Передплата 2025 «Добрий господар»

Організм подякує вам за диню

Представниця альтернативної медицини цілителька Наталія Земна наголошує, що лікувальні властивості дині важко перелічити

Фото pexels
Фото pexels

Люди здавна полюбляли і вживали її, лікувалися нею. Вона дорослих і дітей лікує від недокрів'я. У кого болять ноги — є подагра — допомагає вивести уратні солі, солі сечової кислоти. У кого хворі нирки — диня ефективно допомагає, навіть лікує сечокам’яну хворобу. Корисна диня за всіх хвороб серцево-судинної системи, і коли склероз, і коли порушений кровообіг, і коли болить серце та виникає аритмія — таким хворим треба обов’язково вживати диню.

«Кишківник завдячує дині тим, що налагоджується моторна функція і пе­ристальтика кишківника, усувається за­палення в кишківнику. Диня також втамо­вує спрагу. Роздратованим, сердитим, знервованим треба давати більше дині. Вона діє на центральну нервову систему, заспокоює людину, усуває шуми у вухах, голові, оскільки лікує склероз судин го­ловного мозку і виводить холестерин із організму. Плоди дині містять органічні кислоти, цукри, пектинові речовини, ві­таміни С, В6, В2, каротин, клітковину, азо­тисті й мінеральні речовини. Щодо жов­чогінної властивості, то диня налагоджує функцію печінки, сприяє циркуляції жовчі і профілактично лікує жовчнокам’яну хво­робу», — каже цілителька.

Проте є застереження. Варто пам’ятати: якщо ви лікуєтесь динею, треба про­вести кількаденну дієту — харчуватися тільки овочами (сирими, тушкованими), варити перші страви овочевими. Диня не товаришує з м’ясом та кисломолочними продуктами. Під час лікування треба з'їдати по 200−250 г дині кожні дві години. А якщо у когось добрий апетит на диню, то можна ласувати нею і через годину-півтори.

Тим, хто захворів і лікар прописав їм курс антибіотиків, у раціон обов’язково треба ввести диню, і дозу антибіотиків можна скоротити навіть удвічі, а ністатин та інші нейтралізуючі засоби взагалі вжи­вати не потрібно.

Шкірки дині теж не слід викидати. Їх можна додавати до компотів, чаю. Напої будуть духмяними, матимуть легкий се­чогінний ефект і виводитимуть залишки антибіотиків із організму.

Насіння дині також використовують. Його потрібно висушити і перемолоти на борошно. У кого є рубці після операції, після опіків — борошно з насіння дині до­поможе їх розсмоктати. Треба його за­варити окропом, а потім в теплому стані накладати на рубці. Таке лікування дуже давнє, про нього писав ще Авіценна.

Із насіння дині знавці трав готували приворотне зілля жінкам і чоловікам. Ліки з насіння дині лікують імпотенцію у чолові­ків, їх радили жінкам, що охололи до своїх «половинок».

Ліки з насіння дині

Висушити насіння дині, перемолоти його на борошно. По 1 чайній ложці тако­го борошна вживати чотири рази на день — зранку натщесерце, перед сном і двічі - через годину після вживання їжі.

Поради господиням

Шкірку з дині можна не лише додава­ти до чаю або компоту, а й коли варить­ся м’ясо. Покласти шматочок висушеної шкірки — процес варіння скоротиться, а м’ясо буде смачним і соковитим.

Для гостей можна приготувати динний сюрприз. Для цього слід взяти невеличку диню, вибрати насіння і частину м’якуша, додати всередину виноград (бажано бі­лий сорт, без кісточок), солодкі яблука і персики, порізані кубиками. Усе це змі­шати з вибраним м’якушем дині.

Посипати цукровою пудрою і покласти в диню, а потім залити червоним десерт­ним або білим солодким вином, накрити кришкою з дині і поставити в холодильник — нехай настоюється.

Можна приготувати пікантний салат з динею та помідорами. Для цього зна­добляться половина середньої стиглої дині (білої або помаранчевої), половина великого огірка, очищеного та нарізано­го кубиками, 3 стиглі помідори, ½ пучка м’яти, 1 ст. ложка оливкової олії, бринза або фета, часник (за бажання). Для подачі приготувати підсмажений багет.

Акуратно змішати порізані кубиками середнього розміру диню, огірок, помідо­ри, зелень та сир у великій мисці. Полити оливковою олією і знову перемішати.

Подавати охолодженим зі скибочками підсмаженого багета, натертим зубчиком часнику (за бажання), сіль — за смаком.

У випадку, якщо придбали несолодку диню, її можна приготувати в клярі - це буде гарнір до м’яса або самостійна страва.

Усім відомо, що диню потрібно вжива­ти окремо від інших продуктів. Але іноді цю заборону можна порушити, адже є такі продукти, які чудово відтіняють смак дині і потішать вишуканими нотками. Якщо з'їсти невелику кількість сиру чи морепро­дуктів у поєднанні з динею, не буде жод­ного розладу, лише суцільне задоволення.

Цікаві «супутники» дині на столі:

  • блакитний сир — смакове поєднан­ня родом з Італії;
  • шинка — прошуто або хамон;
  • морепродукти — найкраще взяти креветки, запечені з часником;
  • горіхи та шоколад (можна облити розплавленим шоколадом з горішками кожен шматочок);
  • імбир та м’ята — як додаток до са­лату, коктейлю;
  • кавун — доповнюють смак одне од­ного.

Однак є застереження — якщо переїсти динею, вона може викликати біль у животі і розлади шлунка.

З обережністю до дині слід ставитися матерям, що годують, бо вона може ви­кликати проблеми з травленням у дитини. Також диню не рекомендують особам з цукровим діабетом, із гострими захворю­ваннями шлунково-кишкового тракту.

Як вибрати гарну диню, щоб вона була смачною і стиглою?

У дині достиглої завжди буває товсте стебло, але й підсохле. Коли вибирати­мете диню, натисніть на шкірку з проти­лежного боку від стебла — у стиглої дині ви побачите вм’ятинку від пальця.

Смачна диня має відчутний аромат, шкірку без плям і тріщин.

Записала Анна Врублевська.