Передплата 2024 «Добрий господар»

Продукти для здоров’я суглобів

На артроз або артрит (захворювання суглобів) хворіє майже половина людей, яким за 40 років. Як запобігти хворобі? Щоб артроз не мав можливості до вас підступитися, потрібно практикувати регулярні (звичайно, посильні) фізичні навантаження і правильно харчуватися. Починати ніколи не пізно. Навіть якщо ви вже помічаєте ознаки артрозу, то поспішіть підкоригувати свій спосіб життя — і хвороба відступить. Як діагностувати артроз, який починається?

Уражені захворюванням су­глоби починають боліти (біль зазвичай тупого характеру), в них відчувається скутість, а за активних навантажень — втома. Внаслідок розвитку захворюван­ня відбувається ущільнення тка­нин і кісткове розростання. Про такі деформації свідчить хруст, явно відчутний під час руху. Ці симптоми зазвичай посилюють­ся в сиру погоду і в холодну пору року. Але за артрозу, як правило, не спостерігається серйозного порушення рухливості. Це може статися тільки на пізніх стадіях хвороби.

Артроз — одне з тих неба­гатьох захворювань, розвиток якого багато в чому залежить від нас самих. Кожен з нас у змозі вплинути на те, чи буде наступ хвороби швидким чи відкладе­ним на багато років, а може, і зо­всім омине вас. Отже, почнемо з правильного раціону.

Білки, кальцій і фосфор. Ці мікроелементи забезпечують кісткам міцність. Якщо їх не ви­стачає, кістки стають крихкими. Традиційно кальцій потрібно шу­кати в молочних і молочнокислих продуктах (вживати їх потрібно щодня): молоко, сир, кефір, ря­жанка, сметана тощо. Найкра­щими джерелами органічного фосфору є риба жирних сортів і морепродукти.

Вітамін D. Він необхідний ор­ганізму для кращого засвоєння кальцію — без його достатньої кількості кальцій швидко виве­деться з організму. Тому разом з продуктами, багатими кальці­єм, слід вживати продукти, що містять вітамін D. Це вершкове масло, печінка тріски, жовток ку­рячого яйця. А ще не забувайте проводити багато часу на сві­жому повітрі в сонячну погоду, адже саме сонце — найголовніше джерело цього вітаміну.

Гіалуронова кислота. Її за­вдання — утримувати в собі рі­дину і впливати на еластичні властивості сполучної тканини — саме від цього залежить ціліс­ність кісток. Достатня кількість гіалуронової кислоти міститься в насичених (в першу чергу риб­них), бульйонах, заливній рибі, холодці.

Поліненасичені жирні кис­лоти омега-3, -6, -9. Вони за­побігають запаленню суглобів, регулюють ліпідний обмін, за­хищають суглобові тканини від дії вільних радикалів. Містяться в жирній морській рибі, напри­клад, у доступному всім оселед­цеві. Оселедець краще купувати свіжоморожений або бочковий, а ось готового філе, щедро зали­того гострим маринадом, краще уникати.

Вітамін С. Цей вітамін по­трібен не тільки для підтримки імунної системи, потребує його і кісткова тканина, що склада­ється на 50% з колагену. А ось за нестачі колагену може розви­нутися остеопороз. Традиційні джерела вітаміну С — шипши­на, квашена капуста, червона і чорна смородина, цитрусові, а також зелень трав — кріп, пе­трушка. Загалом, зелені салати, заправлені рослинною олією, повинні бути на вашому столі щодня. А взимку альтернативою можуть стати заморожені фрук­ти, лимони, мандарини, апель­сини і, звичайно, капуста, приго­тована в будь-якому вигляді.

Вітамін H. Про нього гово­рять не так часто, але він необ­хідний для засвоєння колагену та інших речовин. Знайти його можна у вівсяній та кукурудзяній крупах, печінці, авокадо. Що­денна норма для дорослої лю­дини — 100 мг.

Вітамін E. Цей потужний ан­тиоксидант захищає організм, у тому числі і тканини суглобів від дії вільних радикалів. Його до­статнє надходження в організм — запорука того, що артроз або артрит до вас не доберуться. Насіння соняшнику, лосось, рос­линна олія, кукурудзяна каша — ви можете отримувати щоденну порцію (норма для дорослої лю­дини близько 10 мг на добу) цих всім доступних продуктів.

Шкідливі продукти. Пра­вильне харчування, яке є осно­вою нашого здоров’я, виключає з раціону продукти, від яких, крім шкоди, наш організм нічого не отримує. Навіть якщо ці продук­ти нам здаються дуже смачними, краще постаратися виключити їх повністю або «балувати» себе ними дуже рідко. Мариновані і копчені продукти, які містять не­абияку кількість неорганічних солей, за неконтрольованого вживання можуть викликати де­формацію суглобів. Продукти з високим вмістом неорганічних фосфатів. Лідери: газовані напої, хліб з борошна вищого ґатунку, плавлені сирки, крабові палички тощо. Пурини, здатні викликати зміни в суглобовій сумці. У вели­кій кількості містяться в чорно­му чаї, каві, шоколаді, сочевиці, жирній свинині.

Валентина Миколів.