Легкий хліб
Чи справді можна їсти хліб і при цьому худнути? І чому не весь цілозерновий хліб — корисний
Протягом тисячоліть хліб був основним харчовим продуктом в усьому світі. Люди продовжують споживати його й сьогодні, бо це зручно, поживно та смачно. «Існує багато видів хліба, які випікаються різними способами з додаванням різноманітних інгредієнтів: цілозерновий, солодкий, кукурудзяний, дріжджовий і бездріжджовий, корж, хліб на заквасці, хліб із пророслими зернами, содовий хліб тощо. Деякі сорти хліба більш поживні, ніж інші, але люди не завжди роблять вибір на користь здоров’я», — констатує британське видання MedicalNewsToday.
Вуглеводи у хлібі: добре чи погано?
Вуглеводи є головною поживною речовиною хліба, яка забезпечує організм паливом. Але фрукти, овочі, бобові та мінімально оброблені зерна є більш здоровим джерелом вуглеводів. Ці продукти також містять вітаміни, мінерали, клітковину й антиоксиданти.
Попередньо порізаний та упакований білий хліб, що містить прості вуглеводи, швидко й легко засвоюється, але має незначну харчову цінність. Усі продукти, виготовлені з високооброблених зерен, викликають різкий стрибок цукру у крові невдовзі після їди. З часом такі коливання рівня глюкози у крові можуть сприяти розвитку діабету 2-го типу.
Перероблені вуглеводи також не містять клітковини. Як наслідок, людина не почувається ситою, і вже незабаром у неї знову виникає відчуття сильного голоду, особливо на тлі падіння рівня цукру у крові.
Крім того, коли виробники обробляють харчові продукти, це часто призводить до втрати поживних речовин. Вони намагаються якось це компенсувати, додаючи до білого хліба вітаміни й мінерали. Проте не можуть замінити клітковину, яка забезпечує здоров’я травної та серцево-судинної систем.
Надмірне споживання простих вуглеводів, таких як білий хліб, може призвести до збільшення ваги й, відповідно, підвищити ризики діабету, серцевих та інших хронічних захворювань, пов’язаних зі способом життя.
Що таке цілі зерна
Хліб з муки грубого помелу, або, як його ще називають, разовий, має багато переваг: може покращити загальний стан здоров’я й допомогти зменшити ризик ожиріння та різноманітних інших ускладнень і захворювань.
Як пояснюють у Раді з цілозернових продуктів (The Whole Grains Council), продукти, виготовлені з цілого зерна, містять усі природні поживні речовини цілого зерна в їхніх оригінальних пропорціях. Якщо зерно було оброблено (наприклад, подрібнене, екструдоване або варене), харчовий продукт повинен забезпечувати такий же насичений баланс поживних речовин, який міститься в оригінальному насінні зерна. Це означає, що 100% вихідного ядра — усі висівки, зародок і ендосперм (тканина рослин, що заповнює зародковий мішок й нагромаджує поживні речовини, необхідні для розвитку зародка) — мають бути присутніми, щоб вважатися цілим зерном.
В Американській кардіологічній асоціації (AHA) зазначають, що цілі зерна є хорошим джерелом:
- вітамінів групи В, зокрема фолієвої кислоти;
- заліза, магнію та селену;
- харчових волокон.
Якщо людина дотримується дієти, що передбачає споживання двох тисяч калорій на день, АНА рекомендує споживати щонайменше 25 грамів клітковини на день, і принаймні половина зерна, яке споживає людина, має бути цілим.
Клітковина може знизити ризик:
- захворювань серцево-судинної системи;
- діабету 2-ого типу;
- гіпертонії, або високого кров’яного тиску;
- раку товстої кишки;
- ожиріння.
Цілі зерна також забезпечують організм білком.
Як дізнатися, чи зерна цілі
Коли купуєте хліб у магазині, слова «ціле зерно/цілозерновий» мають бути першими у списку інгредієнтів. Це означає, що всі три частини зерна — висівки, зародок й ендосперм — присутні у продукті.
А ось ці маркери не гарантують, що продукт є цілозерновим:
- багатозерновий (у складі такого продукту є борошно ще кількох злаків);
- пшеничне борошно вищого ґатунку;
- органічне борошно;
- висівки;
- зародки зерна.
Що таке рафіноване борошно
Для виробництва білого хліба використовується біле борошно — виробники обробляють зерно, видаляючи висівки та зародки й залишаючи лише ендосперм. Продукти, виготовлені з очищеного борошна, мають більш дрібну, легку текстуру й зазвичай довший термін зберігання.
Проте обробка видаляє більшість або всю клітковину, вітаміни та мінерали. Ендосперм, що залишився, постачає в організм швидкі легкозасвоювані вуглеводи, але мало чогось іншого. Це може призвести до дефіциту поживних речовин, тому виробники зараз постачають на ринок т. зв. збагачене борошно — додають деякі з відсутніх поживних речовин до обробленого білого борошна, використовуючи добавки, такі як фолієва кислота й інші вітаміни групи В.
Однак додаткові вітаміни не такі корисні, як вітаміни, які надходять природним шляхом з харчових продуктів.
Коли хліб стає некорисним
Борошно з високим ступенем обробки та добавки в білому упакованому хлібі можуть зробити його нездоровим. Споживання занадто великої кількості білого хліба може сприяти ожирінню, хворобам серця й діабету. Однак придбання хліба зі словом «цілозерновий» на першому місці ще не гарантує, що продукт є здоровим. Це лише перший крок. Навіть цілозерновий хліб може містити 20 або більше інгредієнтів, включаючи консерванти, сіль і цукор, не всі з яких сприяють міцному здоров’ю.
Консерванти можуть допомогти хлібу залишатися свіжим довше, але хліб, який містить менше консервантів, можна зберігати в холодильнику або морозильній камері. Тоді він також залишатиметься довше свіжим.
Багато видів хліба містять доданий цукор або цукрозамінники. Слід уникати тих, що містять кукурудзяний сироп або інші інгредієнти, які закінчуються на «-оза» та перераховані на початку списку інгредієнтів, оскільки це все цукри. Серед прикладів — сахароза, глюкоза й фруктоза.
Виробники зазвичай укладають список інгредієнтів відповідно до їхньої ваги в продукті. Це означає, що інгредієнти у верхній частині списку присутні у відносно високих пропорціях.
Чи варто уникати глютену
Деякі люди повинні уникати хліба через алергію або несприйняття клейковини (глютену).
Безглютенова дієта набула особливої популярності останніми роками.
Хворі на целіакію мають важку аутоімунну реакцію на глютен, яка викликає ушкодження кишківника, тому вживання глютену може бути дуже небезпечним для них.
Однак більшість людей добре переносять глютен, і їм не потрібно його уникати. Вчені застерігають, що безпідставна відмова від глютену може призвести до того, що люди перестануть їсти здорові продукти, зокрема цілозернові.
Дослідження, проведене 2017 року, показало, що споживання глютену не підвищує ризику серцево-судинних захворювань, але уникання цілозернових продуктів, щоб виключити його, може збільшити такий ризик.
Люди, яким необхідно уникати глютену, можуть знайти безглютеновий хліб у багатьох продуктових магазинах або купити його в Інтернеті.
А як щодо алергії на пшеницю?
Деякі люди мають підвищену чутливість або алергію на пшеницю, але не на глютен. Таким людям не можна їсти хліб із пшеничного борошна, але вони можуть вибрати хліб із житнього чи іншого.
Деякі люди не мають алергії на пшеницю, але мають її несприйняття. Коли така людина споживає продукти, що містять цей інгредієнт, вона може відчувати здуття живота. Вживання пшеничного хліба не є небезпечним для таких людей, але вибір житнього або інших видів хліба може зменшити дискомфорт.
Якщо людина з алергією вживає продукт, на який у неї є алергія, це в деяких випадках може призвести до анафілактичного шоку. Симптоми включають висип, набряк і утруднене дихання. Кожен, хто відчуває ці симптоми, потребує негайної медичної допомоги, оскільки анафілаксія може бути небезпечною для життя.
Чи допоможе цілозерновий хліб схуднути
Споживання цілозернового хліба в помірних кількостях не повинно викликати збільшення ваги. Натомість забезпечить організм необхідною енергією.
Однак людині, яка хоче контролювати свою вагу або схуднути, слід зважати на:
Вживання більше калорій, ніж потрібно організму для отримання енергії, призведе до збільшення ваги.
Якщо хліб стане основною їжею чи закускою, він може витіснити більш здорову їжу.
Бутерброди з білим хлібом, обробленим м’ясом, вершковим маслом або майонезом можуть додати багато непотрібних калорій шляхом збільшення споживання жиру та вуглеводів.
Цілозерновий хліб може бути корисним варіантом для людей, які хочуть схуднути, але результат буде залежати від того, як саме вони включають хліб у свій раціон.
Здоровим варіантом може бути:
- домашній бутерброд із запеченою куркою й листям салату;
- один шматок цілозернового хліба з корисним домашнім овочевим супом.