Передплата 2024 «Добра кухня»

«Пожирає» плоть за два дні…

У світі фіксують дедалі більше випадків ускладнень поширеної бактерійної інфекції. Хворі помирають через 48 годин після появи перших симптомів

Стрептококи групи А є одними з найбільш поширених збудників бактеріальних інфекцій. Рідкісними є потенційно смертельні ускладнення, які вони спричиняють. Фото NIH
Стрептококи групи А є одними з найбільш поширених збудників бактеріальних інфекцій. Рідкісними є потенційно смертельні ускладнення, які вони спричиняють. Фото NIH

Зокрема, як повідомляє Bloomberg, із початку року в Японії зафіксували 977 випадків синдрому стрептококового токсичного шоку, що вже перевищило торішні рекордні показники. Пацієнти, їхні родичі та медики мусять блискавично реагувати на сигнали тривоги, які надсилає організм.

«Щойно хворий, прокинувшись зран­ку, зауважить, що у нього набрякла сто­па, повинен відразу звернутися по ме­дичну допомогу. Бо вже до обіду набряк пошириться на всю гомілку, а за 48 го­дин людини може й не стати», — так опи­сує перебіг рідкісного патологічного ста­ну, спричиненого стрептококом групи А, професор інфекційних хвороб Токійсько­го жіночого медичного університету Кен Кікучі.

Раніше про зростання випадків інфек­ції повідомляли медичні служби таких країн, як Франція, Ірландія, Нідерланди, Швеція і Велика Британія.

Причиною, чому бактерія почала ак­тивно ширитися світом, викликаючи смертоносні ускладнення, вчені назива­ють послаблення «ковідних» обмежень. Патоген передається під час кашлю, чхання, а також за контакту з відкритими ранами.

Що за «звір» такий — стрептокок групи А?

Можливо, ви вже й «знайомі» з цією бацилою — саме вона часто є збудником фарингіту, тонзиліту, скарлатини та ім­петиго (захворювання, за якого на шкірі утворюються гнійнички).

Легкі форми лікуються просто й швид­ко. Пацієнт розпочинає антибіотикотерапію і вже за 24 години перестає бути заразним. Проте в окремих випадках ін­фікування патогеном може призводи­ти до стрімкого погіршення самопочут­тя — зниження артеріального тиску, болю й набряку кінцівок, лихоманки. Далі, без адекватного медичного втручання, у хво­рого може розвинутися інфекційно-ток­сичний шок, сепсис і поліорганна недо­статність — загрозливі для життя стани.

Ризики зростають у разі коінфекції з респіраторними вірусами. Найчастіше — у зимові місяці та ранньою весною. Най­більш вразлива група — діти до 10 років.

Крім некротичного фасциїту (відми­рання фасцій і підшкірної клітковини) та синдрому стрептококового токсично­го шоку, можуть розвиватися т. зв. постімунні захворювання, як-от постстреп­тококовий гломерулонефрит (ураження ниркових клубочків) і гостра ревматич­на лихоманка (запалення серця та сугло­бів), що тягне за собою ревматичну хво­робу серця (ураження серцевих клапанів і формування вад серця).

Як уберегтися

  • Регулярно мийте руки з милом. Не торкайтеся брудними руками очей, носа, рота та ушкоджених ділянок шкіри.
  • Дотримуйтеся етикету кашлю й чхання.
  • Регулярно провітрюйте приміщен­ня, в яких перебуваєте.
  • Усі ці поради є особливо актуальними у зимовий період і допоможуть уберегти­ся від багатьох інших інфекцій!
  • За появи тривожних симптомів від­разу зверніться до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря.
  • Якщо ви перехворіли на респіратор­ні інфекції, зокрема вітряну віспу (осо­бливо в дорослому віці) або якщо кон­тактували з хворим на стрептококову інфекцію, проконсультуйтеся з фахів­цем. Він оцінить можливі ризики та на­дасть рекомендації, як діяти далі.
  • Інфекція, спричинена стрептококом групи А, добре піддається лікуванню ан­тибіотиками. Але призначити такі препа­рати може тільки лікар! Спроби займа­тися самолікуванням можуть призвести до серйозних наслідків. Зокрема, може розвинутися антибіотикорезистентність.

Схожі новини