Теплої пори підстерігають кишкові інфекції
Щороку з настанням тепла епідеміологи констатують зростання кількості кишкових недуг. Особливо поширені харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, ентеро- й ротавірусні ентерити. Для більшості з них характерний гострий початок із нудотою, блюванням та тупим болем у животі, до яких досить швидко приєднуються частий водянистий пронос і загальна слабкість
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532045/kyshkovi-infektsii.jpg)
Зараження людини зазвичай відбувається при вживанні інфікованих харчових продуктів чи води. Надзвичайну небезпеку становлять сирі яйця, паштети, заливні страви, м’ясний фарш, овочеві салати, приправлені майонезом, кондитерські вироби з кремом.
Досить загрозливий водний шлях зараження, оскільки за потрапляння збудників у водогін одночасно може захворіти значна кількість людей. Стається це внаслідок використання рідини зі ставків, струмків, озер, річок, занедбаних колодязів.
Інша причина — забруднені руки. Збудники кишкових інфекцій можуть потрапити на шкіру у громадському транспорті, при доторканні до клавіш вимикачів, грошей, іграшок тощо.
Щоб не допустити проблем, слід дотримуватися певних правил:
- Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідання туалету, користування громадським транспортом, повернення з магазину, базару, лікарні;
- Пийте лише бутильовану воду, а з водогону — кип’ятіть;
- Кухонне приладдя і посуд мийте гарячою водою, а м’ясорубку ще й ошпарюйте окропом;
- Продукти харчування, особливо готові страви, посуд та інше кухонне начиння зберігайте у недоступному для мух місці;
- Не купуйте продуктів на стихійних ринках, особливо готові до вжитку, які продають із необладнаних прилавків та лотків;
- Овочі й фрукти ретельно мийте. У жодному разі не варто пробувати ягоди та фрукти (черешня, вишня, полуниця, яблука, сливи тощо) під час покупки і не вживати їх без споліскування;
- Продукти харчування, що швидко псуються, зберігайте у холодильнику за температури не вище +6°С: м’ясний фарш не більше 6-ти, торти, тістечка — 36-ти, смажені котлети — 24-ох, варені ковбаси — 48-ми годин. Розливне молоко, особливо куплене на ринку, обов’язково кип’ятіть;
- М’ясні салати та страви з майонезом готують незадовго до вживання у кількості, розрахованій на один раз;
- Влітку краще утримуватися від приготування в домашніх умовах заливних м’ясних і рибних страв, тортів, тістечок тощо.
Під час відпочинку на природі не готуйте страви, які швидко псуються. Для доставки та зберігання продуктів харчування під час відпочинку рекомендується використовувати сумки-холодильники. Готові вироби упаковуйте в одноразові пластикові контейнери, які щільно закриваються, а овочі, фрукти, хліб кладіть у поліетиленові пакети.
Майонез, олію чи сметану до салатів додають безпосередньо перед вживанням.
Запасіться достатньою кількістю води не лише для пиття, а й миття рук та кухонного приладдя. Харчові продукти, які не були використані під час відпочинку «на природі», утилізуйте. Їх подальше зберігання (навіть у холодильнику) та споживання небезпечне.