Продукти для здоров’я суглобів
На артроз або артрит (захворювання суглобів) хворіє майже половина людей, яким за 40 років. Як запобігти хворобі? Щоб артроз не мав можливості до вас підступитися, потрібно практикувати регулярні (звичайно, посильні) фізичні навантаження і правильно харчуватися. Починати ніколи не пізно. Навіть якщо ви вже помічаєте ознаки артрозу, то поспішіть підкоригувати свій спосіб життя — і хвороба відступить. Як діагностувати артроз, який починається?
Уражені захворюванням суглоби починають боліти (біль зазвичай тупого характеру), в них відчувається скутість, а за активних навантажень — втома. Внаслідок розвитку захворювання відбувається ущільнення тканин і кісткове розростання. Про такі деформації свідчить хруст, явно відчутний під час руху. Ці симптоми зазвичай посилюються в сиру погоду і в холодну пору року. Але за артрозу, як правило, не спостерігається серйозного порушення рухливості. Це може статися тільки на пізніх стадіях хвороби.
Артроз — одне з тих небагатьох захворювань, розвиток якого багато в чому залежить від нас самих. Кожен з нас у змозі вплинути на те, чи буде наступ хвороби швидким чи відкладеним на багато років, а може, і зовсім омине вас. Отже, почнемо з правильного раціону.
Білки, кальцій і фосфор. Ці мікроелементи забезпечують кісткам міцність. Якщо їх не вистачає, кістки стають крихкими. Традиційно кальцій потрібно шукати в молочних і молочнокислих продуктах (вживати їх потрібно щодня): молоко, сир, кефір, ряжанка, сметана тощо. Найкращими джерелами органічного фосфору є риба жирних сортів і морепродукти.
Вітамін D. Він необхідний організму для кращого засвоєння кальцію — без його достатньої кількості кальцій швидко виведеться з організму. Тому разом з продуктами, багатими кальцієм, слід вживати продукти, що містять вітамін D. Це вершкове масло, печінка тріски, жовток курячого яйця. А ще не забувайте проводити багато часу на свіжому повітрі в сонячну погоду, адже саме сонце — найголовніше джерело цього вітаміну.
Гіалуронова кислота. Її завдання — утримувати в собі рідину і впливати на еластичні властивості сполучної тканини — саме від цього залежить цілісність кісток. Достатня кількість гіалуронової кислоти міститься в насичених (в першу чергу рибних), бульйонах, заливній рибі, холодці.
Поліненасичені жирні кислоти омега-3, -6, -9. Вони запобігають запаленню суглобів, регулюють ліпідний обмін, захищають суглобові тканини від дії вільних радикалів. Містяться в жирній морській рибі, наприклад, у доступному всім оселедцеві. Оселедець краще купувати свіжоморожений або бочковий, а ось готового філе, щедро залитого гострим маринадом, краще уникати.
Вітамін С. Цей вітамін потрібен не тільки для підтримки імунної системи, потребує його і кісткова тканина, що складається на 50% з колагену. А ось за нестачі колагену може розвинутися остеопороз. Традиційні джерела вітаміну С — шипшина, квашена капуста, червона і чорна смородина, цитрусові, а також зелень трав — кріп, петрушка. Загалом, зелені салати, заправлені рослинною олією, повинні бути на вашому столі щодня. А взимку альтернативою можуть стати заморожені фрукти, лимони, мандарини, апельсини і, звичайно, капуста, приготована в будь-якому вигляді.
Вітамін H. Про нього говорять не так часто, але він необхідний для засвоєння колагену та інших речовин. Знайти його можна у вівсяній та кукурудзяній крупах, печінці, авокадо. Щоденна норма для дорослої людини — 100 мг.
Вітамін E. Цей потужний антиоксидант захищає організм, у тому числі і тканини суглобів від дії вільних радикалів. Його достатнє надходження в організм — запорука того, що артроз або артрит до вас не доберуться. Насіння соняшнику, лосось, рослинна олія, кукурудзяна каша — ви можете отримувати щоденну порцію (норма для дорослої людини близько 10 мг на добу) цих всім доступних продуктів.
Шкідливі продукти. Правильне харчування, яке є основою нашого здоров’я, виключає з раціону продукти, від яких, крім шкоди, наш організм нічого не отримує. Навіть якщо ці продукти нам здаються дуже смачними, краще постаратися виключити їх повністю або «балувати» себе ними дуже рідко. Мариновані і копчені продукти, які містять неабияку кількість неорганічних солей, за неконтрольованого вживання можуть викликати деформацію суглобів. Продукти з високим вмістом неорганічних фосфатів. Лідери: газовані напої, хліб з борошна вищого ґатунку, плавлені сирки, крабові палички тощо. Пурини, здатні викликати зміни в суглобовій сумці. У великій кількості містяться в чорному чаї, каві, шоколаді, сочевиці, жирній свинині.
Валентина Миколів.