Зелений чай здатний допомогти від депресії?
Не всі люблять чай, але взимку багато хто починає пити його для того, щоб зігрітися. Чи може цей гарячий ароматний напій принести користь не лише нашому тілу, а й розуму? Вчені провели чимало досліджень, щоб встановити взаємозв'язок між вживанням зеленого чаю та зниженням симптомів депресії
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/507520/chai.jpg)
Депресія — найпоширеніше психічне захворювання, кількість випадків якого значно збільшилася після пандемії коронавірусу. Останніми роками докладено безліч зусиль з пошуку методів, що дозволяють полегшити та запобігти депресивним станам за допомогою харчування та рослинної дієти.
Науковий інтерес стосовно зв’язку між зеленим чаєм і симптомами депресії виник після того, як дослідження показали, що антиоксиданти з родини катехінів, які містяться в зеленому чаї, підвищують рівень нейроадреналіну і дофамінових гормонів, які відіграють центральну роль у боротьбі з депресією.
У попередніх дослідженнях було виявлено, що теанін та амінокислоти, які містяться у зеленому чаї, знижують рівень стресу. Це має велике значення, оскільки відомо, що стресові ситуації - один з факторів, здатних спровокувати депресію. Тож деякі вчені приписують зеленому чаю здатність зменшити депресивні стани і навіть запобігати їх формуванню.
У Journal of Nutritional Science and Vitaminology було опубліковано дослідження Токійського університету, за результатами якого споживання значної кількості зеленого чаю пов’язане з депресивними симптомами. Чим більше пили зеленого чаю учасники експерименту, тим рідше вони скаржилися на симптоми депресії.
У науковому журналі Nutrients було опубліковано інше дослідження, в якому взяла участь 81 здорова особа. Перша група учасників пила три порції зеленого чаю в порошку на день, розчиняючи його у гарячій воді, тоді як учасники другої групи уникали вживання будь-яких видів чаю. Як наслідок, у групі, що вживала зелений чай, з часом було виявлено значне зниження різних індексів тривожності (STAI) порівняно з їхніми ж показниками до початку експерименту.
У лабораторних дослідженнях на тваринах, де вивчали вплив та можливі механізми дії зеленого чаю на симптоми депресії, було встановлено, що споживання цього напою знижує гіпертрофію надниркових залоз, що виявляється у стресових ситуаціях, а також ознаки характерного для депресії енцефаліту.
У попередніх клінічних випробуваннях, проведених на людях, було встановлено, що вживання зеленого чаю знижує суб'єктивну чутливість до депресії.
За минулі роки накопичилося безліч досліджень, які показують, що зелений чай має лікувальні властивості, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань, діабету, раку та багатьох інших хвороб.
Рекомендована доза зеленого чаю становить три горнятка на день. В інших незалежних дослідженнях у галузі здоров’я (функції мозку, діабету, кров’яного тиску, інсульту тощо) цю кількість напою було рекомендовано як добову.