Передплата 2024 «Добра кухня»

Цілюща ожина

Драпаки, веприна, кабаняча (свиняча) ягода… Ще так називають у народі ожину. Хоча, на мою думку, таких зневажливих епітетів вона аж ніяк не заслуговує. Зовсім по-іншому звучить — серпнева ягода. Адже цей кущ лікує людей і ягодами, і листям, і корінням, і молодими галузками…

Ожина сиза поширена по всій Україні, особливо у північних регіонах. Росте здебільшого у мішаних і листяних лісах, на галяви­нах. Але зустрінеш її і на луках, на по­лях вздовж ровів, навіть при дорозі. Господарі вирощують кущі ожини у са­дах, на присадибних чи дачних ділян­ках. Проте запримітив, що на луках та у полях ожинові плоди дрібніші, не такі солодкі.

Ягоди ожини найкраще збирати наприкінці липня — у серпні. Їх консер­вують з цукром у співвідношенні - 1:2.

Свіжі ягоди багаті на вітаміни, сприяють покращенню зору, підсилю­ють імунітет. Скористайтеся сезоном!

Листки ожини у народній медицині здавна застосовують як вітамінний, загальнозміцнювальний та в’яжучий засоби. Відварами з них лікують запа­лення дихальних шляхів, порушення функцій стравоходу, неврози, печію…

Листя ожини часто використову­ють у суміші з іншими рослинами.

Розширення вен:

1 столову ложку щойно заготов­леного подрібненого коріння ожини (краще брати молоді корінці) залити окропом — 0,5 л. Варити 10 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під криш­кою. Процідити. Пити по 100 мл чоти­ри рази на день за 15−20 хвилин до їди. Процес лікування може бути три­валим.

Захворювання нирок:

  • Взяти в однаковій кількості листя ожини, липовий цвіт, квіти ромашки. 1 столову ложку подрібненого збо­ру (свіжого або засушеного) залити окропом — 200 мл. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Ви­пити на ніч.

Для покращення сечовиділення (затримка сечі) п’ють настій із самого листя ожини:

  • 1 столову ложку подрібненого листя ожини (щойно заготовленого або засушеного) залити окропом — 200 мл. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити 2−3 такі порції. Але не пий­те на ніч перед сном!..

Якщо до листя ожини додати «дріб­ку» насіння петрушки, то це тільки по­кращить процес сечовиділення.

Чай від застуди:

  • Взяти в однаковій кількості за­сушене подрібнене листя ожини, ма­лини, смородини, порічок, калини. 1 десертну ложку збору залити окро­пом — 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживан­ням процідити. Протягом дня випити три такі порції. Можна додавати меду.

Аналогічно готують відвар для зміцнення імунітету. Тільки беруть мо­лоді галузки названих кущів. Подріб­нений збір варити 7−8 хвилин. Вико­ристовують 2 столові ложки сировини на 600 мл окропу.

Тонізуючу дію має суміш листків ожини сизої, суниці лісової, дикорос­лої малини у співвідношенні - 1:2:2:

2 столові ложки збору залити окропом — 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази.

Атонія кишківника:

Взяти в однаковій кількості лис­тя ожини й траву чебрецю. 2 столові ложки засушеного подрібненого збо­ру засипати у термос і залити окро­пом — 0,5 л. Настояти мінімум 2 го­дини. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за чотири рази.

Узвар із засушених ягід ожини (100 г ягід на 2 л води) вживають від проносів. Денна норма вживання встановлюється індивідуально.За недокрів'я дітям варто пити ожиновий сік.

Домашнє ожинове вино підвищує в крові рівень гемоглобіну. Але пити по­мірно: по 50 мл тричі на день за 15−20 хвилин до їди. Такі ліки тільки для до­рослих!

Тарас Лехман.

Схожі новини