, адже і морква, і яблука містять велику кількість клітковини. Запропонуйте сину моркву у складі страв — цього буде достатньо. Коли готуємо овочі з додаванням вершкового масла, отримуємо жири, які допомагають засвоїтись бета-каротину, який міститься у моркві. Яблука можна давати як у сирому, так і запеченому вигляді (але врахуйте, що у печених частково руйнується аскорбінова кислота).
Моркву, яблуко і, наприклад, йогурт можна давати як окремий перекус, але не все одночасно (усміхається).
— Як зміцнити імунітет дитини, якщо вона хворіє на рак?
— Кожен випадок треба розглядати окремо. Потрібно розуміти, яка це саме онкологія, і вже тоді визначити, які саме продукти будуть підтримувати імунну систему. Деяким пацієнтам повністю прибирають з раціону вуглеводи і призначають кетодієту. Іншим — зменшують кількість білка.
— Чи корисний мед дітям, які вже побороли ракове захворювання?
— Коли є онкологія, від солодощів краще взагалі відмовитися. Віддавайте перевагу фруктам. Добова доза меду для дитини за відсутності у неї алергії становить 5 г, для дорослого — 10−15 г.
— Які продукти допоможуть відновити флору кишківника після хіміотерапії у дитини?
— Кишкова флора живиться балансними речовинами — клітковиною, пектинами. Обов’язково давайте дитині овочі-фрукти — тоді її кишкова флора буде нормально розвиватися. Добре впливають ті продукти, які змінюють pН у кишківнику, особливо кисломолочні продукти, але без наповнювачів і бажано домашнього приготування. Корисними є жири, про які я вже згадувала. Важливо не давати дуже багато рідини за один прийом, бо це утруднить процес травлення їжі.
— Багато людей страждають на непереносимість лактози. Як у такому разі бути?
— Раніше люди просто не звертали на це уваги і не обстежувалися… Моя порада — готуйте їжу на безлактозному молоці або додавайте препарати, які лактозу перетворюють у глюкозу. До 10-річного віку у нашому організмі є ферменти, які перетравлюють молоко. Але з віком їх кількість зменшується.
— Турбують спазми м’язів ніг. Як допомогти собі у такій ситуації?
— Це може бути пов’язано з нестачею таких елементів, як кальцій, магній або калій. Спазми можуть також сигналізувати про порушення кровообігу. Дефіцит цих елементів впливає на скорочення мускулатури. І калій, і кальцій містяться практично в усіх продуктах, що традиційно присутні на нашому столі. Але важливо, щоб кальцій міг засвоїтися. Для цього потрібний вітамін D. Магній міститься у морскій капусті (у 100 г — добова доза), гарбузі, крупах. Якщо людина перебуває у стані хронічного стресу, їй потрібно приймати препарати магнію. Але безконтрольно призначати їх самому собі не можна — порадьтеся з лікарем.
— Що приймати при хронічному закрепі (дитині — 11 років)?
— Необхідна клітковина і стимуляція жовчно-вивідної системи (тобто дотримання харчового режиму), наявність достатньої кількості жирів у раціоні і оптимальної кількості рідини (води), розділеної на кілька прийомів. Давайте дитині овочі з кашею — це додатковою стимулюватиме перистальтику кишківника.
— Яка капуста корисніша — білокачанна, цвітна чи броколі?
— Усі капусти дуже корисні і всі потрібно споживати. Однак при йододефіциті споживання сирої капусти може негативно відобразитися на щитовидній залозі. Якщо вас хвилює питання, чи вистачає вашому організму йоду, зверніться до ендокринолога.
Дітям додавайте у їжу йодовану сіль.
— Мій чоловік постійно споживає гостру їжу. Це добре чи погано?
— Є народи, в яких гострі страви — невід’ємна частина раціону… Гостра їжа у великих кількостях виявляє подразнювальну дію на травну систему, викликаючи місцеве подразнення. Потрібно контролювати стан шлунка, оскільки є ризик, що у майбутньому можуть виникнути проблеми з травною системою.
— Чи корисно їсти фрукти натще?
— Є люди з нормальною кислотністю, підвищеною і зниженою. Якщо у людини — знижена кислотність, їй потрібно стимулювати виділення шлункового соку. У цьому випадку фрукти можуть допомогти. Але людям з підвищеною кислотністю робити цього не потрібно, бо кислотність у них ще більше підвищиться.
— Чому мені постійно кортить солодкого?
— Бо вашому організму не вистачає складних вуглеводів і ви не дотримуєтеся режиму харчування, а тому часто почуваєтеся голодним.